E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon FED’in kararını değiştirmeyecek---

Enflasyon FED’in kararını değiştirmeyecek

Enflasyon FED’in kararını değiştirmeyecek
12 Temmuz 2023 - 11:13 borsagundem.com

ABD’de kritik haziran ayı enflasyon verileri bugün açıklanıyor. Uzmanlarsa enflasyon verileri düşük gelse de FED’in faiz artışı kararından dönmeyeceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar son bir haftadır ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararını belirleyecek en önemli ekonomik göstergeye odaklandı. Piyasaların merakla beklediği ABD haziran ayı enflasyon raporu bugün açıklanacak.

ABD haziran ayı tüketici fiyat endeksi bugün Türkiye saatiyle 15:30’da yayınlanacak. Enflasyonda yavaşlama beklentileri öngören piyasalar Bloomberg verilerine göre, manşet enflasyonun bir önceki yıla göre %3,1 yükseleceğini öngörüyor. ABD’nin yıllık enflasyonu mayıs ayında %4’lük bir artış göstermişti. Aylık bazda ise enflasyondaki yükselişin sınırlı da olsa yükseleceği bekleniyor. Amerikan tüketici fiyatlarının mayıs ayında görülen aylık bazdaki %0,1’lik artışın ardından haziran ayında da %0,3 yükseleceği öngörülüyor.

Gıda ve enerji gibi değişken fiyatların dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonunsa haziran ayında bir önceki aya göre %0,3, geçen yıla göre ise %5 artacağı öngörülüyor.

Citi analistlerine göre, enflasyondaki yavaşlama büyük ölçüde ikinci el otomobil fiyatlarında görülen düşüşle birlikte barınma maliyetlerindeki fiyatların gevşemesinden kaynaklanacak.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyona ilişkin tüm iyimser beklentilere rağmen beklenen enflasyon rakamı FED’in %2’lik hedefinin çok üzerinde kalacak. Geçen hafta yayınlanan ABD istihdam raporu ülkede işsizliğin düşük kaldığını, çalışan ücretlerininse yükseldiğini göstermişti. Güçlü istihdam verileri ve yüksek enflasyon aynı zamanda FED’in yılın bundan sonraki döneminde faiz artışlarına devam edeceği beklentilerini artırıyor.

Cleveland FED Başkanı Loretta Master ve San Francisco FED Başkanı Mary Daly pazartesi günü yaptıkları açıklamalarda enflasyonun kontrol altına alınması için daha fazla faiz artışı gerektiğini söyledi.

YahooFinance’in haberine göre Citi Analisti Veronica Clark bölgesel FED başkanlarının faiz artışı beklentilerini yineledi. Clark, “Haziran ayında TÜFE’de beklenen yavaşlamanın temmuz ayındaki faiz artırımı sonucunu değiştirmesi pek olası değil ve biz haziran ayından ötesini bekliyoruz. ÜFE rakamlarına bağlı olarak haziran ayınca çekirdek enflasyonda görülecek %0,4’lük artış FED’in eylül ayında faiz artırımına devam etmesine neden olacak” dedi.

Oxford Economics ABD Ekonomisti Oren Klachkin, “Temmuz ayında yeni bir faiz artırımı resesyon olasılığını artıracak olsa da FED yetkilileri bu riski almaya istekli görünüyor. Ekonomik verilere bağımlı yaklaşımları incelendiğinde, para politikasında serbestleştirmeyi düşünmeden önce enflasyonun %2 seviyesine doğru sağlam ve net adımlarla ilerleyeceğinden emin olmak istedikleri görülüyor” ifadelerine yer verdi.

CME FEDWatch verilerine göre, ABD enflasyon verilerinden saatler önce, vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in 25-26 Temmuz tarihlerindeki para politikası toplantısından %92 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışı çıkacağını öngörüyor.

ABD enflasyonu piyasaların gündemine oturdu

 

ABD borsaları enflasyon verisi öncesi yükselişle kapandı

 

Boğa piyasası için kritik enflasyon haftası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali12 Temmuz 2023 12:08

    Bu borsada, bu teknolojinin olduğu yerde bankalar defter değerini bile görmedi. Yıllardır şikayet ediyorum ama çözüm yok. Defter değeri 5 TL olan şirketkeri 100 TL ye taşıdılar. Ederindeki şirketleride bay pas ettiler. Bu teknikler bu grafikler altında umarım ezilirsiniz. Algılarla enflasyona ezilen yatırımcılara almasaydın, zorlamı aldırdılar çok bilmişliğini yazar çizersiniz.Yazıklar olsun. Kızıyorum ama çözüm yok. Serbest piyasa işlerine geldiği gibi. Bu yatırımcılara yapılan kurgularda boğulun inşallah. Yaşattıklarınızıda yaşamadan ölmeyin. Ben hakkımı helal etmiyorum.