E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon tahminleri neden şaştı?---

Enflasyon tahminleri neden şaştı?

Enflasyon tahminleri neden şaştı?
04 Mayıs 2019 - 08:07 borsagundem.com

TÜİK Cuma günü Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Cuma günü Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Tüketici fiyatları Nisan'da bir önceki aya göre 1.69 artarken, yıllık yüzde 19.50 artış kaydetti. Her ikisi de sırasıyla (Bloomberg HT Araştırma birimi tarafından derlenen) yüzde 2.3 ile yüzde 20.2'lik piyasa beklentisinin altında gerçekleşti.

Buna karşın üretici enflasyonu aylık yüzde 2.98, yıllık yüzde 30.12 ile beklentilerin üzerine çıktı.

Giyim ve ayakkabı gibi bazı harcama gruplarındaki fiyat artışlarının da piyasa beklentilerinden daha sınırlı kalmasıyla birlikte piyasada gözler bu yıl uygulanmaya başlanan ciro bazlı örneklem yöntemi ve enflasyon rakamları üzerindeki etkisine döndü.

“Hesaplama yöntemi değişikliği değil”

Ciro bazlı fiyat derlenmesinin bir hesaplama yöntemi değişikliği olmadığının altını çizen TÜSİAD Başekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu, bunun, verilerin nereden alındığıyla ilgili olduğunu ve verilerin toplandığı yerlerin değiştiğini ifade etti.

TÜSİAD Başekonomisti eskiden fiyat bilgilerinin ilgili yerlerdeki TÜİK yetkililerinin gözlemine dayanırken, ciro bazlı örneklem ile Avrupa İstatistik Ofisi'nin de etkisiyle işyerlerinin Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirdikleri cirolarına dayandığını belirtti.

“Geçen seneyle ne kadar karşılaştırılabilir olduğunu değerlendiremiyoruz açıkçası.” diyen İmamoğlu, ciro bazlı fiyat derlenmesinin enflasyona etkisini tam olarak ölçmenin mümkün olmadığını söyledi.

“Alışveriş yapılan yerlerin TÜFE'deki ağırlıklarının değişmesi enflasyonun yılbaşından beri daha düşük kalmasına yol açtı”

“Fiyatlar için örneklem, önceden anketten çıkan sonuçlara dayandırılırken şimdiyse firmaların ciroları üzerinden fiyatlama yapılmaya başlandı. Alışveriş yapılan yerlerin TÜFE'deki ağırlıkları değişti.” diyen İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, bu durumun enflasyonun yılbaşından beri daha düşük kalmasına yol açtığını belirtti.

Bu durumun artırıcı yönde de etki edebileceğini, ancak şu an düşürücü olduğunun altını çizen Sezgin, “Nisan'da da ağırlık değişmiyor ancak sepete yeni giren bazı ürünlerde Aralık ayındaki referans fiyatlara göre oynaklık artmış muhtemelen. Örneğin yazlık bir ürün için Aralık ayında oluşturulan referans fiyatın belki de çok hipotetik bir fiyat olmasından kaynaklanıyor olabilir. ” dedi.

Zincirleme endeks metodunda Aralık ayının 100 kabul edildiğini ve 100’e göre değişimlerin alt gruplar için hesaplandığını, ağırlıkları nispetinde ana endeksi oluşturmak için toplulaştırıldığını belirten Sezgin, ana endeksin alt gruplarla bazı zamanlarda uyuşmamasının bir nedeninin bu olabileceğinin altını çizdi.

Sağlıklı ölçüm yapabilmek adına söz konusu uyumsuzluğun en erken Aralık 2019'a kadar süreceğini söyleyen Sezgin, “Ciro bazlı enflasyon hesaplamasının yıllık ve aylık enflasyona etkisini ölçmek pek mümkün değil. Diğer türlü hesaplayıp kıyaslamak gerekiyor.” dedi.

Sezgin, “TÜİK’in de yapacağı teknik bir bilgilendirme faydalı olucaktır. Ciro bazlı örnekleme geçildiği yönünde bir açıklama Ocak ayında yapılmış ancak bunun etkisinin bu kadar belirgin olabileceği o dönemde anlaşılamamıştı.” dedi.

TÜİK ne demişti?

