E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomi soğumayı reddediyor---

Ekonomi soğumayı reddediyor

Ekonomi soğumayı reddediyor
09 Ekim 2023 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Cuma günkü ABD istihdam raporu, en hafif tabirle finansal piyasalarda oldukça heyecan yarattı. Beklentiler 170.000 tarım dışı iş yaratılması yönündeyken, eylül ayında gerçekte 336.000 istihdam yaratıldı. Ağustos ayı verileri daha önce bildirilen 187.000 yerine 227.000 iş eklendiğini gösterecek şekilde revize edildi. İşsizlik oranı %3,8’de sabit kaldı. İş piyasası dayanıklı mı? Kesinlikle. bu durum, ücret artışlarının ılımlı seyretmesine rağmen işgücü piyasasının Fed’in bu yıl faiz oranlarını artırmasına yetecek kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Ortalama saatlik kazançlar ağustos ayındaki benzer artışın ardından %0,2 arttı. Ücretler ağustos ayındaki %4,3’lük artışın ardından eylül ayına kadar olan 12 ayda %4,2 arttı. Ücretler hala ekonomistlerin Fed’in %2’lik enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu söylediği %3,5’lik artış hızından daha hızlı artıyor. Üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme tahminleri yıllık bazda %4,9 kadar yüksek; Fed yetkililerinin enflasyon dışı oran olarak kabul ettiği %1,8’in iki katından fazla. 10 yıllık tahvil getirisi %5,00/0,23’e doğru yükselmeye devam ediyor ve bu da daha fazla parasal sıkılaştırma korkusunu yansıtıyor. Bu ne yaptı? Fed’den yıl sonuna kadar faiz artırımı bekleyenlerin oranı istihdam raporu sonrası %30’dan % 44’e çıktı.

AB Tarafında; Almanya’da ihracat Ağustos ayında %1,2 düşerken gerileme üçüncü aya taşınmış oldu. PMI’lara baktığımızda ise Eylül ayında hizmet PMI Euro Bölgesi’nde 48,4’ten 48,7’ye, revize edilirken, Almanya’da 49,8’den 50,3’e yükselerek yeniden büyüme bölgesine geçti.

Euro Bölgesi’nde ÜFE, ağustos ayında enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle %0,6 oranında artış gösterirken, perakende satışlar Ağustos’ta da %1,2 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı

Petrol, Eylül ayındaki fiyat artışlarını bir hafta içinde tamamen sildi. Başka bir deyişle, petrol fiyatları güçlü doların ve artan tahvil getirilerinin baskısıyla sadece beş seansta %10 düştü. Temel bilgiler cephesinde, OPEC+ bu hafta petrol piyasası koşullarını güncellemek için çevrimiçi bir toplantı düzenledi. Suudi Arabistan ve Rusya üretim kesintilerini en azından yıl sonuna kadar sürdürmeyi planladıkları için toplantının sonunda raporlanacak önemli bir değişiklik olmadı. Brent ham petrolü varil başına 84 dolar civarında işlem görürken, WTI ham petrolü varil başına 82 dolardan işlem görüyor.

ABD’de de üçüncü çeyrek sonuçları bu hafta açıklanmaya başlayacak ve LVMH ve PepsiCo 10 Ekim Salı günü manşetlere çıkacak. Çarşambadan cumaya kadar Delta Air Lines, UnitedHealth, Wells Fargo ve BlackRock da ilgi odağı olacak. Makro tarafta yatırımcılar ABD’de üretici fiyatları (Çarşamba) ve tüketici fiyatlarına (Perşembe) odaklanacak ve Michigan Üniversitesi güven endeksi de (Cuma) yayınlanacak. Çin’in dış ticaret ve enflasyon rakamları hafta sonunda açıklanacak. Çarşamba günü açıklanan Fed’in son toplantısının tutanaklarını da unutmayalım.

TCMB Başkanı Erkan, hafta ortasından itibaren (11-13 Ekim) Fas’ın Marakeş şehrinde Dünya Bankası Grubu ve IMF Yıllık Toplantıları kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla buluşacak. Ağustos ayına ait ;Sanayii üretim, işsizlik ve ödemeler dengesi verisini takip edeceğiz.

BIST100’de hafta içinde etkili olan satışlara rağmen bir önceki zirvemiz olan 8400 seviyesinin üzerinde gerçekleşen kapanışı olumlu buluyoruz. Endekste özellikle jeopolitik gelişmeler nedeniyle yaşanabilecek satışlar ile tekrar 8400 desteğinin altına inmesi durumunda ise kısa vadeli olarak açılmış pozisyonlarda stop-loss seviyelerinin yakın tutulması gerektiğini düşünmekteyiz.

8400 seviyesinin üzerinde etkili olacak yükseliş hareketinin devamı halinde ise ilk etapta 9000 seviyesini haftalık bazda önemli direnç noktası olarak takip edeceğiz.

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Bakır fiyatları yükselişte, demir düşüşte

 

İsrail-Filistin gerginliği piyasalara nasıl yansır?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)