E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon verisi sonrası kur yükseldi---

Enflasyon verisi sonrası kur yükseldi

Enflasyon verisi sonrası kur yükseldi
03 Ocak 2017 - 10:36 borsagundem.com

IşıkFX Araştırma Uzmanı Gökhan Özkan, 24 Ocak’ta toplanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk adımının faiz artırımı olabileceğini belirtti

Enflasyon Canavarı Durulmuyor

Enflasyonun yeniden canlandığı ve gıda fiyatlarının da yeniden toparlandığı bir hareket söz konusu. TCMB'nin de yükseliş beklediği Aralık ayında birikimli olarak gıdadan darbe yedik. Son yapılan zamların etkisi ve vergi artışlarının etkisi enflasyonda yukarı yönlü hareketi destekliyor. Gıda fiyatlarında Rusya'dan gelen etkinin de başladığı söylenebilir. Turizm sektörünün hafif toparlandığı süreçte son dönemde gecikmeli etki yapan gıdanın, bu ayki rakamda birikimli ve daha şiddetli bir etki yarattığı görülüyor.

Kurun tepkisi yüksek
3.50-3.55 aralığında sıkışıp kalan Dolar/TL kuru açıklanan olumsuz enflasyon datası sonrası yukarı yönlü hareketini artırdı. 2017 yılına da olumsuz haber akışı ile başlayan TL varlıklar enflasyonda da destek bulamadı. 2016 için tahminlerini 6.6 ile 8.4 aralığında orta noktası yüzde 7.5 olacak şekilde tahminin oldukça üzerinde açıklanan rakam merkezin yeniden hedefinden uzakta kaldığını gösteriyor. İlerleyen dönemlerde de ÜFE'de görülen artış maliyetlerin yükselişi ve TL'deki zayıflığın etkisi çift hanelere doğru gidecek seyrin gündemde olduğunu ortaya koyuyor. Her ne kadar iç talebin zayıf seyri olduğu düşünülse de diğer güçlü değişkenler enflasyondaki yukarı yönlü isteği tetikliyor.

TCMB'nin toplantı tarihi belli oldu
24 Ocak'ta toplanacak TCMB'nin ilk adımı faiz artırımı olabilir. Hem kurdaki yukarı yönlü hareket hem de fiyat istikrarını savunmak isteyecek merkezin faiz silahını kullanmak isteyeceği bir dönem görebiliriz. Çekirdek enflasyonda görülen iyimser seyrin de bozulması TCMB'yi rahatsız edecektir. Manşet ile çekirdek arasındaki fark uzun süreden sonra ilk defa bu kadar açılırken, güç manşet enflasyona dönmüş durumda.

Kur için 3.5620 seviyesi önemli olacaktır. 4 Aralık zirvesi aşılırsa yeniden 3.60 süresine doğru seyrin güçlenmesi beklenebilir. FITCH'in 27 Ocak'ta vereceği not görünümü öncesinde karar alacak TCMB'nin kura ve enflasyona yönelik hamle yapma isteği artabilir. Diğer yandan son çeyrek büyümesinde bir miktar toparlanmanın gelmesini bekliyoruz. Özellikle kampanyalar nedeniyle öne alınan konut ve otomobil talebi bir miktar 2017 büyümesinden çaldığımızı da gösteriyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yörük03 Ocak 2017 11:40

    24 ocağa kadar 3.70i aşar kur

  • haydar03 Ocak 2017 11:29

    hiç sanmıyorum yine oyalamaca taktiği güdecekler.. 4 tl den aşşa müdahale gelmez..o müdahale de 0.50 puan anca olur..2015 yılında da 2.10 dan 3.06 ya giderken müdahale edilmemiş idi ..

  • Bika03 Ocak 2017 10:53

    Beştepe faiz indirimi istiyor, TCMB başkanı izin aldı mı ? Eski başkan gibi vatan hainliği suçlanmasıyla karşı karşıya kalmasın.