E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste bilişim, iletişim ve teknoloji sektörü endeksleri ön planda---

Endekste bilişim, iletişim ve teknoloji sektörü endeksleri ön planda

Endekste bilişim, iletişim ve teknoloji sektörü endeksleri ön planda
26 Kasım 2021 - 08:24 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 24.467 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 222 kişi olduğu açıklandı.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Bankalarla olan görüşmemiz olumlu geçti. Bankacılığımız dünyanın en başarılı sektörülerinden.

TBB: Toplantıda küresel ve yurtiçi ekonomi, piyasalar ve bankacılık sektöründeki gelişmeler görüşüldü. Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantı uygulamaların daha verimli hale getirilmesine yönelik olarak oldukça yararlı geçti. 

Habertürk’te yer alan habere göre Kavcıoğlu'nun bankacılar ile yaptığı toplantıda 3 önemli isteği olduğu iddia edildi. Öncelikle bankalardan uygulanan politikalara ilişkin destek isteyen Merkez Bankası böylece son dönemlerde uyguladığı para politikası anlayışına devam edeceği sinyalini de verdi. Merkez'in ikinci önemli isteği bankaların müşterilerine döviz mevduatı önermemesi oldu.

Böylece ülkede dolarizasyona destek olunmaması hedeflendi. Bankalardan son istek ise yurtdışı muhabir bankalarda çok fazla döviz bakiyesi tutmamaları parayı yurtiçine getirmeleri. Böylece içeride yeterli döviz bulunması arzın etmesi hedeflendi.

BoE Başkanı Bailey, Türkiye'de merkez bankasının bağımsızlığının şüphesiz bir mesele olduğunu ve kredibilitenin devam ettirilmesinin TCMB için çok önemli olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati: 2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız.

Asya Piyasaları Cuma günkü işlemlerde Covid - 19'un yeni varyantına ilişkin endişelerle sert geriledi.

İngiltere, Güney Afrika ve Botsvana'da görülen ve Covid’in yeni bir varyantı nedeniyle 6 Afrika ülkesini seyahat listesinde kırmızı listeye aldı.

MGK Bildirisi: Türkiye'nin hedeflerine uygun şekilde ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ve tehditler değerlendirilmiştir.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kovid-19 salgınında 4'üncü dalganın başladığını belirterek, aşılama sürecinin daha da hızlandırılması gerektiğini söyledi

AB, seyahatlere 9 ay içinde 3. doz Covid - 19 aşısı olma şartı getirdi. Uygulamanın 1 Mart 2022’de yürürlüğe girmesi bekleniyor.

BoE Başkanı Bailey, El Salvador'un para birimi olarak Bitcoin'i benimseme kararının, tüketicilerin büyük olasılıkla oynaklığından yakalanacağı için endişe verici olduğunu söyledi.

Tokyo'da çekirdek TÜFE %0,30 artarak son 1 yılın en hızlı artışını gösterdi.

Ne Olacak?

• Yurt içinde TCMB Finansal İstikrar Raporu takip edilecek.
• ABD Piyasaları yarım gün kapalı olacak.
• ECB Başkanı Lagarde’nin konuşma yapması bekleniyor.
• Asgari Ücret Komisyonu 1 Aralık’ta toplanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününe pozitif başlangıç yapmasının ardından kar realizasyonları ile günü tamamlasa da tekrar kapanış rekoru kırdı. Endekste bilişim, iletişim ve teknoloji sektörü endeksleri ön plan çıktı.
Yabancılar geçtiğimiz hafta 384 milyon dolarlık hisse alırken, 72,2 milyon dolarlık DİBS sattı. TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 127 milyon dolar azalarak 235 milyar dolara geriledi. Son 4 haftaya bakıldığında yabancı yatırımcılar 1,2 milyar dolarlık hisse aldı. 19 Kasım’da biten haftada faiz kararı sonrasında kurun yukarı yönlü sert hareketlerine rağmen DTH'lardan çözülme olmaması dikkat çekti.

TCMB, 100 baz puan indirim yapılan 18 Kasım’daki toplantı özetlerini yayımladı. TCMB, makroihtiyati politikaların krediler üzerindeki etkisi ile TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonunun yakından takip edildiğini açıkladı.
ECB, Para Politikası tutanaklarını yayımladı. ECB, tutanaklarında’ mevcut gelişmelerle, PEEP net alımlarının Mart 2022'ye kadar sona ermesinin beklenebileceği görüşünün hakim olması dikkat çekti. Fed’den sonra ECB’nin de varlık alımlarını hızlandıracağı görüşü ile euro, küresel piyasalarda değer kazandı.
Yurtdışındaki haberlerden bağımsız olarak geçtiğimiz hafta yapılan 100 baz puanlık faiz indirimi öncesinde 10,53 seviyesinden işlem gören Dolar / TL, karar sonrasında Aralık ayında da faiz indirimi olabileceği beklentisi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz söylemlerini takiben 1 hafta içinde 13,49’u test ederek rekor seviyeye yükseldi. Kurdaki sert yükseliş sonrasında Erdoğan, Kavcıoğlu ile bir araya geldi ve TCMB tarafından kurlara ilişkin açıklamalar yapıldı. TCMB’den ‘’Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur’ açıklaması yapıldı. Açıklama ardından geri çekilmeye başlayan Dolar / TL, dün imzalanan Türkiye ile BAE arasındaki Abu Dhabi Borsası ile Borsa İstanbul arasında iş birliği mutabakatı, ADQ ile TVF’nin Türkiye'deki teknoloji firmalarına yatırım yapmak üzere teknoloji odaklı bir girişim fonunun kurulmasına yönelik bir mutabakat imzalaması ve 10 diğer anlaşma ile birlikte, BAE’nin Türkiye’ye milyarlarca dolar r yatırım yapacağı haberleri ile kurlar sert geri çekildi. Dolar / TL’de kısa vadede 12,22 - 12,44 direnç, 11,95 - 11,66 destek olarak ön plana çıkıyor.

VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Perşembe günü 1.999 - 2.022 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.000 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 813 azalarak 625.026 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.973 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.025’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.100 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.960 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.010 ve 2,025 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.975 ve 1.960 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Altında ralli bitti mi?

 

Yeo Teknoloji ve Gelecek Varlık sorusu

 

Kur şokunu nasıl atlatacağız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)