E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed agresifliğini enflasyon verisi kırabilecek mi?---

Fed agresifliğini enflasyon verisi kırabilecek mi?

Fed agresifliğini enflasyon verisi kırabilecek mi?
10 Ekim 2022 - 09:06 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki gelişmeler mercek altına alınıyor.

Küresel piyasalarda takip edilen tarım dışı istihdam verisi Eylül'de 263 bin arttı, işsizlik oranı %3,7'den %3,5'e geriledi. Ortalama saatlik kazançlar aylık %0,3, yıllık %5 beklentilere parallel artış kaydetti. Güçlü istihdamı işaret eden veri seti sonrasında Fed’in daha da agresifleşebileceğine yönelik beklentilerin artığını söyleyebiliriz.

ABD endeksleri %4’e varan satıcılı bir şekilde işlemlerini sonlandırdı. Fed’in faiz artışlarına devam edeceği beklentilerinin arttığı dönemde Nasdaq endeksi bu senenin dip seviyesinden sadece %1 uzakta ve S&P500 endeksi de 200 haftalık ortalamasını test ediyor. ABD vadelileri de %0,50 civarında satıcılı fiyatlanıyor.

Avrupa endeksleri Almanya’dan gelen sanayi üretimi verisinin beklentilerin üzerinde gerilemesinin etkisiyle sert satıcılı açtı. Kapanışa baktığımızda önemli ölçüde toparlanan endeksler yine de %1,5 civarında düşüşle günü tamamladı.

Asya endeksleri haftanın son işlem gününde teknoloji hisseleri önderliğinde %1,51’e varan değer kaybıyla tamamladı. Çin’in kapalı olduğu haftada ülke endeksleri tatilden düşüşle döndü. Bu satıcılı seyirde Cumartesi günü açıklanan Caixin hizmet PMI verisinin 55,0’dan 49,3’e sert gerilemesi etkili oldu. Ayrıca, ABD’nin getirmiş olduğu yeni kısıtlama da teknoloji ve çip hisselerinde baskı oluşturdu.

BİST100 endeksi günü %0,39 haftayı %12,19 değer kazanımıyla 3.567,60 seviyesinden tamamladı. Haftanın son işlem gününde puan bazlı katkılarda Hektaş ve Sasa Polyester olumlu;, Bim, Tofaş ve Türk Hava Yolları olumsuz etki etti. Günün en önemli verisi olan ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisinin endekste kayda değer bir etki yaratmadığını da notlarımıza ekleyebiliriz. Dolar bazlı grafiklere baktığımızda 191$ seviyesinden fiyatlanıyoruz. Yükselişlerde 193$ ve 197$ dirençlerini, düşüşlerde 189$ ve 187$ desteklerini takip edeceğiz.

Bu haftanın özelinde dışarıda IMF toplantısı, Fed tutanakları ve ABD enflasyon verisini, içeride ise cari denge, sanayi üretimi ve işsizlik verisi gündemimizde yer alacak. Buna ek olarak da yaklaşan 3.çeyrek öncesinde kurumların buna ilişkin raporları da piyasalarda etkili olacak. Haftanın verisi Perşembe 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE enflasyonu olacak. ABD’de TÜFE enflasyonunun Eylül’de %8.3’ten %8.1’e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %6.3’ten %6.5’e yükselmesi bekleniyor. Bu verinin beklenti altında kalması piyasalardaki Fed ve dolar baskınlığını azaltabilir.

BİST100 endeksinde pozitif bir başlangıç bekliyoruz.

Piyasalar yeni haftaya negatif başladı

 

Çin'de hizmet sektöründe daralma sinyali

 

Temel metal fiyatlarında düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)