E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia rallisi altından ibaret değil---

Emtia rallisi altından ibaret değil

Emtia rallisi altından ibaret değil
16 Nisan 2024 - 10:55 borsagundem.com

2024’ün başından bu yana altından petrole, bakırdan kakaoya kadar birçok emtia rallisinde olağanüstü bir ralli görüldü. Uzmanlar bu rallinin uzun süre devam edebilecek altyapısı olduğuna dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel emtia piyasasında sadece altın yükselmiyor. Kakaodan bakıra kadar birçok ham maddenin fiyatında rekor yükselişler görülüyor. Insider’ın haberine göre Apex Trader Funding’in CEO’su Darrell Martin emtia ticaretinde son aylarda görülen olağanüstü yükselişin etkilerine dikkat çekti:

“Bu büyük hareketlerin yarattığı piyasa oynaklığı bir ton fırsat oluşturuyor. Gün içi ticaretinde çok fazla volatilite yaratıyor ve bu da traderlar için harika bir durum. Ticaretin içerisine girmeleri ve bu sayede gelir elde etmeleri için birçok fırsat sağlıyor.”

Emtia rallisinin desteklenmesi çok fazla fiziksel ham maddenin ticareti için avantaj oluşturuyor. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 yıl boyunca %7’lik bir yükseliş kaydederken emtia bazlı S&P GSCI Endeksi aynı dönemde %12,8’lik yükseliş yakaladı. Bu da emtia varlıklarının hisse senetlerinden yıl başından bu yana daha iyi performans gösterdiğine işaret ediyor. Bloomberg verilerine göre en büyük dört özel ticaret firması 2022’den bu yana 50 milyar dolar kazandı ve bu emtia ticareti tarihindeki en kârlı dönem anlamına geliyor.

CNBC’nin haberine göre Carlyle’dan Jeff Currie konuyla ilgili açıklamasında, “Bu emtia varlıklarındaki klasik geç döngü rallisi. Dünya çapında ekonomik büyümenin olduğu, sanayi üretiminin dibi bulup sonrasında genişlemeye başladığı bir döneme bakıyoruz. Bu ortam çok fazla yedek envantere değil düşük stoklara karşıdır” ifadelerine yer verdi.

Piyasa uzmanları emtia piyasalarındaki rallinin arkasında iki yatırım teması olduğunu söylüyor:

Envanter kıtlığı

Arzdaki düşüklük, bakır ve kakao gibi emtialarda kazançları yönlendiren temel sorun olarak öne çıkıyor.

Bank of America, pazartesi günkü piyasa notunda, "Sıkılaşan bakır madeni arzı, rafine üretimi giderek daha fazla kısıtlıyor: Çok tartışılan maden projelerinin eksikliği nihayet piyasayı ısırmaya başlıyor” açıklamasına yer verildi.

Wall Street devi bakırın 2026 yılına kadar sterlin başına 5,44 dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bu seviye sterlin başına 4,28 olan mevcut bakır fiyatı üzerinden %27’lik bir artışı işaret ediyor.

Bakır fiyatları yıl başından bu yana %11,6’lık yükseliş gösterdi. Hem Currie hem de Martin söz konusu yükselişi pandemi sonrası ekonomik üretimin toparlanmasıyla ilişkilendiriyor. Ancak BofA görüşüne göre bakır aynı zamanda enerji geçişi için de kritik bir ham madde konumunda ve yapay zeka veri merkezleri genişledikçe bakır daha da fazla değerlenebilir.

Kakao için de benzer bir hikaye mevcut. Kuraklık ve zayıf hasat emtianın fiyatını rekor seviyelere getirdi. Son 12 ayda kakao vadeli işlemleri %256 yükseldi ve ton başına 10.900 dolarlık rekor bir maliyete mal oldu.

Bu tablo üreticiler için kötü şans gibi görünse de iklim değişikliği gelecekte daha ciddi tarımsal kıtlıklara neden olabilir. The Wall Street Journal’ın yakın zamandaki bir makalesine göre kakaoyla aynı kaderi gelecekte kahve çekirdekleri de paylaşabilir.

Küresel belirsizlikler

Arz-talep dengesizlikleri ham petrole de uzansa da belirsiz makroekonomik görünüm de petrol ve altındaki ivmeyi şekillendiren bir diğer faktör.

Martin bu yıl şimdiye kadar altının %15 arttığını ancak yükselişin bir kısmının 2023’teki zayıf performanstan geldiğini söyledi. Martin, “Altın her zaman geride kalırdı. Sonunda yükseldiğinde ise bu yükseliş büyük oldu” diyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın salı günü itibariyle ons başına 2.370 dolardan fiyatlanıyor. Küresel enflasyondaki kalıcılık belirtileri, merkez bankalarının altın alımları ve jeopolitik kargaşalar güvenli liman altının yükselmesini sağlıyor. Bu nedenle Martin altının fiyatının üç ila beş yıl içerisinde dört katına çıkacağını öngörüyor.

Diğer tahminler o kadar cesur değil. Ancak Ed Yardeni ve David Rosenberg gibi analistler önümüzdeki yıllarda altının %50 ve %30 artmasını bekliyorlar. Yardeni ayrıca, Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanması durumunda Brent petrolünün varil başına 100 dolara ulaşmasını bekliyor.

2024 emtia traderları için harika bir yıl olsa da bazıları yükselen fiyatların makro etkisi konusunda uyarıyor. Piyasa uzmanları, artan emtia fiyatlarının enflasyonda yeni bir artışa neden olacağını ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimine geçiş ihtimalini de azaltacağını söylüyor.

Currie, "Faizleri düşürürlerse, emtialar yükselir, ancak emtia fiyatları daha yüksek olduğu için faizleri düşürmezler. Yani emtia perspektifinden bakıldığında, bu bir kazanç ve söylemek istediğim asıl konuya geri dönüyorum; emtialar tam da bu nedenle istihdam döngüsünün bu noktasında her zaman en iyi tercihtir" açıklamasında bulundu.

Altın fiyatları rekor seviye yakın

 

Petrol fiyatlarına 'Çin' ve 'Ortadoğu' dopingi

 

Kakao fiyatında yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)