E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeks, küresel piyasalara paralel seyrediyor---

Endeks, küresel piyasalara paralel seyrediyor

Endeks, küresel piyasalara paralel seyrediyor
01 Temmuz 2021 - 08:29 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksi ve VIOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekleniyor.

Türkiye’de Korona virüs vaka sayısı 5.496 artarak 5.425.652’ye yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 522 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 45 kişi artarak 49.732’ye yükseldi. İyileşen sayısı ise 5.294.285.

Sağlık Bakanı Koca: Hastalığın üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanıyordu, artık bu süreç 3 aya indirilmiştir.

Koca: 2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarımız bugünden itibaren istedikleri aşı ile 3. doz aşılarını olmak üzere randevu alabilecek.

Koca: Elde edilen yeni veriler ışığında BioNTech aşısının ilk dozunu olan vatandaşlarımızın ikinci dozlarını 4 hafta sonra olabilecek şekilde randevu almaları uygun bulunmuştur.

TCMB yabancı para zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranları %19’dan %21’e çıktı. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranları da %13’ten %15’e yükseltildi.

Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranı %20'den %10'a düşürüldü.

TCMB: Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara, bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payını artırıcı yönde ilave faiz/nema uygulanmasına karar verilmiştir .

TCMB: Alınan bu kararla, ilk aşamada Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar ABD doları tutarında artması beklenmektedir .

Doğal gazda Temmuz ayı için konut abonelerinin tarifesine %12, sanayi grubu tarifesine %20 ve elektrik üretim santrallerinin tarifesine de %20,2 zam yapıldı.

Elektrik fiyatlarına %15 zam yapıldı .

Fed/Kaplan: Varlık alımının erkenden azaltılması sonra daha fazla esneklik anlamına gelir . Varlık alımları yavaş yavaş, kademeli olarak azaltılmalı.

MKE'nin A.Ş. olmasını düzenleyen kanun teklifi kabul edildi .

İngiltere'de son 5 ayın en yüksek Kovid-19 vaka sayısı görüldü .

Ne Olacak?

Türkiye’de ve yurtdışı piyasalarda İmalat PMI verisi açıklanacak.

ABD’de Üretim PMI ve İşsizlik Başvuruları açıklanacak.

OPEC+ Toplantısı bugün gerçekleşecek.

TCMB yatırımcı toplantısı bugün gerçekleşecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Bu hafta piyasalarda etkili olan delta varyantı etkisi dün açılışta etkisini yitirmiş görünüyordu. Aşı şirketleri tarafından aşıların varyanta etkisinin fazla olduğu haberleri sonrası piyasalar hafif alıcılı başlangıç yaptı. BİST100 endeksi de küresel piyasalara paralel olarak güne hafif alıcılı başladı.

Her ne kadar aşı şirketlerinden açıklamalar gelse de İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da çok sayıda görülmeye başlayan Delta varyantı endişelere neden oluyor. Hafif alıcılı başlangıç yapan BİST100 endeksine seans sonuna doğru sert satışlar geldi. Özel bir haber akışı olmamasına ve yurtdışı piyasaların pozitif olmasına rağmen yurtiçindeki sert satışların vade sonu kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz. BİST100 hafif alıcılı başladığı işlem gününü %1,12 oranında düşüşle 1.356 seviyesinden tamamladı.

TÜİK, Mayıs ayı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Dış ticaret verilerine göre ihracat 2021 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %65,7 artarak 16,5 milyar dolar, ithalat %54,0 artarak 20,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %20,2 artarak 4,1 milyar dolara yükseldi.

Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisinin öncü göstergesi olan ve ABD’de özel sektördeki istihdamı gösteren ADP verisi, Haziran ayında 692.000 ile beklentilerden iyi geldi. Haziran verisi ise 978.000’den 886.000’e aşağı yönlü revize edildi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ağustos kontratı, Çarşamba günü 1.496 - 1.523 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.500 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 87.747 artarak 461.716 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1530 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 1.528’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.560 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.485 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.518 ve 1,528 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.495 ve 1.485 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Artırılan zorunlu karşılıklarda TCMB detayı

Normalleşmede yeni dönem başladı

TBMM'nin RTÜK seçimleri kararı Resmi Gazete'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)