E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste tepki yükselişleri kar satışı fırsatı---

Endekste tepki yükselişleri kar satışı fırsatı

Endekste tepki yükselişleri kar satışı fırsatı
12 Haziran 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne güçlü satışlarla başlaması bekleniyor.

BİST: Güne satıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde kayıplarını geri almayı denese de günü %0,57 düşüşle 109.155’den kapattı. Fed faiz kararı sonrası borsalarda başlayan kar satışları, ABD’de virüsün ikinci dalga şeklinde yeniden alevlenebileceği beklentisiyle artarak devam etti. Yurtdışı majör borsalar günü %5-6’lara varan sert düşüşlerle kapatırken, BIST pozitif ayrışmasını devam ettirerek günü sınırlı düşüşle tamamladı. Risk iştahının zayıflamasıyla EM para birimleri güçlü değer kaybına maruz kalırken TL’de buna paralel değer kaybetti. CDS’ler tekrar yükselişe geçerek günü 485 seviyelerinden kapattı. VIX endeksi tekrar yükselişe geçerek 40 üzerini test ederken endeksin yükselişine devam etmesi başta ABD olmak üzere borsalardaki kar satışlarının güçlenerek devam edeceğine işaret edecektir. Son dönemde majör borsalardaki güçlü geri dönüş sonrası artan ikinci dalga endişeleriyle dün hızlanan kar satışlarının kısa vadede devam etmesi beklenmektedir. Zayıf gelebilecek makro veriler bu dönemde kar satışların daha da güçlenmesine neden olabilir.

BIST’in yurtdışına göre daha dirençli görünüm sergilemesi beklense de değerleme olarak bankacılık endeksi dışında alan kalmaması nedeniyle BIST’te de kar satışlarının devam etmesi beklenir. Dün sert düşüşler gören ABD ve Avrupa borsalarının ardından bugün Asya borsalarında riskten kaçış ve satış baskısı devam ediyor. Endeksin güne güçlü satışlarla başlaması beklenmektedir. Endeks gün içinde kayıplarını geri almayı denese de tepki yükselişlerinin kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün USD/TRY paritesi 6,8275-6,8614 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,70 oranında değer kaybıyla 6,8421 seviyesinden tamamladı. %50 Dolar ve de %50 Euro içeren döviz sepeti karşısında ise Lira %0,82 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün, %11,98-%12,24 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 14 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %12,24’ten günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Bugünün makro veri akışı önemli olacak: Bugün açıklanacak Nisan ayına ilişkin sanayi üretimi, ciro ve hacim endeksleri ve ödemeler dengesi yakından takip edilecek. Daha önce açıklanan kapasite kullanımı, imalat PMI, elektrik tüketimi, kredi kartı harcamaları ve dış ticarete (alt detayları) ilişkin veriler, ekonomik aktivitedeki geri çekilme ile ilgili önemli bir fikir verdiyse de, sanayi üretimi ve hizmet sektörleri, inşaat ve perakende ticarete ilişkin açıklanan ciro ve hacim endeksleri daha net bir görüntü çizecek ve bizim de hem ikinci çeyrek, hem de tüm yıla ilişkin büyüme tahminlerimizi şekillendirmemize yardımcı olacak. Bu arada bugün Nisan ayı ödemeler dengesi de açıklanırken, piyasada cari açığa ilişkin medyan beklenti, bizim 5,2 milyar $’lık tahminimizin altında 4,4 milyar $ seviyesinde bulunuyor. Bu rakamlarla halihazırda 1,4 milyar $ artıda bulunan 12-aylık birikimli cari dengenin de açığa döneceği anlaşılıyor. Bu açık da medyan piyasa beklentisi baz alınırsa 2,5 milyar $, bizim tahminimize göre de 3,3 milyar $ olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)