TÜİK, 8 Ocak 2019 tarihli TÜFE'ye ilişkin kamuoyu duyurusunda 2018 Ocak ayında belirlenen sepet, ağırlıklar ve işyeri seçimine yönelik metodolojide herhangi bir değişiklik yapılmadığı vurgulanarak şu açıklamaya yer verilmişti:

TÜFE hesaplamalarında işyerlerinin tespitinde yoğun alışveriş yapılma kriteri esastır. 2019 yılına kadar işyeri tespiti Bölge Müdürlüklerimizin gözlemlerine dayanmaktaydı. Ancak 2019 yılı TÜFE hesaplamalarında kullanılacak işyerlerinin belirlenmesinde perakende sektöründe yer alan marketler ve giyim mağazalarının Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) alınan ciro payları kullanılmış; bu şekilde en çok satış yapan işyerlerinden fiyat derlenmesi planlanmıştır. Böylece tüketicilerin yoğunluk ile tercih ettiği işyerleri uluslararası normlara daha uygun bir şekilde ciro büyüklükleri dikkate alınarak belirlenmiştir. Bu kapsamda 2019 yılında fiyat derlenecek işyeri sayıları ciro tabakalaması ile belirlemiş ve işyeri sayısı ve fiyat sayısı (örnek hacmi) artırılmıştır. Bu işyerlerinden 2019 sepetine temel oluşturacak şekilde Aralık ayında fiyat derlenmeye başlanmıştır. (Uğur Taçkınlar/Bloomberght)

Enflasyon verisi beklenenden iyi geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • METIN ÇETİN05 Mayıs 2019 17:25

    MB nın stratejisi hedefi tutturmamak üzerine kurulu. ..Siyasiler söylem ve icraatları ile hedeflerin tutmamasi için her türlü söylem icraat ve hatayı yaparlar. .Yılsonu geldiğinde hedeflerin tutmamasinin faturasını MB ye kesmiş gibi yaparlar Sonuç TL pul mevduat $ Nasıl döngü bu kadar basit. ..

  • mehmet yılmaz04 Mayıs 2019 22:19

    TÜRKİYEDE 150 ekmek parası olan rakı,15 pide parası sigara,  10 kilo elma parası nargile,1500 gr tavuk parasına cafelerde içilen  kahve ,5 asgari ücrete cep telefonlar  1 asgari ücrete 1 kilo makyaj ürünleri ucuzdur.

  • BORSACI04 Mayıs 2019 15:56

     ZAM KOLİK BİR MİLLETİZ FİYAT ARTIŞI YAPMAK HAZ VERİYOR ZAMCILARDAN ALIŞ VERİŞ YAPMAYALIM BATSIN, Kİ DERS ALSIN.

  • grçek04 Mayıs 2019 14:26

    yine paronamanyaklar dolmuş ulan çokbilmişler madem cok iyi biliyorsunuz herşeyi niye halen agzınız kokuyorda üst düzey biryerde çalışmıyorsunuz.işiniz gücünüz devleti eleştirmek

  • bilgiç04 Mayıs 2019 21:11

    helal kardeşim

  • cevat04 Mayıs 2019 12:34

    piyasada para yok acil para basılmalı. 500 TL bankonatlar gelmeli. 50 lira 10 lira değerine geldi.

  • Selahattin abi04 Mayıs 2019 12:12

    Öyle ya da böyle Nisan enflasyon rakamları kesinlikle doğru hesaplanmadı.En basit hali ile Gıda da  Mart ayına göre Nisan da ki artış oranı %1.49 bu mümkünmü.Mart ayında domates 7-8 Tl iken Nisan da 11-13 tl Patates soğan Mart 5-5,5  Tl  Nisan 7-7,5 Tl sadece bu rakamlar bile gerçek enflasyonun göstergesi.İşte sırf bu yüzden kimsenin güveni kalmadı güven endeksi yerlerde.   

  • Kaçan Grup04 Mayıs 2019 11:56

    Tüfe artık yalan dolan oldu, üfe aslında gerçeği daha iyi yansıtıyor. Üfe %30.

  • Pelin04 Mayıs 2019 09:52

    Yalandan düşük gösteriyorlar ki maaşlar zamlanmasın

  • Sinyor04 Mayıs 2019 09:35

    Bu memlekette kriz mriz yok kardesim.herkes parliament iciyor.sigaraya verdigi para ayda 400 tl.krizdeki bi insan ayda 400 tl cigaraya para veremez...

  • adil04 Mayıs 2019 09:29

    doğru 7000 mağazayı baz alırsın iş yeri diye 100.000 pazarda pazarcıları devre dıiına çıkarırsın  nasıl uyanıklık bu kafa ile Arjantin tek rakibimiz olmaya devam eder

  • Aslı04 Mayıs 2019 08:21

    Doğru yapmışlar. Hiç kimsenin alışveriş yapmadığı işyerindeki fiyatların bir anlamı yok zaten.