E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnerji fiyatları otomotiv sektörü yatırımcılarını korkutuyor---

Enerji fiyatları otomotiv sektörü yatırımcılarını korkutuyor

Enerji fiyatları otomotiv sektörü yatırımcılarını korkutuyor
13 Ekim 2021 - 11:33 borsagundem.com

Enerji fiyatlarındaki sert yükseliş ve emtia fiyatlarının da artması yatırımcıları baskı altında bıraktı. Etkileri küresel borsalarda da hissedilen yükseliş, elektrikli araç üretimini ve yatırımlarını destekleyebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Asya piyasaları ABD’nin düşük borsa performansını yansıtırken, Güney Asya’da Hindistan öne çıktı. Birçok uzmanın bu borsa hareketlerinin ardında gördüğü neden Çin’in bankaların özel sektör şirketlerine verdiği kredileri inceleme altına alması oldu. Ancak Çin Başbakan Yardımcısı Liu He 6 Eylül’de yaptığı açıklamada, “özel sektör vergi gelirlerinin %50’sinden fazlasını, gayrisafi yurtiçi hasılanın da %60’tan fazlasını oluşturuyor. Aynı zamanda teknolojik inovasyonların %70’i bu alanda gerçekleşiyor” dedi.

Devamında, “özel sektör şehirlerdeki istihdamın %80’ini karşılarken, Çin’deki piyasa varlıklarının %90’dan fazlasını oluşturuyor” açıklamasında bulundu. Forbes’un haberine göre bugün borsalarda görülen hareketlerin ardındaki neden yüksek enerji ve emtia fiyatları. Fiyatlardaki sert yükseliş gayrisafi yurtiçi hasıla hedefleri ve enflasyon üzerindeki potansiyel etkileri konusunda yatırımcıların endişelenmesine neden oluyor. Kısa vadede yükselen enerji fiyatları, kömüre dönüşü başlatabilir.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Birleşmiş Milletler’in (BM) temiz enerji zirvesinde Çin’in rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz teknoloji çözümleri geliştirme konusundaki kararlılığının altını çizdi. Asya piyasalarında Hong Kong’da internet hisselerinde satış dalgası görülürken, teknoloji ve iletişim sektörlerinde yükseliş görüldü. Yatırımcılar Tencent ve Meituan gibi şirketlerin hisselerine yöneldi. Tencent son 15 işlem gününün 14’ünde yükseliş gösterdi.

Eylül ayında otomobil satışları bir önceki yıla kıyasla %17,3 düşerek 1,58 milyona geriledi. Elektrikli araç satışları %202,1 yükseldi. Toplam 334 bin satışın 56 bini Tesla’nın araçlarında gerçekleşti. Yakın zamanda doğalgaz fiyatlarında görülen sert yükseliş İngiltere’nin otomobil üreticileri için de, Avrupalı rakiplerine kıyasla daha yüksek enerji fiyatlarını beraberinde getirdi. Bu durum ise potansiyel yatırımcıları, elektrikli araç sektörüne kaptırma riskini ortaya çıkardı.

İngiltere’nin otomotiv üreticileri ticaret grubu Society of Motor Manufacturers and Traders CEO’su Mike Hawes, enerji fiyatlarının İngiltere’yi rekabet konusunda “dezavantajlı” bir hale getirdiğini söyledi. İngiltere’de enerji fiyatları Avrupa’nın en yüksek seviyelerinde. Hawes Financial Times’a yaptığı açıklamada, “İngiltere’de yatırım yapmak istiyorsanız, enerji fiyatları duraklamanıza ya da başka alanlara yönelmenize neden oluyor” dedi.

İngiltere gelecek yıllarda elektrikli araç üretimine geçmeyi planladığı için, sektörün geleceğini kurtarmak için batarya üreticilerinden yatırım çekme çabası içinde. LG ve Samsung, İngiltere’de üretim yapma planlarına yönelik müzakere süreçleri yürüten isimler arasında. Hawes, “batarya üretimi sermaye gerektiren bir sektör, aynı zamanda enerji kullanımını da gerektiriyor” dedi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre İngiltere’nin otomotiv sektörü, diğer tüm üretim sektörlerinden daha fazla ihracat gerçekleştiriyor ve enerji kullanımının yüksek olduğu bir sektör olarak sınıflandırılmıyor.

Bu da otomotiv üretim tesislerinin İngiltere hükümetinin yükselen enerji fiyatları karşısında çelik üreticileri gibi sektörlere sağlayacağı acil durum paketinden yararlanamayacağı anlamına geliyor. Son dönemde enerji fiyatlarında görülen yükselişin durdurulamayacağına yönelik endişeler var. Bazı analistler Avrupa’nın ithal doğalgaza olan bağımlılığının, bölgeyi rekabetin giderek arttığı küresel pazarlara maruz bıraktığını söylüyor.

Bu nedenle de fiyatların beklenenden uzun süre yüksek kalma ihtimali bulunuyor. Ancak diğerleri, piyasaların pandemi sonrası geçici olarak yükselişe geçtiğini düşünüyor. Önümüzdeki on yılda talep artarken elektrikli araç üretimi de yükselişe geçecek. İngiltere ise 2030 yılında benzin ve motorin kullanan araçların satışını durdurmayı planlıyor. Hawes yakın zamanda İngiltere’de yaşanan petrol krizinin panik alımlarıyla büyüdüğünü, ancak bu durumun elektrikli araçlara olan ilgiyi artırdığını söyledi.

Halka arzlar 2021'in ilk 9 ayında 2020’yi geride bıraktı

 

İngiltere’de bazı bölgelerde benzin istasyonlarının yüzde 10’unda yakıt yok

 

Yükselen enerji fiyatları enflasyonu körüklüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)13 Ekim 2021 11:53

    Hala şars istasyonu yapacam diyenler var :D singapurda ve çinde bu işler pos soldu ... ABD de istasyondan yana... neyse biri yazar ben yazmıyorum istasyonmuş :D  sök-tak mevzusu herşeyi çöze, yeterki elektırk araçların ötv leri, az... alınabılırlıgı çok olsun.. çevremiz temiz olsun barı... yedımız içtimiz dna bozmaya başladı...