E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon ne gelecek---

Enflasyon ne gelecek

Enflasyon ne gelecek
31 Ocak 2022 - 08:55 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Oldukça çalkantılı bir haftayı geride bıraktık. Faiz artışları, beklenen büyümedeki yavaşlama, en yüksek seviyedeki ekonomik istatistikler, bilançolar. Fed Mart ayında faiz oranlarını artırmaya başlayacağını açıkladı. Bununla birlikte, çoğu endekste düzensiz ama güçlü zigzaglar oynaklığı artırdı.

ABD merkez bankası piyasanın beklediğine yakın bir açıklama yaptıysa, başkanı Powell takip eden basın toplantısında beklenenden daha agresifti. Yatırımcılar bunu, Fed'in enflasyondan kurtulmak için biraz agresif olabileceğinin bir işareti olarak gördü. Bazılarının umduğu can simidi olmaktan çok uzak olan bu toplantı, yalnızca şüpheleri artırdı.

Doları da güçlendirdi. Euro/usd 1,13’lerden 1.1137’ye gerilerken , İngiliz sterlini, önümüzdeki hafta Bank of England'ın faiz artırımı potansiyeline rağmen, 1.3374 USD'ye sert bir düşüşle majör para birimleri arasında en ağır hasarı alan oldu. Ayrıca, Alman GSYİH'sinin yılın son çeyreğindeki daralmasının aksine, ABD'de beklenenden daha iyi dördüncü çeyrek GSYİH büyümesinin (yıllık %5,3 beklenirken %6,9 geldi) açıklanması da doların yükselişine yardımcı oldu.

Bu hafta , nihai PMI okumaları ile birlikte Avrupa'da ilk Ocak enflasyon rakamları açıklanmaya başlayacak. İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası, 2022'deki ilk para politikası kararlarını Perşembe günü açıklayacak. Amerika Birleşik Devletleri'nde odak noktası Cuma günü sunulacak Ocak ayı istihdam rakamları olacak.

Yurtiçinde ana gündem ise Ocak enflasyon verisi olacak. Bizim beklentimiz %10,5 gelmesi ve yıllık enflasyonun %36,8’dan %48’e yükselmesi yönünde. Elektrik ve doğal gaz zamlarının yanı sıra akaryakıt fiyat artışları, Sigara ve alkollü içereceklerde ÖTV kaynaklı fiyat artışları, işlenmemiş gıda fiyatları ve kur etkisi enflasyon beklentimizdeki ana etmenler. 2022 yılında TÜFE artışının ise %30 olmasını beklemekteyiz.

Günün önemli şirket haberleri 31/01/2022

 

Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Altın Fed etkisiyle düşüşünü sürdürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.31 Ocak 2022 12:55

    OCAK AYI ENFLASYONU %7,5 AŞARSA AŞAN KISIM TEMMUZ AYINI BEKLEMEDEN ÖDENİRSE EMEKLİLER ÇALIŞANLAR ENFLASYONA EZİLMEMİŞ OLUR TEMMUZ AYI BEKLENİR İSE ENFLASYONA YENİLMİŞ SUYU ÇIKARILIP POSAYA DÖNMÜŞ LİMON GİBİ OLURLAR