E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları ECB'den enflasyona mücadelede "önemli" ilerleme kaydedildiği uyarısı---

ECB'den enflasyona mücadelede "önemli" ilerleme kaydedildiği uyarısı

 ECB'den enflasyona mücadelede önemli ilerleme kaydedildiği uyarısı
28 Ekim 2022 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Avrupa Merkez Bankası dün faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda 75 baz puanlık artışla %1,5’e yükseltti ve "daha fazla" artırmayı beklediğini söyledi, ancak enflasyonda tarihi bir artışla mücadele etme hedefinde "önemli" ilerleme kaydedildiği konusunda uyardı.

ECB , Eylül ayı açıklamasında yer alan "önümüzdeki birkaç toplantıda" artan oranlara atıfta bulundu ve yatırımcılar bir dizi büyük faiz artırımının sona ermek üzere olduğu düşündüler. ECB'nin faiz açıklamasının ardından , tahvil getirileri keskin bir şekilde düştü ve banka hisseleri yükseldi, çünkü piyasalar daha şahin bir kararı fiyatlandırmıştı.

Euro bölgesi enflasyonunun %9,9'a ulaşmasıyla, ECB ayrıca 8,8 trilyon euroluk bilançosunu küçültmek için ilk adımı attı, bu muhtemelen borçlanma maliyetlerini daha da artıracak ve bir tür örtülü faiz artırımı işlevi görebilecek bir hamle.

Ticari bankaların karşı koyabileceği bir hamleyle, Hedefli Uzun Vadeli Yeniden Finansman Operasyonları veya TLTRO'lar olarak adlandırılan 2,1 trilyon euro değerinde ultra ucuz üç yıllık krediler aracılığıyla bu tür borç verenlere sağladığı sübvansiyonu kısıtladı. Bu adım da , tesisin kalan ömrü boyunca borçlanma maliyetlerini artıracak ve kredi verenlere bunları erken ödemeleri için bir teşvik sağlayacaktır.

ECB'nin ana endişesinin sürekli olarak düşük enflasyon olduğu bir dönemde sıfır veya hatta negatif faiz oranlarıyla borçlanan bankalar artık TLTRO nakitini ECB'ye park edebilir ve her mevduat faiz artışıyla birlikte artan risksiz bir getirinin keyfini çıkarabilir.Bankalar, kredi performanslarına bağlı olarak 23 Kasım'dan itibaren mevduat faizine veya ECB'nin ana yeniden finansman faiz oranına eşit bir oran ödemek zorunda kalacaklar. Her ikisi de bankaları ECB'ye geri ödemeye teşvik edecek şekilde mevcut piyasa oranlarının üzerinde.

Lagarde, politika yapıcıların Aralık ayı politika toplantısında 3,3 trilyon euroluk Varlık Satın Alma Programını nasıl küçülttüğünün "temel ilkelerini" tartışacaklarını söyledi. Lagarde, işinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu savunarak, hızlı faiz artışlarının avro bölgesini resesyona itmekle tehdit ettiği yönündeki siyasi eleştirileri de geri çekti. Yükselen enerji fiyatları ve daha yüksek oranlar nedeniyle ekonomik daralma riskinin arttığını kabul etti, ancak kriz boyunca en savunmasız vatandaşlarını desteklemenin hükümetlere bağlı olduğunu söyledi.

BOJ piyasa beklentisi doğrultusunda , oybirliği ile kısa vadeli faiz oranları için %-0,1 ve 10 yıllık devlet tahvili getirisi için %0 hedefini değiştirmeyip, güvercin politikasını sürdürmesi ve ultra düşük faiz oranlarını korumasının ardından Yen değer kaybetti. BOJ, çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2023'te sona eren cari mali yılda %2,9'a, sonraki yıl ise %1,6'ya ulaşmasını beklediğini
söyleyerek enflasyon hedefini yükseltti.

BOJ’un enflasyondaki artışla mücadele etme de zaten "önemli" ilerleme kaydedildiğini açıklaması, ECB'den gelen daha az şahin yorumlar, özellikle Kanada Merkez Bankası'nın Çarşamba günü beklenenden daha küçük bir faiz artırımı yaparak piyasayı şaşırtmasının ardından, merkez bankalarının parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatacağı beklentilerine katkıda bulundu. Amazon’nun yani perakende ve teknoloji ağırlıklı şirketin tatil sezonu için satış büyümesinde yavaşlamanın , Wall Street'i hayal kırıklığına uğratması ve enflasyona karşı temkinli tüketicileri olduğunu göstermesi , S&P 500 vadelilerini %0,5 ve Nasdaq vadelilerini %0,6 oranında düşürdü. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1 , Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %1,7 , Japon Nikkei %0,35 , Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,85 değer kaybetmiş durumdalar.

Doların döviz sepeti karşısındaki değerini ölçen ABD Doları Endeksi, bir gecede yaklaşık %0,8 oranında değer kazandıktan 07.14 itibariyle 110.295 seviyesinde, Euro, ECB'den gelen güvercin tonunun ardından gece boyunca %1'den fazla düşüşün ardından kısmen toparlandı ve 0.9988’de.

Lagarde'dan "yüksek enflasyon" vurgusu

 

ECB faizi 75 baz puan artırdı

 

ABD borsaları günü karışık seyirle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)