E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed, enflasyondaki düşüşü umursayacak mı?---

Fed, enflasyondaki düşüşü umursayacak mı?

Fed, enflasyondaki düşüşü umursayacak mı?
14 Aralık 2022 - 13:42 borsagundem.com

ABD’de Kasım ayı enflasyon verileri beklenenden daha iyi geldi. Borsalar ilk anda verdiği olumlu tepkiye rağmen, bugün yapılacak Fed toplantısının da etkisiyle kazanımlarının büyük kısmından vazgeçti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar tam bir kırılma noktasında. ABD’de enflasyon verilerinin beklenenden iyi gelmesi borsalarda olumlu karşılandı. Ancak borsalar, ilk saatlerde gelen olumlu tepkinin ardından, Fed’in bugünkü faiz kararını beklemek üzere kazançlarının büyük kısmından vazgeçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, TÜFE enflasyon oranı, Ekim ayındaki yüzde 7,7'lik seviyesinden aşağı inerek Wall Street'in yüzde 7,3 olan beklentilerinin de altına geriledi ve yıllık bazda yüzde 7,1'lik artışla bir yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Tüketici fiyat endeksi aylık yüzde 0,1 oranında arttı ve yüzde 0,3'lük artış beklentisinden çok daha olumlu bir seyir izledi.

Çekirdek TÜFE ise, Ekim ayına göre yüzde 0,2 oranında arttı. Ekonomistler aylık bazda yüzde 0.4’lük bir artış bekliyorlardı. Yıllık çekirdek enflasyon oranı ise yüzde 6,3'ten yüzde 6'ya geriledi. Çekirdek TÜFE enflasyon oranı Eylül ayında son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,6 ile zirve yapmıştı.

Piyasalar, enflasyon raporunun Fed için pek bir fark yaratmayabileceğini fiyatlıyor gibi gözüküyor

S&P 500, TÜFE raporuna karışık tepki verdi

Investors’tan Jed Graham’ın haberine göre, Fed'in yarınki toplantısında faiz artırım hızını düşüreceğinin sinyallerini vermesiyle birlikte, faiz artırımının yüzde 4,25 ila yüzde 4,5 aralığına gelmesi yönündeki beklentiler de yaygınlaştı. Ancak, Kasım ayı TÜFE enflasyon raporunun, Fed'in yeni ekonomik tahminlerinde çizeceği ve Jerome Powell'ın basın toplantısına başkanlık edeceği faiz artırım görünümünü ne kadar etkileyeceği belirsizliğini koruyor. Piyasalar, enflasyon raporunun pek bir fark yaratmayabileceğini fiyatlıyor gibi gözüküyor çünkü Fed bir süredir enflasyon hakkındaki düşüncesinde değişikliğe giderek ekonomiye dair diğer de verilerin belirleyici rolü olduğunun altını çiziyor.

S&P 500, TÜFE raporunun ardından sabah saatlerinde yüzde 3'e yakın yükseldi, ancak öğleden sonra yüzde 0,6'lık bir artışa geri döndü ve kazançlarının büyük bölümünü geri verdi. Dow Jones, 700 puan kadar yükseldikten sonra günü yüzde 0,3 oranında artışla kapattı. Nasdaq ise yüzde 3'ten fazla yükseldikten sonra günü yüzde 0,9'luk kazançla kapattı.

Borsa menzile bağlı kalmayı sürdürüyor

S&P 500'ün Ekim ortasındaki dip seviyelerinden başlayan son rallisi, 10 Kasım'da beklenmedik bir şekilde ılımlı gelen TÜFE enflasyon verilerinin, Fed'in faiz artışlarını ekonomiyi çökertmeden azaltabileceği umudunu artırdığı bir enerji sarsıntısına neden olmuştu.

Bu temel hikaye değişmedi, ancak Fed Başkanı Powell, ücret artışı önemli ölçüde rahatlayana kadar faiz oranlarının daha da artması ve kısıtlayıcı kalması gerektiğinin sinyalini vererek boğaları dizginlemeye çalıştı. Muhtemelen bu nedenle S&P 500, Kasım ayı istihdam raporu ücret artışının yüzde 5,1'e yükseldiğini göstermesinden beri menzile bağlı kalmayı sürdürüyor.

Pazartesi günkü kapanışa kadar S&P 500 Endeksi, 12 Ekim'deki düşük seviyesinden yüzde 11,6 oranında yükseldi, ancak zirvesinin hala yüzde 16,8 oranında altında seyrediyor. Dow Jones, ayı piyasasının en düşük seviyesinden yüzde 18,4 oranında yükselerek 4 Ocak'taki tüm zamanların en yüksek kapanışının yüzde 7,6 altına kadar yükseldi. Nasdaq, 14 Ekim'de dibe vurmasından bu yana yüzde 8 oranında arttı ancak hala zrive noktasının yüzde 30,6 oranında altında seyrediyor.

TÜFE verilerinin ardından 10 yıllık Hazine tahvil getirisi ise 10 baz puan düşerek yüzde 3,51 oldu.

