E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErken Noel rallisi tuzağı yatırımcıları terste bırakabilir---

Erken Noel rallisi tuzağı yatırımcıları terste bırakabilir

Erken Noel rallisi tuzağı yatırımcıları terste bırakabilir
07 Aralık 2023 - 11:27 borsagundem.com

ABD borsalarında Kasım ayıyla birlikte hızlanan yükselişin Noel rallisi olduğu düşüncesi yatırımcıları terste bırakabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında FOMO giderek daha fazla hissedilmeye başladı. Aralık ayının başındaki mevsimsel zayıflığın ise bu durumu şiddetlendirme ihtimali bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar erken bir ‘Noel rallisi’ aldatmacasının kurbanı olmuş gözüküyor.

Aşırı alım bölgesi

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, boğa piyasası yatırımcıları kurabiyeleri ve sütü bir kenara bırakmalı. Ned Davis Research'teki (NDR) analistler, paylaştıkları notta, ‘sözde Noel rallisi’ için henüz çok erken olduğu konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Ned Davis Research CEO’su, stratejist ve araştırma analisti Ed Clissold, NDR’ye ait bir göstergeyle ölçülen yükseliş eğiliminin ‘aşırı alım’ bölgesinde olduğunu ve bu durumun ters bir gösterge olarak hizmet edebileceğini ve hisse senedi piyasasının Aralık ayının ilk yarısındaki geleneksel zayıf performansına yönelik mevsimsel eğilimi besleyebileceğini yazıyor.

Paylaşılan notta, araştırma firmasının Cboe Volatilite Endeksi gibi piyasadan türetilmiş duyarlılık göstergeleri ve kurumsal ve perakende yatırımcıların anketleri de dahil olmak üzere 20'den fazla göstergeyi içeren kısa vadeli NDR Günlük Ticaret Duyarlılığı Göstergesi’nin (NDR Daily Trading Sentiment Composite) 25 Temmuz'dan bu yana en iyimser seviyesi olan 76,7 oranına ulaşmış durumda olduğunun ve aynı seviyede seyretmeye devam ettiği belirtiliyor.

Aynı göstergenin alt bileşenlerinin çoğunu kullanan ancak daha orta vadeli bir görünüme sahip olan NDR'nin 'kitle duyarlılığı göstergesi' ise Ağustos ayından bu yana ilk kez iyimser bölgeye dönmüş durumda.

İyileşen hissiyat, S&P 500 Endeksi’nin Kasım 2022'den bu yana en iyi aylık kazancına ve 1926'ya kadar olan altıncı en iyi Kasım ayına işaret eden Kasım ayındaki yüzde 8,9 oranındaki sıçramasının ardından geliyor. Endeksin, Kasım ayındaki sıçramasını ise büyük oranda 10 yıllık Hazine getirisinin Ekim ayındaki yüzde 5'lik tepe seviyesinden geri dönüşüne borçlu olduğu düşünülüyor. NDR, duyarlılığın potansiyel bir geri çekilme sinyali verebilecek seviyelere yükselmesinin, borsanın Aralık ayının ilk yarısındaki mevsimsel zayıflık eğilimiyle uyumlu olduğunu yazıyor.

Zayıflık sürpriz olabilir

Stratejistler, Kasım ve Aralık aylarının tarihsel olarak arka arkaya en iyi borsa performansını sunduğunun farkında olan yatırımcılar için zayıflığın sürpriz olabileceğini belirtiyor. Bunun kısmen ‘Noel rallisi’ kavramıyla ilgili abartıya bağlı olduğunu söyleyen stratejistler, bu kavramın Noel dönemi civarındaki alım satım günlerinin dar bir penceresini tanımlamak için kullanıldığını hatırlatıyor.

Wall Street'teki bazı isimler ise bu kavramı görece daha geniş bir skalada kullanmayı tercih ediyor. NDR, “Ekim ayında Noel süsleri sergileyen mağazalardan şikayet eden pek çok müşteri gibi, teknik analistler de 'Noel rallisi’ teriminin kötüye kullanılmasından öfkeleniyor” diyor.

Noel rallisi kavramının tanımının birkaç versiyonu olmasına rağmen, ekip, kavramın genellikle bir takvim yılının son beş işlem gününde ve bir sonraki yılın ilk iki işlem gününde piyasanın yükselme eğilimini ifade etmek için kullanıldığına dikkat çekiyor.

S&P 500 Endeksi’nin Noel'den önceki ve sonraki beş işlem günündeki performansına yakından bakıldığında ise, endeksin Noel öncesi dönemde ortalama yüzde 0,59, Noel'den sonraki beş günde ise ortalama yüzde 0,87 oranında arttığı görülüyor. Stratejistler, 1972’den bu yana tüm beş günlük dönemler için ortalama kazancın ise yüzde 0,17 olduğunu ekliyor.

Stratejistler yine de tüm bunların mutlu bir tatil sezonu için bir hazırlık olabileceğini de belirtmeden geçmiyor ve “Kısa vadeli iyimserliği hafifleten mevsimsel bir geri çekilme, Noel ralllisine zemin hazırlayabilir” diye yazıyor.

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Bank of America: Ralli aşırı alım bölgesinde

 

Boğaların yeni hedefi Noel rallisi

 

Kasım ayı, 2024 yılı borsa rallisinin de habercisi mi?

 

Her şeyin rallisinde boğalar nereye koşuyor?

 

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)