E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElektriğin fiyatlandırılmasında denge niçin bozuldu---

Elektriğin fiyatlandırılmasında denge niçin bozuldu

Elektriğin fiyatlandırılmasında denge niçin bozuldu
05 Şubat 2022 - 07:57 borsagundem.com

Yerli kaynakların payında önemli düşüş olması, Elektrik Üretim AŞ’nin dengeleme pozisyonunu bozdu. Devreye girecek yeni santrallerin de olmaması yüksek fiyatlı tarifenin süreceğini gösteriyor

Yılbaşında uygulamaya giren zamların yanı sıra kademeli tarife nedeniyle elektrik faturaları vatandaşın cebini yaktı. Yeni yılda asgari ücrete, memur ve emekli maaşlarına gelen artışlar zamlar karşısında etkisiz kaldı. Elektrik fiyatlarındaki astronomik artışların nedeni ne? Yüksek fiyatlı elektrik faturaları daha ne kadar sürecek? Güntay Şimşek, Habertürk'teki yazısında bu soruların yanıtlarını veriyor. İşte Şimşek'in o yazısı: 

Elektrik faturaları yeni yılda can yakmaya başladı ancak yakmaya da devam edecek. Çünkü elektrik üretiminde de ciddi anlamda dengeler bozuldu. Yerli kaynakların payında önemli düşüş olması, Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) dengeleme pozisyonunu bozdu. Ayrıca 2021’de yapılması gereken elektrik zamlarının da yeni yılda, yeni fiyat artışlarıyla birlikte uygulanması faturalarda astronomik farklılıklara sebep oldu.

Enerji piyasasına yıllarını vermiş, kamuda önemli görevler yapmış bir kaynağım, elektrikte yerli kaynaklardan temin edilen makul tedarik dengesinin bozulduğuna dikkat çekti. Yerli kaynaklardan üretilecek emre amade baz güç yatırımlarındaki eksiklik ve yakın zamanda devreye girecek baz güç santralinin olmamasının yüksek fiyatlı elektrik tarifesinin devam edeceği anlamına geliyor.

Geçen yıl EÜAŞ yüzde 25-30, serbest piyasa da yüzde 70-75 oranında piyasa ihtiyacını karşılarken, 2022’de bu tablo bozulmuş. Barajlardan elektrik üretiminin azalması, yerli kömürden üretilen elektriğin EÜAŞ yerine serbest piyasaya verilme yaklaşımı kamunun düşük maliyetli elektrik tedarikini de zorlaştırmış. Bu durumda elektrik piyasasında K1 müşterisi olarak tanımlanan ve son günlerde kademeli tarife bandına giren bu kesime maalesef düşük rakamlı fatura gönderilmesi zor görünüyor. Bu dönemde kademenin üstü de altı da elektrik faturalarından mustarip olacak.

Enerji sektöründe 150 kilovatsaat altı elektrik kullanıcıları K1 tipi aboneler olarak tanımlanıyor. Bu tür aboneler tedarikçi seçme hakkına sahip değil. Bir de bu rakamın üstünde harcama yapmasına rağmen tedarikçi seçme hakkını kullanmayanlara K1 aboneler deniyor. Bunların elektrik ihtiyaçları “Görevli Tedarik Şirketi” kapsamında sağlanıyor. TETAŞ anlaşmaları ile karşılanıyor.

Ancak K1 abonelerinin elektriğini yüzde 80 oranında EÜAŞ sağlıyor. EÜAŞ, elindeki kaynaklarla ve yerli kaynaklardan üretim yapan özellikle kömür santrallerinden makul rakamlarla temin ettiği elektrikle ülkenin kayıp/kaçak, aydınlatma için gerekli olan elektriği karşılıyor. Geriye kalan yüzde 50’ye yakın bir oranla da K1 tüketiciye destek oluyordu. Yerli kömürle çalışan santrallerin piyasa şartlarında elektriklerini pazarlama arzuları buradaki dengeyi de bozmaya başlamış.

Türkiye’nin elektrikte yaşadığı sorunun en büyük nedenlerinden birisi yerli kaynaklarla üretim yapan baz güç elektrik santrallerinin yetersizliği. Özellikle su rezervlerinin azalması veya su kaynaklarının doğru kullanılmaması ise elektrikte ibreleri ithal kömüre ve doğalgaza çeviriyor. Böylece elektrik fiyatları yükseliyor.

Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 5 oranında elektrik tüketim artışı var. Ancak bu artışını kesintisiz güç kaynaklarından karşılanmasında yatırım sıkıntısı söz konusu. Güneş, rüzgâr, su ve termik gibi yenilebilir enerji kaynaklarının baz güç enerji yatırımlarıyla desteklenmesi ve her yıl en az 3 bin megavatlık elektrik santralinin devreye alınması gerekiyor.

