E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon rakamları açıklandı---

Enflasyon rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları açıklandı
03 Haziran 2014 - 09:54 borsagundem.com

TÜİK Mayıs ayı enflasyon rakamları duyurdu. Enflasyon rakamları iki yılın zirvesine çıktı

Piyasanın merakla beklediği mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı. Geçtiğimiz ay TÜFE yüzde 0.40 artışla piyasa beklentilerinin hafif altında geldi. Yıllık TÜFE ise yüzde 9.66 oldu.

Enflasyonun mayısta medyan bazında yüzde 0.5 artacağı düşünülüyordu. Ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1 ve en düşük 0,17 artış aralığında gerçekleşmişti.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, dün Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumda, enflasyonda tepe noktanın mayıs ayı verisinde gözleneceğini, düşüşün haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiğini söyledi.

TÜİK verilerine göre; TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,66 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,23 artış gerçekleşti.

Böylece yıllık enflasyon yüzde 9.66 ile son iki yılın zirvesini görmüş oldu.

Mayıs ayının zam şampiyonu yüzde 33 fiyat artışı ile kuru kayısı oldu.

Üretici fiyatları yüzde 0.52 düştü

Öte yandan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52 düşüş, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,66 artış gösterdi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)