E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste yükseliş kar satışlarını devam ettirir mi?---

Endekste yükseliş kar satışlarını devam ettirir mi?

Endekste yükseliş kar satışlarını devam ettirir mi?
14 Şubat 2020 - 09:21 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende bankacılık endeksinin negatif ayrışmasının bir süre daha devam edebileceği konusunda uyarılıyor.

Güne dün yataya yakın bir eğilimle başlayan BIST-100 Endeksi gün içinde dalgalı bir seyir izlerken günü %0,41 yükselişe 120.541 seviyesinden tamamladı. Bankacılık Endeksi negatif ayrışmaya devam etti. Global piyasalar da Corona virüsüne ilişkin risk algısı zayıflarken, global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam ediyor.

Yurtdışı borsalar hafta içindeki güçlü kazançlar sonrası günü kar satışlarıyla kapatırken, BIST dalgalı bir seyir izledi. TL, EM para birimlerine paralel günü sınırlı değer kaybı ile kapatırken, CDS’ler hafif yükselerek 277 seviyesinden kapattı.

NATO ve ABD’nin son dönemde  Türkiye’nin yanında yer alan açıklamalar yapması Suriye’ye ilişkin Jeopolitik risklerin etkisini zayıflattı. Ancak Suriye’de TSK’nın Rejim ile çatışma riskinin devam etmesi nedeniyle Jeopolitik riskler kısa vadede TL varlıklar için risk unsuru olmaya devam edecek. BIST’te kısa vadede tepki alımları düşük momentumla devam edebilir. Ancak endekste tepki yükselişlerinin banka hisseleri öncülüğünde kar satışı fırsatı olarak kullanılma riskinin devam ettiğini düşünüyoruz.

Kısa vadede bankacılık endeksi negatif ayrışmasını bir süre daha devam ettirebilir. Jeopolitik riskleri artırabilecek haber akışlarının BIST’te tekrardan güçlü satışlara neden olması beklenir. Bugün yurtiçinde cari işlemler dengesi verisi açıklanacak. Ortalama piyasa beklentisi 3 milyar dolar açık şeklindeyken, bizim tahminiz 2,9 milyar dolar açık şeklindedir. Yurtdışında ABD’de açıklanacak perakende satışlar, Michigan tüketici güven endeksi, kapasite kullanımı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Asya Borsaları’nda bu sabah karışık bir seyir var. Endeksin güne pozitif eğilimle başlamasını bekliyoruz. Endekste yükseliş eğilimi devam etse de yükselişlerin tekrar satış fırsatı olarak kullanılarak kar satışlarının devam edebileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Serbest piyasada dün Dolar paritesi 6,0430-6,0630 bandında işlem görerek günü önceki kapanışa göre %0,22 oranında değer kazancıyla
6,0570 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,02 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %11,23-%11,50 seviyeleri arasında hareket ederek günü önceki kapanışa göre 14 baz puan artışla %11,32 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Sanayi üretimi ve sektörel ciro endekslerindeki iyileşme ile GSYH büyümesinin son çeyrekte %5,0’ün üzerine çıkabilir: Sanayi üretimi endeksi Aralık’ta takvim etkilerinden arındırılmış olarak yıllık %8,6, arındırılmamış olarak da %9,5 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise Nisan’dan bu yana süren dalgalı seyrinin aksine, geçen ayki %0,6’lık aylık yükselişin ardından aylık
%1,9 artış gösterdi. Ticaret ciro endeksi (takvim etkisinden arındırılmış olarak) Aralık’ta yıllık nominal %26,9 artış kaydederken, bu reel olarak (TÜFE ile düzeltilmiş) %14,0’lük artış anlamına geliyor.

Ticaret dışı hizmet sektörlerine ilişkin ciro da nominal %22,3 artarken, reel olarak %10,4 arttı.

Perakende sektörü hacim endeksi ise geçen yıla göre %11,0 arttı. İnşaat sektörü ise geçen aylara göre bir miktar iyileşse de kötü görüntü çizmeye devam ediyor.

İnşaat ciro endeksi yıllık nominal %10,4 artarken, bu reel olarak (yurtiçi ÜFE ile düzeltildiğinde) %2,9’luk yükseliş anlamına geliyor.

Aralık sonuçları ve Ekim rakamlarına yapılan yukarı yönlü revizyonlarla birlikte sanayi üretim endeksine son çeyrekte ortalama yıllık büyüme %5,5 oldu. Bu rakam ticaret ciro endeksinde %10,6, hizmet (ticaret dışı) ciro endeksinde %6,6 olurken, inşaat ciro endeksi aynı dönemde %5,5 daraldı. Buna göre, regresyon modellerimiz son çeyrekte %5,0-5,5 GSYH büyümesine işaret ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)