E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB'de şahin ton yükseliyor---

ECB'de şahin ton yükseliyor

ECB'de şahin ton yükseliyor
25 Nisan 2023 - 08:39 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Dün gelen verilerin ışığında Türkiye’de deprem sonrası toparlanmanın somutlaştığını gösteren verileri takip ettik. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Nisan ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranını izledik. Kapasite kullanım oranı 1,4 puan artarak %75,6 seviyesine geldi ve Şubat ayında gerçekleşen deprem etkisinin zayıfladığını hissettirdi. Fakat hala deprem kaynaklı sektörel bazda ayrışmanın devam ettiği gözlemlendi. Ocak-Nisan arası dönemdeki kapasite kullanım farklarına sektörel bazda bakıldığında deprem bölgesinde öne çıkan sektörlerden tekstil ve ana metalin en fazla zayıflayan sektörler olarak öne çıktı. Diğer taraftan ise reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 108,0 seviyesinde gerçekleşti ve 11 ayın zirvesine çıktı.

ABD tarafında gelen “iyi” ekonomik veriler faiz döngüsü hakkında endişeleri artırmaya devam ederken Avrupa tarafında beklentilerin şahin tonu iyice kendini belli etmeye başladı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel,  50 baz puanlık bir faiz artırımının masadan kaldırılmadığını ve verilere, özellikle de Mayıs’taki toplantıdan iki gün önce açıklanacak enflasyon rakamlarına bağlı olacağını söyledi. Fransız ECB politika yapıcısı François Villeroy de Galhau, daha fazla artış sayısı ve boyut olarak sınırlandırılması çağrısında bulunarak farklı bir görüşe sahip görünüyordu, ancak piyasalar hala daha fazla faiz artışı beklendiği gerçeğine odaklandı. Ayrıca 4 Mayıs’ta yapılacak artırım ECB’nin son faiz artırımı da  olmayacak.

Asya tarafında  ise yoğun veri gündeminin arasında ekonomik büyüme görünümlerinin tartıldığı son günlerde hisse senedi piyasaları genel olarak satıcılı seyretti .MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  %0,7 düştü. Hong Kong %1,2 düşerken, Avustralya ve Yeni Zelanda borsaları kapalıydı.

Petrol fiyatları, yatırımcıların Çin’de yakıt talebini artırabilecek güçlü tatil seyahatlerini  ve dünya genelinde artan faiz oranlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatması ihtimaliyle yatay seyretti. Brent ham petrol varil başına %0.02 artarak 82,78 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate ham petrol varil başına %0.09 artıp 78,85 dolara yükseldi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında ABD’den S&P Case Shiller konut fiyat endeksi, yeni konut fiyatları, Conferance Board tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Borsada o üç sektör dikkat çekiyor

 

Buğdayda gümrük vergisi artırıldı

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)