E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB'de değişiklik beklenmiyor---

ECB'de değişiklik beklenmiyor

ECB'de değişiklik beklenmiyor
07 Haziran 2021 - 08:38 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende ECB kararlarının ve ABD verilerinin piyasa etkileri değerlendiriliyor

Geçtiğimiz hafta ; İSO Türkiye İmalat PMI verisi son 1 yılın en düşük seviyesine geldi ve 49,3’e gerilerken, Mayıs ayında enflasyon piyasa beklentisinin altında kaldı ve %17,14'ten %16,59'a düşerken , ÜFE’de artış devam etti ve %38,3'e yükseldi. Büyüme ise 1Ç21’de %7 ile güçlü büyüme kaydetti. Euro Bölgesi’nde ise enflasyon açılan ekonomilerle birlikte artan talep neticesinde son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve çekirdek enflasyon % 0,9’a yükseldi. ABD’de Mayıs ayı ADP özel sektör istihdamı son 10 ayın en hızlı artışla 978 bin arttı. PMI beklenti endeksleri de hizmet ve imalat sektöründeki gücün korunduğuna işaret etti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları ise Nisan ayında aylık %0,7 yıllık bazda da %3,1 artış gösterdi.

Bu hafta’da makro açıdan önemli verileri takip edeceğiz. En kritik günü Perşembe. İlk olarak ECB faiz kararı ve ardından başkan Lagarde’ın konuşması takip edilecek.

ECB’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Son dönemde yükseliş eğilimine geçen enflasyona yönelik yorum ve pandemi acil durum varlık alım miktarında azaltmaya yakın zamanda gidilip gidilmeyeceğine yönelik sinyal niteliğinde ki ifadeler kritik önemde. Hatırlatalım ki; ECB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks, tahvil alımlarını azaltma kararını Haziran'da ele alabileceklerini belirtmişti. Fakat LaGarde önderliğindeki güvercin üyeler en erken yaz boyunca çok hızlı tempoda tahvil alımını sürdürme tarafındalar..

Aynı gün açıklanacak olan ABD Mayıs ayı TÜFE verisinde ise beklenti %4.6 seviyesi ile yükselişin devam etmesi yönünde. Nisan verisi %4.2 gelerek 13 yılın zirvesinde gerçekleşmişti. Beklenti üzeri verinin ABD tahvil getirilerinde yukarı hareketi tetikleme riski göz ardı edilmemeli.

Haftanın son işlem günü TCMB beklenti anketine katılımcıların yılsonu ortalama enflasyon beklentisini öğreneceğiz. Bunun yanında Nisan sanayi üretimi verisi de ikinci çeyreğe ilişkin ekonomik performansa yönelik sinyal sunacak.

Öne Çıkanlar:

Asya Pasifik bölgesinde hisse senetleri haftaya yükselişle başladı.Bölge genelinde Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri, Güney Kore'de Kospi Endeksi, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi kazanıma yöneldi.Malezya ve Yeni Zelanda piyasalarında tatil sebebiyle işlem geçmiyor.

Çin'in ihracat ve ithalatında büyüme Mayıs ayında ekonomistlerin beklentilerinin bir miktar altında kaldı. Mayıs ayında Çin'in ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,9, ithalatı ise yüzde 51,1 arttı.

Almanya, Türkiye'yi "çok yüksek riskli" ülke listesinden çıkararak, "riskli" ülke grubuna aldı. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için 2021 yılı takviminde yer alan değerlendirme tarihi olan 4 Haziran Cuma günü kredi notuyla ilgili bir rapor yayımlamadı. 

Borsa İstanbul Pay Piyasasında Nisan'da yabancı yatırımcılar 36,0 milyon dolar net satım yaptı. Yabancılar 12 milyar 30,4 milyon dolar alım yaparken, 12 milyar 66,4 milyon Dolar tutarında satım gerçekleştirdi. Yabancıların net satım işlemleri 35 milyon 969 bin 428 dolar oldu. 

ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs ayı istihdam raporunu korona virüs (Kovid-19) salgını sırasında ekonomik toparlanma konusunda "harika bir haber" olarak nitelendirerek, yönetiminin tarihi bir toparlanmaya öncülük ettiğini ifade etti. 

G7 ülkelerinin maliye bakanları, cumartesi günü uluslararası bir kurumlar vergisi tabanının yüzde 15 olmasıyla ilgili anlaşmaya vardı. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Biden'in 4 trilyon dolarlık harcama planının enflasyonda yükselişe katkı yapsa ve daha yüksek faiz oranlarına yol açsa bile ABD için iyi olacağını savundu. 

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Cumhuriyetçiler ile bir uzlaşma olmasa bile Başkan Biden'ın altyapı yatırım paketinin Çarşamba günü Temsilciler Meclisi gündemine geleceğini söyledi. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhuriyetçiler ile üzerinde anlaşamadığı ancak Kongre sürecini Çarşamba günü Temsilciler Meclisi ile başlatmayı planladığı altyapı yatırım paketinin Senato'da ciddi direnç ile karşılaşabileceği ifade ediliyor. 

Citigroup, elindeki şirket tahvilleri portföyünü satma kararı alan Fed'in bu satışlar sonrasında da şirket tahvilleri piyasasında "görünmez varlığını" sürdüreceğini savundu. 

Yurt dışı endeksler:

AC Asia ex, Japan % % - 0,19 satıcılı 

S&P 500 % - 0,11 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % - 0,20 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 07/06/2021

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

Altında dolar etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)