E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriFacebook borsa grubunu kapattı---

Facebook borsa grubunu kapattı

Facebook borsa grubunu kapattı
29 Ocak 2021 - 14:33 borsagundem.com

ABD'de neoliberal kapitalizmin kutsalı Wall Street'te büyük yatırımcılara karşı başlatılan kolektif isyan, bastırılma operasyonuyla karşı karşıya. Son olarak Facebook, isyana katılan 'Robinhood Stock Traders' grubunu kalıcı olarak kapattı.

Bir grup küçük yatırımcının hedge fonların kısa pozisyon aldığı değeri düşük hisselere yüklü miktarda yatırım yapması, bunun sonucunda bilgisayar oyunları satan zincir mağazalar GameStop, AMC Entertainment, BlackBerry, Nokia, Bed Bath & Beyond, Express, Koss, Naked Brand gibi zordaki şirketlerin hisselerinin değerinin son 2 haftada yüzde 1700 artması, bunun üzerine hedge fonların zarara uğramamak için portföylerindeki Apple gibi büyük şirket yatırımlarını satmak zorunda kalmalarıyla borsanın altüst olmasının ardından, bir dizi müdahale geldi.

Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen küçük yatırımcılar grubunun en yaygın kullandığı hisse alım-satım uygulaması Robinhood'un sıradan vatandaşların fiyatlarının fırlamasını sağladıkları hisseleri alıp satmasını durdurması, Amerikan ilerlemeci kanadından siyasilerin büyük tepkisini çekti. Hatta bazı soruşturma ve davalarla karşılaştı.

Robinhood'un kurucularına durdurma düğmesine basmasının gerisinde önemli yatırım fonları ve hatta Beyaz Saray'ın baskısının olduğu iddia edilirken, GameStop ve benzeri hisseler büyük değer kaybetti.

Ardından Facebook da Robinhood Stock Traders (Robinhood borsacıları) isimli popüler Wall Street sohbet grubunu kapattı. Grubun kurucusu Allen Tran, GameStop ve benzeri hisselerin alımıyla ilgili koordinasyona darbe vurulmasının amaçlandığını belirtti.

Grubun yasaklanmasının ardından Facebook'ta "Büyük kurumlar toplumumuzu susturmaya çalışıyor. İnsanların hayatlarını olumlu bir şekilde etkiliyoruz ve onlar bizim grubumuza saldırıyorlar çünkü biz onlardan daha güçlüyüz" gönderimini yapan Tran, ekledi:

"Kitlelerde güç var."

Chicago kentinde yaşayan 23 yaşındaki Tran, çarşamba günü uyandığında Facebook'un gönderdiği bilgilendirmeyi gördüğünü, bildirimde 157 bin üyeli grup sayfasının kapatıldığının yazıldığını söyledi.

Facebook'un bildirimine bakan Reuters, grubun 'yetişkin cinsel istismarıyla' ilgili politikayı ihlal etmekle suçlandığını, ama bununla ilgili hiçbir ayrıntı verilmediğini duyurdu.

Aynı zamanda sohbet uygulaması Discord'da 20 bin üyeli HaiKhuu Trading grubunu yöneten Tran "Kesilmek için seçilen ilk ağaç olduk, çünkü Reddit gibi özgür bir mecrada değil, Facebook'tayız" değerlendirmesini yaptı.

Facebook'taki Robinhood Stock Traders grubunun ilkin Reddit’teki WallStreetBets forumunda popüler olan alım satımlar üzerinden on binlerce dolar kazandığını aktaran Tran, bugüne dek grupta cinsel içerikli hiçbir paylaşım görmediğini, kurumsal yatırımcıların, kolektif aksiyon oluşturan sıradan vatandaşları ayrımcılıkla ezmeye çalıştığını vurguladı.

Facebook Sözcüsü Kristen Morea ise "Bu grup, borsada süregiden çılgınlıktan bağımsız olarak, topluluk standartlarımızı ihlal ettiği platformdan çıkarıldı" açıklamasını yaptı. Ancak Morea, durumu daha fazla açıklığa kavuşturmasına yönelik sorulara yanıt vermedi.

Facebook'un yıllık kârı 29.2 milyar dolara yükseldi

 

Facebook'tan Trump'a şok

 

Facebook’tan Brexit sonrası yeni değişiklik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Omer29 Ocak 2021 23:57

    Ky birleşince olanları gördüler

  • Hamido29 Ocak 2021 23:17

    Facebook kendi başını yiyecek. Facebookta Türkiye aleyhine, hainane herbişey sınırsız serbest, Türkiye lehine, vatansever paylaşımlara tahammülü yok face efendinin. abd de insanlar Facebook düzenine/sistemine başkaldırdılar, yankı buldu da. Abd spksı küçük yatırımcıyı daha çok koruma sözü verdi...

  • mehmet29 Ocak 2021 18:33

    nerde ifade özgürlüğü medeni! batı. ulan siz vahşinin önde gidenisiniz.

  • düzeni üzen29 Ocak 2021 15:50

    hepsi palavra hepsi dümen balon patladımı 10 yıl kimse ugramaz borsalara kaldırdıkları tahtaları garibana halka yıkıcaklar halkta kendini maydonozdan sayıyo aglak aglak gezer durusunuz sonra

  • Borsacı 29 Ocak 2021 15:19

    Türkiyede açığa satışlar yoğunlukla şirket değerine göre ucuz kalmış hisselerde yapılıyor. Reel değerinin üstünde ki hisselerde pek açığa satış göremezsiniz. Ucuza toplama aşamadında için açığa satış var, şişmiş fşyattan kucaklara dökme aşamasıda açıpa satıl yok! Kötü niyet ortada! Aöıpa satış kaldırılmalı. Açıpa satış, Patron ve yandaşlarının küçük yatırımcıyı ezme aygıtı!

  • The broker 29 Ocak 2021 14:47

    Büyükler açığa satışlarla yatırımcıyı ezip elindekini en ucuza alamayınca, küçük yatırımcı örgütlenmesini yok etmeye başladılar. yıllarca büyükler açığa satışlarla baskı altında tutup en ucuza hisseleri toplamadan hissenin çıkmasına asla izin vermiyorlardı. Yurdumuzdada böyle şirket hisseler var. Nedense defter değerinin altındaki hşssekere çok açığa satış baskısı uygulanıyor. . Yıllardır patron ve yandaşı tarafından baskınlandığından hep ucuz kalmış, hep defter değerinin çok altında kalmış, ülkede de ky örgütlenip bu kötü niyetli açığa satışları karşılayıp büyük patronun eline verseler keşke!