Enflasyon okumasının ardından, CME Group FedWatch sayfası ise, Fed'in 1 Şubat'ta çeyrek puanlık bir faiz artırımına gitme ihtimalinin yüzde 53 olduğunu gösteriyor.

Fed için önemli olan ‘çekirdek kişisel tüketim harcamaları’

Piyasalar, Kasım ayında TÜFE'nin ne kadar zayıf olduğuna şaşırırken, herkes, buna Fed de dahil, enflasyonun oldukça hızlı düşmesini bekliyor. Powell, 30 Kasım'da yatırımcıları ve güvercin eğilimli Fed üyelerini enflasyon oranında beklenen yavaşlamayı gözden geçirmeleri gerektiğine ikna etmeye çalışan uzun bir konuşma yapmıştı.

Buna göre Powell, izlenecek tek bir kilit enflasyon oranı olduğunu söylüyor: TÜFE ya da çekirdek TÜFE değil; ‘çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi’.

Buna göre, Fed politikasının anahtarının, çekirdek PCE hizmetleri eksi ‘konut’ olması gerekiyor. Powell, temel mal fiyatları enflasyonunun düşüşe geçtiğini kaydediyor ve piyasa kiralarındaki yatay seyir göz önüne alındığında, aynı durumun 2023'teki konut enflasyonu için de muhtemel olduğunu söylüyor. Ancak, Powell’a göre konut hariç enerji dışı hizmetlerde enflasyon, ücret artışı sıcak kaldığı sürece muhtemelen yüksek kalmaya devam edeceğe benziyor.

Asıl söz sahibi Fed

TÜFE ve çekirdek TÜFE'nin bileşimi, Powell'ın yeni favori enflasyon oranına odaklanma durumunu güçlendiriyor. Konut, TÜFE'nin yüzde 30'undan biraz fazlasını ve çekirdek TÜFE'nin de yüzde 40'ını oluşturuyor. Ancak konut, daha geniş PCE sepetinin yalnızca yüzde 15'ini oluşturuyor.

TÜFE'deki sağlık harcamaları, işverenler ve hükümet programları tarafından karşılanan harcamalar başta olmak üzere harcamaların büyük kısmını hariç tutuyor. Ayrıca, TÜFE'deki sağlık hizmetleri fiyatlarındaki ani düşüşler, sigorta şirketi kârlarına ilişkin eski verileri yansıtıyor. Buna karşılık, PCE sağlık hizmetleri enflasyonu, yüksek iş gücü maliyetleri nedeniyle artıyor. Ayrıca, yüksek enflasyon görmeye devam eden restoranlarda tüketilen yiyecekler, çekirdek TÜFE'nin dışında tutuluyor ancak temel PCE hizmetleri arasında gruplandırılıyor.

Sonuç olarak, bu karmaşık denklemde söz sahibi olanın Fed olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle yatırımcıların Fed riskini kesinlikle masanın dışında tutmaması ama aynı zamanda S&P 500 için devam eden bir Noel Baba rallisini de göz ardı etmemesi gerekiyor. Ancak, Ocak ayı başında yayınlanacak bir sonraki iş gücü raporunun güçlü ücret artışları göstermesinin yaşanan ralliyi aniden sona erdirebileceğine de dikkat etmek gerekiyor.

Piyasalar Fed'in faiz kararını bekliyor

 

Piyasalarda daha yavaş Fed beklentileri hakim

 

Fed öncesinde piyasalarda asimetrik bir görünüm hakim

 

Küresel borsalarda ‘erken Noel’ coşkusu

 

Enflasyondaki yavaşlama borsalara müzik gibi geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )14 Aralık 2022 21:34

    Fed'in yılın son faiz artırım kararını bekliyoruz. Yatay pozitiflik mevcut dnden beri...Fed faiz oranlarını yarım puan artırması bekleniyor.Yatırımcılar, Başkan Powell açıklamalarını pür dikkat dinliyor.Malum borsaları, söyleyeceklerinden hoşlanmazsa, piyasalarda dalgalanma yaşanabilir... Yarım puanlık bir artış,dönemin en küçük oranı olacak... Geçmişte, yarım puanlık oynama Wall Street'i alarma geçirirmişti.... Beyaz Saray, enflasyonu ve inadının nelere maal olacağını biliyor. Küçümsenen bir durumun, ciddi ağır problemler oluşturmasını kabul ettiler. Son veriler ılımlı olsada, hala kronık bir problem olmaması için adımlar atılmasına razı Beyaz sarayda. FED eli oldukça güçlü ve desteği almış görünüyor. Pahalılığın olmaması ilk hedef. ücret zamları yerine ilk hedef piyasada artış olmasın, hayat pahalılaşmasın. mantığı kabul edildi. Bekliyoruz bakalım.

  • Mucise Reis : )14 Aralık 2022 23:16

    staglasyon sorusu soruldu tc saat 23,05 gibi diyim ve cevap alındı.iyi kötü bir yatay tutunma çabası endeksde gözlendi. endişeleri alırsa powel buradaki çalkantı yatay tutunmaya dönebilir hala...abd pıyasası için