E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünyanın en büyük bakır üreticisinde faaliyetler durdu---

Dünyanın en büyük bakır üreticisinde faaliyetler durdu

Dünyanın en büyük bakır üreticisinde faaliyetler durdu
24 Haziran 2022 - 11:16 borsagundem.com

Dünyadaki bakırın yaklaşık yüzde 8’ini üreten kamu maden şirketi genel grev kararıyla sıkıntılı günler geçiriyor

BORSAGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şili'de devlete bağlı madencilik şirketi Codelco'daki işçiler, ulusal çapta grev kararı aldı. Sendika liderleri grevin Codelco'yu tamamen felç ettiğini söyledi. Şirketin kapatma kararı aldığı üretim tesisinin çevresinde yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor.

Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Codelco’nun Ventanas tesisindeki çevresel kirlilik çok sayıda kişiyi olumsuz etkilediği için sendikalar, Codelco yönetim kuruluna tesisi yenilemesi için yatırım yapma çağrısında bulunmuştu. Şirket ise yenileme çalışmaları yerine tesisi tamamen kapatmayı seçmişti.

Codelco'nun kararı, son olarak 9 Haziran'da çoğu okul çocuğu olan 115 kişinin kükürt dioksite maruz kalması ve bölgedeki okulların kirlilik nedeniyle kapanmasının ardından gelmişti.

Firmadaki yetkili sendikaları bir araya getiren Bakır İşçileri Federasyonu (FTC) ise tesisin kapatılması kararının ardından yayımladığı açıklamada grev ilan etti. Sendika liderleri grevin Codelco'yu tamamen felç ettiğini savunurken, Maliye Bakanı Mario Marcel, üretimin bütünüyle engellenmediğini öne sürdü.

FTC yetkilileri grevin dünyadaki bakırın yaklaşık yüzde 8’ini üreten ve Şili'nin GSYİH'sının yüzde 10-15'ini oluşturan Codelco'ya günde 20 milyon dolara mal olacağını bildirdi. Hükümet yetkilileri yaklaşık 14 bin Codelco çalışanını temsil eden FTC yetkilileri ile orta bir yol bulabilmek için çalışmalar yapıyor.

Resesyon endişeleri bakır fiyatlarını baskılıyor

 

Bakır ve demir fiyatlarında sert düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pala24 Haziran 2022 11:37

    Bakır üretip halkini6 kanser eden hükümet. Kömür çıkarıp, elektrik üretmek için yakanlar da aynı kafada.