E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEsad'ın askerleri Afrin'e giriyor---

Esad'ın askerleri Afrin'e giriyor

Esad'ın askerleri Afrin'e giriyor
19 Şubat 2018 - 11:48 borsagundem.com

Suriye devlet televizyonu, Esad rejimi yanlısı güçlerin saatler içerisinde Afrin’e gireceğini duyurdu

Suriye devlet televizyon kana İkbariyi'nun haberine göre Esad rejimi yanlısı güçler önümüzdeki saatlerde Afrin bölgesine girecekler. 
İkbariye, kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Seçkin güçler saatler içinde Afrin'e girecek" dedi. 
Suriye Demokratik Güçleri'nden bir yetkili de daha önce uluslararası haber ajanslarına yaptığı açıklamada Afrin için Şam yönetimi ile anlaştıklarını ifade etmişti.

TERÖR ÖRGÜTÜ SIKIŞTI, PAZARLIĞA BAŞLADI

Afrin'de TSK ve ÖSO'nun kuzey, batı, kuzeybatı, güneybatı ve doğu yönlerinde 70'ten fazla noktayı ele geçirmesi üzerine terör örgütü PYD/PKK sıkıştı. Bunun üzerine örgüt, kendini korumaya alabilmek için Esad rejimiyle müzakere trafiğini yoğunlaştırdı. Geçen hafta içinde, İran destekli Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Mayadin televizyon kanalı, PYD/PKK'nın Afrin'i Esad rejimine devretmesi için ilk görüşmeyi yaptıklarını öne sürmüştü.

Halep'in kuzeyindeki Şehba kasabasında bir araya gelen terör örgütü PYD/PKK ile Esad rejimi arasındaki toplantıda uzlaşma sağlanamadı.

Esad rejimi, Afrin'deki tüm PYD/PKK üyesi teröristlerin silahlarını bırakarak teslim olması şartı koşarken, örgütün bunu kabul etmediği, görüşmelerin sürdüğü iddia edildi.

MENBİÇ MODELİ İDDİASI

Esad rejimi, Fırat Kalkanı Harekatı sırasında da Bab ilçesinin batısında TSK ve ÖSO ile PYD/PKK arasında yaşanan çatışmalarda terör örgütüne yardımcı olmuştu. Türkiye'nin Menbiç'e yönelik operasyon ihtimaline karşı, Esad rejimi, Menbiç'in batısında Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine sınır hatta asker konuşlandırmıştı.

Yerel kaynaklar, Afrin'de terör örgütünün silah bırakmak istemediği gibi, yönetimi de rejime devretmek istemediğini, bunun üzerine Menbiç modelinin müzakere edilmeye başlandığını ifade etti. PYD/PKK ve Esad rejiminin uzlaştığı iddia edilen Menbiç modeline göre, rejim, Afrin'e temsili sayıda askeri unsur sevk edecek. Rejim askerleri, Zeytin Dalı Harekatı'yla cephe durumundaki bölgelere yerleşecek.

REJİM-PKK İLİŞKİSİ

PYD/PKK'nın Suriye'deki varlığı 1979'da terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'ye kaçmasıyla başladı. Bu tarihten sonra teröristlerin katılımıyla örgütün yapısı ve eylemlerinin belirlendiği birçok kongreyi, Suriye'deki kamplarda gerçekleştiren Öcalan, PKK'yı yaklaşık 19 yıl boyunca Suriye'den yönetti.

Terör örgütü PKK, Suriye'deki ilk kongresini 1981 yılında yaptı. 1982 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da yapılan ikinci kongrede Hafız Esad rejiminin desteği ile Türkiye'ye karşı silahlı mücadele kararı aldı.

Hafız Esad iktidarı, Türkiye ile başta Hatay ve su sorunu ile gerilen ilişkilerde kullanmak üzere, PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde örgütlenmesine yardım sağladı. Suriye'de PYD adını alan PKK güdümündeki terör örgütünün liderliği, Şam istihbaratına üye Mervan Zeki'ye verildi. PYD/PKK'nın eski sözde başkanı Salih Müslim de bu partinin siyasi ofisinden sorumluydu. Şam'ın talimatı ile PYD, Öcalan'ın Suriye'yi terk etmesinden iki ay sonra 12 Ekim 1998'de resmen siyasi hayata katıldı.

Adana Mutabakatı ile Öcalan'ın Suriye'yi terk etmesinin ardından Şam'da yaşanan yönetim değişikliği ile Esad-PKK ilişkisi de yenilendi. 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşının yol açtığı kaos ve otorite boşluğunda Esad rejiminin desteği, terör örgütü PKK'nın ülkenin kuzeyinde PYD adı altında örgütlenmesine, silahlı ve idari yapılar teşkil etmesine zemin hazırladı.

'TÜRK GÜÇLERİNİ GERİ PÜSKÜRTMEK İÇİN'

Üst düzey bir Kürt yetkili, pazar günü yaptığı açıklamada, Suriyeli Kürt güçlerle Esad hükümetinin, Türkiye'nin harekatını geri püskürtmek için Afrin'e Suriye ordusunun girmesi yönünde anlaşmaya vardığını söylemişti.

