E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed faizleri artırmakta gerçekten geç mi kaldı?---

Fed faizleri artırmakta gerçekten geç mi kaldı?

Fed faizleri artırmakta gerçekten geç mi kaldı?
22 Haziran 2023 - 14:02 borsagundem.com

ABD’de araştırmalar, Fed’in faiz artırımına daha erken başlaması halinde dahi enflasyonun bu seviyelerde olacağını ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırım dünyasından birçok isim, Fed’in faizleri artırmaya başlamakta geç kalarak yüksek enflasyonun sorumlusu olduğunu belirtiyor. Ancak üst seviye ekonomistlerin de içinde bulunduğu bu grubun yanılma ihtimali bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni araştırmalar gösteriyor ki, Fed'i yüksek enflasyondan ötürü suçlamamak gerekiyor olabilir. Analiz, faiz oranları daha önce artırılsa bile enflasyonun bugün aynı olacağını gösteriyor.

Yüzde 0,1'lik fark

Fortune’dan Matthew Boesler'in haberine göre, Fed faiz oranlarını dokuz ay önce artırmaya başlasaydı bile, ABD enflasyonu bugün olduğundan daha düşük olmayacaktı. Bloomberg'in ABD ekonomik araştırma direktörü David Wilcox tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir analize göre, yeni bir Bloomberg Ekonomi (Bloomberg Economics) modeli kullanılarak yapılan simülasyonların sonucu bunu gösteriyor.

Araştırma, Fed gösterge oranını 2022'nin ilk çeyreği yerine 2021'in ikinci çeyreğinde artırmaya başlasaydı bile tüketici fiyat endeksinin 2023'ün ilk çeyreğinde bir yıl öncesine göre yüzde 5,9 oranında daha yüksek olacağını öne sürüyor. Bu sonuç, varsayımsal bu senaryonun gerçekleşmiş olması halinde bile, enflasyonun yüzde 5,8’lik gerçek artıştan çok az bir farkla, hemen hemen aynı seyredeceğini gösteriyor.

Keskin bir durgunluk şarttı

Wilcox, “Fed enflasyona çok daha hızlı yanıt vermiş olsaydı bile, 1970'lerden bu yana en şiddetli enflasyon salgınını yaşardık. Modele göre enflasyon sorununu tamamen ortadan kaldırmak için Fed'in ekonomiyi çok keskin bir durgunluğa sokması gerekiyordu” diyor.

Dahası, modelin alternatif ‘faiz artışı' senaryosu kapsamındaki enflasyon tahminleri de Bloomberg Economics'in 2025 sonuna kadarki enflasyon tahminleriyle aşağı yukarı eşleşiyor. Model simülasyonuna göre daha erken bir faiz artırım kampanyasının bir miktar fark yaratacağı zaman dilimi ise 2022 yılı olarak öne çıkıyor. Simülasyon, enflasyonun 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 8,6’ya yükselmesi yerine, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7,6 civarında zirve yapacağını gösteriyor. Wilcox, “Bu önemsiz bir fark değil ama oyunun kurallarını da değiştirmiyor” diyor.

Boğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide

 

Rallinin itici gücü Fed likiditesi mi?

 

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı

 

Fed'ten Para Politikası Raporu

 

Fed’in faiz tatili yaz tatiline dönüşebilir

 

UBS: Enflasyondan şirketlerin kar hırsı sorumlu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)