E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeksin yükselişinde payı olan sektörler---

Endeksin yükselişinde payı olan sektörler

Endeksin yükselişinde payı olan sektörler
30 Kasım 2021 - 08:13 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde pozitif açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 21.655 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 213 kişi olduğu açıklandı.

İzmir'in Urla ilçesi açıklarında 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Şiddetli lodos nedeniyle İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Sinop, Düzce, Tekirdağ ve Bartın'da yüz yüze eğitime bir gün ara verildi.

ABD Başkanı Biden: Omicron varyantı endişe nedeni ancak panik sebebi değil.

Fed Başkanı Powell: Covid-19 vakalarındaki son artış ve Omicron varyantının ortaya çıkması, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturuyor ve enflasyon için belirsizliği artırıyor.

Fitch, Omicron varyantının büyümeye yönelik riskleri ve politika oluşturma zorluklarını artırdığını bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Yellen: Amerika, ödemelerini zamanında ve eksiksiz yapmalı. Bunu yapmazsak, mevcut toparlanmamıza zarar vereceğiz.

G7 ülkeleri Sağlık Bakanları Omicron varyantına karşı acil eylem çağrısı yaptı.

Gıda Komitesi tarafından yapılan açıklamada Ulusal Süt Konseyi’nin en kısa sürede çiğ süt tavsiye satış fiyatını yeniden değerlendirmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi. Ekmeklik buğdayda ve yemlik hububatta üreticilerin ve vatandaşların fiyat dalgalanmalarına karşı korunması için, yeni hasat dönemine kadar TMO satışlarına uygun fiyatlardan devam edilmesi kararı alındığı duyuruldu.

Ulusal Sürt Konseyi, .iğ süt referans fiyatını 3,20 TL’den 4,70 TL’ye çıkardı. Destek primi litre başına 0,20 TL olarak açıklandı.

ABD'de tedarik zincirindeki aksamalara ilişkin soruşturma başlatıldı.

Çin'de İmalat PMI Kasım'da 50,1 ile eşik değerin üzerine yükseldi.

İngiltere hükümeti, 18 yaş üstü herkesin üçüncü doz aşı olabileceğini açıkladı. Ayrıca ikinci ve üçüncü doz aşılar arasındaki süre 6 aydan 3 aya indirilecek.

Japonya’da Ekim’de %2,8 olarak beklenen İşsizlik Oranı %2,7 olarak açıklandı.

Ne Olacak?

Yurtiçinde 3Ç21 büyüme verisi açıklanacak.

Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi açıklanacak.

Moody’s’in Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması bekleniyor.

Asgari Ücret Komisyonu 1 Aralık’ta toplanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Korona virüs pandemisinde yeni korkunun adı Omicron. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yeni varyantın adı omicron olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta varyantın daha hızlı yayıldığı ve aşıların varyanta etkisinin az olduğu görüşü piyasalarda hakim olsa da, Dünya Sağlık Örgütü varyantın hızlı yayıldığına dair bir kanıt olmadığını iletmesi dün ABD ve Avrupa'yı destekledi. İlk olarak Afrika'da görülen varyant Avrupa'da da yayıldı. Birçok ülke Afrika'ya olan uçuşlarını askıya aldı. Omicron'a karşı aşının ise 2022 başlarında hazır olması planlanıyor. Asya piyasaları artan vaka sayıları ve omicron endişesi ile geçtiğimiz günü negatif tamamladı. Omicron varyantı endişeleri para politikalarına yönelik belirsizlikleri de artırıyor. Piyasalar Fed'in Haziran ayında faizleri artıracağına dair beklentileri geçen hafta başında hızlı bir şekilde yükselmişti. Korona virüs varyantıyla ilgili haberler sonrasında faiz beklentileri tersine döndü. Piyasalar, Fed’in faizleri artırmakta hızlı davranmayacağını fiyatlamaya başladı.

BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise endeks ABD vadelilerine paralel alıcılı başlangıç yaptı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omipron varyantının daha hızlı yayıldığına dair bir kanıtın olmamasını açıklaması ile endekste alımlar hızlandı. BİST100 günü pozitif tamamladı. Endeksin pozitifliğinde teknoloji ve petrokimya sektörü payları etkili oldu.

Dış Ticaret Açığı Ekim ayında geriledi. TÜİK ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat 2021 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,1 artarak 20,8 milyar dolar, ithalat %12,8 artarak 22,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomik Güven Endeksi verileri açıklandı. Buna göre Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında 101,4 iken, Kasım ayında %2,0 oranında azalarak 99,3 değerine düştü. Endekste 100 seviyesinin altı genel ekonomik duruma ilişkin gerilemeyi işaret ediyor.
 
VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Pazartesi günü 1.938 - 1.996 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.984 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 561 azalarak 641.711 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.966 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.017’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.100 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.955 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.000 ve 2.017 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.970 ve 1.955 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)