E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEczacıbaşı: Bilgi toplumuna geçiş trenini kaçırmayalım---

Eczacıbaşı: Bilgi toplumuna geçiş trenini kaçırmayalım

Eczacıbaşı: Bilgi toplumuna geçiş trenini kaçırmayalım
14 Kasım 2018 - 16:38 borsagundem.com

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, tarım toplumundan endüstri toplumuna geçiş aşamasında Türkiye’nin zorlandığını ve treni yakalayamadığını söyledi.

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, tarım toplumundan endüstri toplumuna geçiş aşamasında Türkiye’nin zorlandığını ve treni yakalayamadığını belirterek, “Bilgi toplumunu ise zamanla yakalamamız gerekiyor. Biz hepimiz dijital göçmeniz. Sadece biz değil, çocuklarımız ve torunlarımız da dijital göçmen ve öyle olmaya devam edecekler, çünkü bu dünyanın yerlisi, sanki yok. Anlamak, sürekli çaba gerektiriyor” dedi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) bu sene üçüncüsünü düzenlediği ve Borsa Gündem'in de sponsor olduğu Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ikinci gününde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye’nin dijital ekonomiye geçiş alanında yaşadığı dönüşümleri ve dünyadaki son gelişmeleri ele alan bir sunum gerçekleştirdi.

“Hepimiz dijital göçmeniz”
Sunumunu, endüstri toplumundan, post endüstri toplumuna geçişte; esneklik, yakınsama, ağ yapısı ve güvenlik kavramları konusundaki dört ana başlık üzerine kuran Eczacıbaşı, şu görüşlere yer verdi:
“Analog dünyadan bilişim toplumuna geçişte Berlin Duvarı’nın yıkıldığı ve internetin hayatımıza girdiği tarih olan 1989 yılını milat olarak alıyoruz.
Tarım toplumundan endüstri toplumuna geçiş aşamasında Türkiye zorlandı ve treni yakalayamadı. Bilgi toplumunu ise zamanla yakalamamız gerekiyor.
Biz hepimiz dijital göçmeniz. Sadece biz değil, çocuklarımız ve torunlarımız da dijital göçmen ve öyle olmaya devam edecekler, çünkü bu dünyanın yerlisi, sanki yok. Anlamak, sürekli çaba gerektiriyor.
Bugün ilkokulda eğitim gören geçlerin yüzde 65’inin seçeceği meslekler, henüz var olmayanlar. Planlama ve öngörü dönemi geride kaldı. Yeni paradigmaya ayak uydurabilmenin tek yolu esnemeyi becerebilmek. Bu da yaşam boyu öğrenme ile mümkün.
Küreselleşme, son 25 yılda 1 milyarı aşkın insanı yoksulluktan kurtardı. Küresel ticarette bakıldığında dünya ticaretine yön veren gelişmiş 20 ülke içerisinde 1980 yılında ABD’nin payı yüzde 18.4, Çin’in payı ise yüzde 1.4 iken, 2015 yılında ABD’nin payı yüzde 15.9’a gerilerken, Çin’in payı ize yüzde 17.2’ye yükseldi.
Yaratıcı yıkıcılık veya yıkıcı yaratıcılık olarak Türkçe’ye tercüme edilen ‘disruption’ kavramı hayatımızda yer alıyor.
Bundan 10 yıl önce Bitcoin ortaya çıktı ve kısa bir süre sonra ne olduğunu duyduk. Blockchain ve Bitcoin’in ‘disruption’ kavramının en iyi örneği olduğunu düşünüyorum. Zaman içinde gördük ki Bitcoin ve kripto paralar finans dünyasının kurallarını tepetaklak edecek özelliklere sahip. Tabii ki henüz bu durum gerçekleşmedi fakat etme tehdidiyle karşımızda”

Kitap imzalama etkinliğine de katıldı
Geleceğin dünyasında iyisiyle kötüsüyle bizi nelerin beklediğini “Daha Yeni Başlıyor” kitabında ele alan Eczacıbaşı, kongredeki sunumunda akıllı şehirler, yapay zeka, bilgisayar korsanlığı gibi günümüzün sıcak konularına da değindi. Faruk Eczacıbaşı, konuşmasının ardından “Daha Yeni Başlıyor” isimli kitabının imza etkinliğine katıldı.

Geleceği şekillendiren birçok konu yer alıyor
Kongre, reel sektörü ve finansal hizmetler sektörünü etkileyen yapay zeka, makine öğrenimi, algoritmik işlemler, robot danışmanlar gibi geleceği şekillendiren konu başlıklarını içerecek şekilde fütüristtik bir bakış açısıyla gerçekleştiriliyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun da desteklediği Kongre’deki çok sayıda ana/eş anlı panellerin yaklaşık 6 bin civarında ziyaretçisinin olması bekleniyor. Gündemdeki konuların yanı sıra yatırım yapma stratejilerine yönelik hazırlanan birçok eğitim programı da ücretsiz olarak Kongre’de yer alıyor.

Kongreye katılım ücretsiz
Sermaye Piyasası Kurulu’nun desteklediği ve Borsa İstanbul Grubu’nun ana sponsor olduğu Kongre kapsamında düzenlenecek panel ve eğitimler, tüm katılımcılara açık olup kayıtlar Kongre web sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde yapılabiliyor. Ayrıca Kongre’nin resmi hava yolu firması olan Türk Hava Yolları Kongre’ye kayıt yaptıran katılımcılara, belirli rezervasyon sınıflarında indirim sunuyor. Bunun yanı sıra, Metro Turizm de kongreye İstanbul dışından katılım gösterecek üniversite öğrencileri için ücretsiz seyahat olanağı sağlıyor.
Kongreyle ve konuşmacılarla ilgili detaylı bilgilere www.sermayepiyasalarikongresi.org.tr
adresinden ulaşılabiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı14 Kasım 2018 19:22

    Matematik bilmeden bilişim nasıl olacak. Bu benim ne işime yarayacak diyerek matematiğe insanlar soğuk bakılıyor. Borsada işlerin %95 i matematik. Tüm temel göstergeler ve teknik indikatörler matematiğe dayanıyor. Geçen bir matematikçi sayısal loto formülü verdi. Okullarda temel matematik ve özellikle istatistik eğitimine önem verilmeli ilgi çeken alanlardan örnek verilmeli. Havuz problemi ve Ankara-İstanbul arasında giden iki araba yerine,  yerine mesela borsadan veya spor toto vs den örnek verilse daha ilgi çekici olabilir. Tüm işletmelerde KALITE deniyor ve çalışanlara eğitim veriliyor, aslen İngilizce QUALITY sayısal standartlara uyum demektir. Bunun dışında dil öğretimi de matematiği ve mantığı ele almalı, bilgisayar programlama da aslen bir yabancı dilden farklı değil, basitçe Uzaylıların kullandığı evrensel mantık dil denilebilir. Hulasa, her işin başı eğitim, ama ezber öne çıkıyor öğrenme geri planda kalıyor.

  • doğru14 Kasım 2018 18:47

    magandalık in bilim out=TÜRKİYE