E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndişeli yatırımcılar için kazandıran strateji---

Endişeli yatırımcılar için kazandıran strateji

Endişeli yatırımcılar için kazandıran strateji
06 Haziran 2023 - 14:08 borsagundem.com

Piyasalardaki yüksek volatilite duygularına hakim olamayan yatırımcıların yanlış kararlar vermelerine neden olabiliyor. Dolar-maliyet ortalaması adı verilen bir strateji yatırımcıların duygusal kararlardan arınmasını sağlayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsanın iniş çıkışları konusunda endişelenen yatırımcılar sinirlerini yatıştırmak ve varlıklarını daha düzenli olarak biriktirmek için Amerikan emeklilik sisteminde en çok kullanılan yöntem olan 401 (k) stratejisini ödünç alabilir. CNBC’nin haberine göre söz konusu strateji bireysel yatırımcılar için önemli avantajlar vadediyor.

‘Dolar-maliyet ortalaması’ olarak adlandırılan strateji piyasada neler olup bittiğine bakılmaksızın, eşit dilimlerle ve düzenli aralıklarla para yatırılmasını gerektiriyor. 401 (k) gibi bir emeklilik planına katılan yatırımcılar bu yöntemi farkında olmadan uygulasalar da aldıkları her maaşın bir kısmını otomatik olarak emeklilik sistemine yatırıyorlar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu emeklilik planını yatırım stratejisi olarak edinmek isteyenlerin sürekli olarak yatırıma devam etmesi gerekiyor. Örneğin 10 bin dolar ayırmayı hedefleyen bir yatırımcı tek seferde 10 bin dolar denkleştirmek yerine on ay boyunca 1.000 Dolar ayırmak gibi bir strateji uygulayabilir.

İstikrarlı katkılar yatırımı daha avantajlı hale getiriyor

Dolar-maliyet ortalamasının başlıca avantajı yatırımlarda duygusal davranmaktan kurtulmanın sağlanmasıdır. CNBC’nin haberine göre Florida merkezli finans firması Fort Lauderdale’in Yeminli Mali Müşaviri Sean Deviney, “Zaman içerisinde küçük küçük yatırımlar yapmak borsanın iyi günlerinin ve kötü günlerinin ortalamasının alınmasını sağlar ve yatırımı sizin için daha kabul edilebilir bir deneyim haline getirecektir” ifadelerine yer veriyor.

Borsa yatırımlarında duygusal davranmak toksik bir etkiye neden olabilir. Örneğin para kaybetme korkusu hisse satın almak ve satmak için en iyi zamanı tahmin etmeye çalışmanıza neden olabilir. Ancak ABD Finans Sektörü Denetleme Kurulu’nun (Finra) verilerine göre piyasadaki doğru zamanı yakalamaya çalışmak gibi zararlı davranışlar çoğunlukla yatırımcının para kaybetmesiyle sonuçlanır.

Düzenleyici kuruluş hisse senetlerinin değeri düştüğünde insanların genellikle korkudan varlıklarını sattığını belirtiyor. Hisseler eski seviyelerine geri döndüğünde ise korkularına yenilen yatırımcılar potansiyel borsa getirilerini kaçırıyor.

Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi geçen yıl neredeyse %20’lik bir düşüş gösterdi. Bu düşüş 2008 Küresel Finans Krizi’nden sonra ABD borsalarının gördüğü en büyük gerilemeydi. Satış yapan yatırımcılar 2023’ün başından bu yana endekste görülen kabaca %12’lik yükselişi kaçırdı.

Yatırımlarında duygusal kararlar verenler bunun tam tersi bir etkiyle de karşı karşıya kalabilir. Hisse senetleri ani yükselişe geçtiğinde ve düşmelerine çok az bir süre kaldığında ralliye katılmak isteyen yatırımcılar düşüşlerden hemen önce hisse satın alabilir. Devam eden Ukrayna-Rusya savaşı ve ufukta görülen olası bir resesyon gibi birçok neden piyasaların bugünlerde gergin olmasını haklı çıkarabilir.

Servet danışmanlığı firması Provenance’in genel müdürlüğünü de yapan Deviney, “Yatırım yapmamak için her zaman bir neden olacaktır. Her zaman için yatırım yapmamanızı destekleyen bir nedene odaklanıyorsanız, uzun vadeli servet birikimini kaçırıyorsunuz demektir. Dolar-maliyet ortalaması bu sorunun çözümünü biraz daha kolaylaştırıyor" dedi.

Strateji aynı zamanda yatırımcıların pişmanlığını da en aza indirmeye yardımcı olabilir. Charles Schwab’a göre bir portföye parçalar halinde bir yatırım yapmak, kötü zamanlanmış bir yatırıma göre kaybetmenin hazmedilmesini kolaylaştırıyor.

Her derde deva değil

Tüm avantajlarına rağmen, dolar-maliyet ortalaması her zaman için en iyi yatırım hamlesi değil ve herkesin mutlaka uygulaması tavsiye edilmiyor.

Finra'ya göre, piyasalardaki kötü zamanlarda satış yapma dürtüsüne dayanabilen yatırımcılar, yatırım miktarını parçalara ayırmak yerine toplu bir miktarla yatırım yaparak daha yüksek uzun vadeli getiriler elde edebilirler. Söz konusu strateji yatırımcının bir miktar varlığını nakit olarak tuttuğunu varsayar ve bu da zaman içerisinde hisse senetlerinde daha düşük getiri sağlar.

Finra, dolar-maliyet ortalamasında, her işlem için ayrı bir maliyet oluşması nedeniyle, yatırımcılardan daha fazla işlem ücreti alınacağı konusunda da uyarıyor.

Faiz artırım döngüsünde sona mı gelindi?

 

Küçük yatırımcı yapay zekâ rallisine geç mi kaldı?

 

Morgan Stanley'den yaz aylarında hisse senetlerinde satış uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)