Şu an Türkiye’nin kurulu gücü 100 bin megavat seviyelerinde, ama elektriğimizin yaklaşık yüzde 55’i son aylarda ithal kömür ve doğalgaz kaynaklı olarak üretildi. Kesintili güç kaynakları baz güçlerle dengelenmedikten sonra kurulu güç tek başına bir anlam ifade etmiyor.

EPDK'dan elektrik fiyatlarıyla ilgili yeni karar!

 

Elektrik tarifesinde yeni düzenleme Resmi Gazete'de

 

Elektrikte kademeli tarife başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi05 Şubat 2022 21:30

    Özelleştirmeyle, kamudan otuzlu liralarda aldığı elektriği , 130 lu liralara vatandaşa satan dağıtım şirketleri , karına kar katıyor ama insanlar TV ışığında evde oturmaya mahkum oluyorlar. Böyle olmaz. Tarifeler yarıya inse bile dağıtıcı firmaların karı hala var olacaktır

  • Ggff05 Şubat 2022 15:56

    .%125 fais yasal değil enflasyon oranından fazla cimere şikayet edicem

  • belirsizlik05 Şubat 2022 13:41

    hani özelleştirme ucuzluktu hani rekabet ucuzluk getirecekti.. serbest piyasa ekonomisi türkiyede işlemez sadece soygun ve zam olarak döner.  sermaye ve iktidar kol kola . bize halkçı iktidar gerek.  kafaya bak ülkede yeterli doğal gaz var mı ki elektrik üretiyorsun.  barajlar gayet yeterli. kılıf aramayın. hani en büyük barajlar bizdeydi şu yapıldı bu yapıldı diye iktidar reklam atıyordu. üretim yetersizliği yok batak ekonomi de zamdan başka çareleri de yok. batırdılar çünki.

  • Mucise Reis ;)05 Şubat 2022 13:16

    Adam gibi 5 seçenek sunarsın. 6 aylık, 1 yıllık gibi. her bölge sahibi kendi için avantajlı saatleri ve uygulamaları seçer. Yoksa elektrik dediğin endir? maliyeti nedir yahu ? barajlardan geliyor dinamolar dönüyor, kamyonlamı taşıyorsun ? Asıl sorun, TL  = usd denge bozulması Tl alım gücü eriyince devlet 2 kat zam yaparak farkı kapatmaya çalıştı. eskiden 1 asgrai ücretliden atıyorum anlayın diye 1 kg elektrık alıyordu devlet ama şuan tl eridi aynı elektrık için 2 işçiden aldıgı vergi ile 1 kg elektrık alıyor devlet. Yani tl = 14   olunca usd karşısında daha fazla vergi ile alış yaptu hukumet. bu durum tl 5 lere inmezden asla düşmez. Şuan hukumet usd talebi azalacak, usd 5 lere kendiliğinden düşecek diye bekliyor. başka çaresi kalmadı bu sistemde. düşüncede tl basıp usd alıp merkez kasa doldurcak.  :D dualara kaldı iş.

  • Han05 Şubat 2022 10:58

    Soygunu vatandas yaparsa hirsiz olup yargilanir devlet görevlisi yaparsa adı zam olur

  • Srf05 Şubat 2022 10:55

    Bu haberi yapan sebeplerini herkesten iyi bilir.

  • Selim05 Şubat 2022 10:09

    Başımıza çökenler yüzünden tabiki. Başka sebep aramayın.

  • Deniz05 Şubat 2022 09:53

    Türkiye Elektrik kurumu TEK. Satıldı satıldı satıldı. Sattıkları şeyi bize bedava mı verecekler. Satan suçludur.

  • mesut kaya 06 Şubat 2022 08:05

    tek 3 e bölündü. üretim ve dağıtımın tamamı özelleştirildi. iletim işini yapan Teiaş c. başkanın temmuzda çıkardığı kararıyla özelleştirme kapsamına alındı. halka arz densede sonuçta oda satılacak. devlet enerji sektörünü tümden özele devrediyor.

  • Vatandaş05 Şubat 2022 09:29

    Soygun varrr...Soyguna devam...Gelmiş geçmiş en büyük soygun yeni başlıyor...Yatırım yok,elektrik santralleri kurulmuyor,Yüklen vatandaşa...

  • mustafa05 Şubat 2022 09:11

    çünkü hırsızın bol olduğu zamandayız ve soyup soğana çevirmeyi ilke edinmişler....

  • Hehe05 Şubat 2022 09:01

    Herseyin yenip bitirildigi icin ornek ve sonuclari lale devri oluyun ogrenin

  • Ali05 Şubat 2022 09:00

    1 lira trt payını kaldırdım diye tv de reklam yaptı o yüzden