E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıResesyon endişeleri bakır fiyatlarını baskılıyor---

Resesyon endişeleri bakır fiyatlarını baskılıyor

Resesyon endişeleri bakır fiyatlarını baskılıyor
24 Haziran 2022 - 08:15 borsagundem.com

Bakırın Chicago Borsası’nda işlem gören libre fiyatı Şubat 2021’den bugüne ilk kez 4$’ın altını gördü. Bakırın küresel ekonomik aktivitede ve özellikle sanayi üretiminde baz alınan referans emtia olması, fiyat hareketinin önemini arttırıyor.

Piyasalar, enflasyon endişeleri ve buna bağlı olarak faiz artışlarını fiyatlara dahil etse de son dönemde artan resesyon endişelerini henüz fiyatlara dahil ettiğini söyleyemeyiz. Fed Başkanı Powell çarşamba günü Senato’ya yaptığı sunumda, ekonomide yumuşak inişi başarmanın “çok zorlu” olacağını belirtirken resesyon ihtimalinin olduğunu, ancak bunu istemediklerini söyledi. Elbetteki Powell’ın bu ifadesi hisse senedi ve emtia piyasalarında satış baskısına neden oldu.

Fed yetkililerinin devam eden "şahin" açıklamalarının hala agresif bir tonda olması, bankanın gelecek dönem atacağı adımların ülke ekonomisini resesyona sokabileceği endişesini güçlendiriyor. Analistler, Fed'in 26-27 Temmuz’da yapacağı toplantıda 75 baz puan faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakarken, 20-21 Eylül toplantısında 75 baz puanlık artışı ihtimali %46 seviyesinde bulunuyor. Parasal daralma politikalarına Avrupa Merkez Bankası’nın da katılacak olmasının yanı sıra Çin’de Kovid nedeniyle kapanmaların hala devam ediyor olması resesyon beklentilerini kuvvetlendiyor.

Tüm bu etkenlerin bir sonucu olarak bakırın Chicago Borsası’nda işlem gören libre fiyatı Şubat 2021’den bugüne ilk kez 4$’ın altını gördü. Bakırın küresel ekonomik aktivitede ve özellikle sanayi üretiminde baz alınan referans emtia olması, fiyat hareketinin önemini arttırıyor.

Bakır, kısa vadede 4$’ın üzerine çıkacak bir yükseliş yapamazsa, teknik analiz açısından, 3,70$-3,75$’a kadar sürecek dip arayışının devam edeceğini söyleyebiliriz. 15 aydır destek olarak çalışan 4$’ın önümüzdeki günlerde direnç olarak çalışması, başta bakır olmak üzere alüminyum, çinko gibi pekçok metalde satış baskısının artmasına neden olabilir.

Uluslararası yatırımcılar, bakır fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören Bakır Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nde (VİS) işlem yapıyorlar. Bakır fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Bakır VİS’lerinde “satım” yönlü işlem yaparken, bakır fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Bakır VİS’lerinde “alım” yönlü işlem yapıyor.

Chicago Borsası’nda 25.000 Pounds (yaklaşık 11,3 ton) Bakır’ı dayanak kabul eden Vadeli İşlem Sözleşmeleri (VİS) işlem görüyor. 1 adet Bakır VİS almak veya satmak için gerekli olan teminat 6.050$’dır. 23 Haziran saat 15:45’de Bakır VİS 3,85$’dan işlem görmekteydi. Bakır fiyatı önümüzdeki günlerde yükseleceğini düşünen bir yatırımcı, 6.050$ nakit teminat yatırırarak 3,85$’dan 1 adet Bakır VİS alabilir. Eğer tahmini doğru çıkar ve bakır fiyatları (örneğin) 4,05$’a çıkarsa yatırımcı yaptığı işlemden pound başına 0,20$ kar eder, işlem yaptığı Bakır VİS 25.000 pound büyüklüğünde olduğundan bu işlemden kazancı 5.000$ olur. Görüldüğü üzere işlem yapmak için verilen teminat 6.050$, işlemden elde edilen kazanç 5.000$’dır. Elbetteki, fiyatlar yatırımcının tahminin tersine düşmeye devam etseydi yatırımcı zarar edecekti. Örneğin Bakır fiyatı 3,75$ a düşseydi 2.500$ zarar oluşacaktı.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Bakır, Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Altın’da 1800$ desteği etkili oldu

American Airlines: Yükseliş tamam mı devam mı ?

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)