E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeksin yükselişinde payı olan sektörler---

Endeksin yükselişinde payı olan sektörler

Endeksin yükselişinde payı olan sektörler
16 Aralık 2021 - 08:42 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapması bekleniyor.


Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 19.872 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 193 kişi olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlar için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verildiğini açıkladı.

Fed faiz kararında beklentiler dahilinde değişikliğe gitmedi. Fed, 2 yılda 6 faiz artışı ön görüyor.

Fed, Ocak ayında toplam varlık alım miktarını 60 milyar dolara indirmeye karar verdi .

Fed, enflasyonda artışın geçici olduğu ifadesinden vazgeçti .

Fed Başkanı Powell: Varlık alımlarının azaltılmasında hızı artırmaya karar verdik . Varlık alımları sona erdirilene kadar faiz artırımı olmayacak. Mart ayından sonra ve uygun olduğunda faiz oranlarını artırabileceğimiz bir noktadayız.

Powell: Yüksek enflasyon ve güçlü ekonomiyi dikkate aldığımızda faiz artırmak için çok iyi bir yerdeyiz Bu ekonomide faiz artırmak uygun olacak.

Powell: Son haftalarda artan covid vakalarında yaşanan artış ve omicron varyantı görünüm için risk yaratıyor .

Powell: Hızlı ekonomik büyüme beklemeye devam ediyoruz . Enflasyon büyük olasılıkla önümüzdeki yıl da %2 hedefimizin üzerinde kalmaya devam edecek.

Powell: Ekonominin artık artan miktarda politika desteğine ihtiyacı yok.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları Şakir Ercan Gül ile Mehmet Hamdi Yıldırım görevden alındı. Yerlerine Mahmut Gürcan ve Yunus Elitaş atandı.

BDDK İkinci Başkanlığına Yakup Asarkaya, Kurul üyeliklerine de Mustafa Balcı ile Olcay Turan getirildi.

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlar ile fon kullanıcının bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen kazançlara uygulanacak tevkifat oranları 31 Mart 2022'ye kadar geçerli olacak.

IMF, küresel borcun 2020'de 226 trilyon dolar ile rekor seviyeye yükseldiğini aktararak, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük bir yıllık artışın kaydettiğini ve küresel faiz oranlarının beklenenden daha hızlı yükseldiğini açıkladı.

Ne Olacak?

• TCMB Faiz Kararı bugün açıklanacak.
• İngiltere ve Euro Bölgesi Faiz Kararı bugün açıklanacak.
• Yurt dışı piyasalarda öncü PMI verileri açıklanacak.
• ABD’de Kapasite Kullanım Oranı ve Sanayi Üretim Endeksi ön planda olacak.
• S&P Global, Türkiye 2022 Görünümü başlığı ile webinar düzenleyecek. Bugün düzenlenecek olan webinar, TSİ ile 17:00'da başlayacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksinde ralli dün de devam etti. Endeks geçtiğimiz gün yüksek volatiliteden işlem gördü. 2.145 - 2.195 arasında işlem gören endeks açılışta tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Ardından bankacılık sektörü paylarına gelen satışla negatife yönelen endeks, bankacılık sektörünün yataylaşıp, sanayi sektörüne gelen alımlarla günü yeni rekorla tamamladı. Endekste yeni kapanış ve gün içi rekorlar bir kez daha kırıldı.

Eylül ayından beri süregelen Dolar / TL'deki yükseliş bugünkü PPK öncesi de devam ediyor. Eylül ayında 100 baz puan, Ekim ayında 200 baz puan ve Kasım ayında 100 baz puan olmak üzere toplamda 400 baz puana ulaşan faiz indirimleri sonrasında piyasalar, bugün yapılacak PPK'da 100 baz puan indirim bekliyor. Dolar / TL, dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 14,81’i test etti. Kur tarafındaki sert yükseliş, enflasyonun artması ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun yabancı analistlerle yaptığı toplantıda Aralık ayında indirim düşünülmediği haberleri sonrasında bugün faizin %15 ile sabit kalacağını düşünüyoruz. Dolar/TL’nin Merkez Bankası’nın Pazartesi günü son müdahale ettiği seviye olan 14,64 seviyesinin geçilmiş olması, Salı ve Çarşamba piyasaya müdahale etmemiş olması, politika faizinin piyasa beklentilerinin aksine sabit bırakılabileceği ihtimalini kuvvetlendirdiğini düşünüyoruz.

İngiltere'de enflasyon verisi açıklandı. Kasım ayında enflasyon yıllık bazda %5,1 olarak açıklandı. Eylül 2011'den bu yana kayda geçen en yüksek enflasyon oldu. Ekim ayındaki enflasyon oranı %4,2’ydi.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Çarşamba günü 2.412 - 2.490 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.434 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 23.937 azalarak 586.058 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.890 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.465’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.590 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.365 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.440 ve 2.465 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.380 ve 2.355 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Altında Fed rahatlığı

 

Arda Ödemiş: Bilişim sektörü 2022’de en az yüzde 25 büyüyecek

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)