İRAN BİR SÜREDİR SERT ÇIKIYOR

El İhbariye'nin geçtiği haber öncesinde, Astana sürecinin üç garantöründen biri olan İran'dan, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in ''Afrin sorunu için en iyi çözüm yolu, elimizdeki yasal ve meşru kaynaklardır, yani Suriye hükümeti aracılığıyladır'' açıklaması gelmişti.

SURİYE-TÜRKİYE GÜÇLERİ BURUN BURUNA GELİRSE

ABD merkezli haber ajansı AP, anlaşmanın Türkiye'nin güçlerini çekmesine ve bir aydır hem havadan hem karadan devam eden harekatı sona erdirmesine yol açabileceği yorumunu yaptı. AP, bu konuşlanmanın, Suriye hükümet güçlerini Türkiye sınırına daha da yaklaştıracağına dikkat çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...gnçlk19 Şubat 2018 21:40

    Bana, hiç gerçekçi gelmiyor.Esad ordusunu sadece ve sadece kendi güvenliği için kullanıyor. Büyük araziler ve kontrol noktaları için askerlerini dağıtmaz. ABD heran esadın ipini çekebilir, O bakımdan Rusya nın lafından dışarı çıkmaz esad. Rusyada 49 yıllına sorgusuz suhalsiz Suriyede bir kaç liman kentti kiraları, askeri olarka kullanıyor. Esad sadece kukla. Şimdi Çıkıpda Pkk ya, ypg le anlaşma yapıp da riske almaz. Türkiye ye diyorki, temizliyorsun ama beni temizlemeye kalkarsan adımlarını yavaşlatırım.Beni tanı ben esad diyor. Sadece blofde şuan. ABD de esadı istemez. pyg ve pkk kendi askeri olur. ama esad bağımsız bazende rusya kuklası olur. STRATEJi oldukça karışık. Esad yerinden kımıldamaz. Ama Türkiye adımları için Rusyadan güvence ister. O gucenceri rusya hava sahası olarak istediği an verir. Rusya kilit ülke... Ruslarda ABD varkığınının etkisini azaltıcaktır illaki. Burada rusya-iran-türkiye anlaşması esad varlığı kabulu ile olur bence...

  • sudi19 Şubat 2018 17:26

    Pkk ile yatağa girmeyen kim kaldı

  • zozo19 Şubat 2018 17:05

    gerçek dünya lideri...

  • krn-i19 Şubat 2018 17:05

    öyle başlık atmışsın ki sanki onları görüyorsun,gelecekleri varsa görecekleri de var

  • erol19 Şubat 2018 15:53

    allahın cezaları silah bıraksın bende sigarayı bırakırım

  • kuşçu19 Şubat 2018 15:13

    esad afrine girince pyd silak bırakacakmış anlaşmışlar.

  • engin19 Şubat 2018 15:37

    DOĞRUYSA BORSA UÇAR.

  • baturayersin19 Şubat 2018 13:40

    suriyede ordumu kaldı kelin ilacı olsa başına sürer ordusu olsa bu durumlara düşmezdi

  • demirkan 19 Şubat 2018 15:32

    ARAP ASKERİ ASLA SAVAŞMAZ.ÇÜNKÜ ONLARDA VATAN AŞKI YOK. HAYSİYET YOK.AR NAMUS KAVRAMI YOK.

  • Tek vatan19 Şubat 2018 13:12

    Sizide gomeriz oraya ey esad ulkeni elinden alalimda sonun saddam kaddafi gibi olsunda gorursun

  • demirkan 19 Şubat 2018 12:58

    SÖZ KONUSU TÜRKİYE OLUNCA. EZELİ DÜŞMANLAR BİLE BİRLEŞİR. ESEDİN ASKERLİRİ ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA GİRİYORDA?. BİZİM ASKER ŞİMDİYE KADAR NİYE GİRMEDİ?.

  • ali19 Şubat 2018 12:27

    Anlayacağınız rusya da afrine aşeron asker gönderiyor.. rusya abd destekli savaş meydanında birbirin vuran ben muslumanım diyen insanlar var

  • demirkan 19 Şubat 2018 12:59

    RUSYA İKİLİ OYNUYOR.

  • wers19 Şubat 2018 12:18

    buyursun gelsinler bizim için her yer aynı herkes aynı

  • Oktay doğaner19 Şubat 2018 12:12

    Bu maşalar daha önce hemde paçavralar burayı kendi toprağı ilan ederken niye girmiyorlardı. Demekki abd den korkuyorlar TÜRKİYE den korkmuyorlar.YÜCE ALLAHIM TÜRKÜ KORUSUN.

  • KILIÇ19 Şubat 2018 12:01

    PKK ORDAYKEN SEN NERDEYDİN EY ESED HALKI KIRMAKTAN USANMADIMI EGERKİ GELİRSEN HEDEF OLACAGINI BİLMELİSİN.