E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünya niçin endişeli bekleyiş içinde---

Dünya niçin endişeli bekleyiş içinde

Dünya niçin endişeli bekleyiş içinde
15 Ekim 2015 - 19:02 borsagundem.com

Piyasaların usta ismi Alan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut’tan çarpıcı bir değerlendirme…

Kıtalar, hem siyasi hem ekonomik olarak olumludan çok olumsuz gelişmelerle dolu bir dönemden geçiyor. Peki, dünyayı ABD faiz artırımı ya da Çin‘in neden olduğu yeni bir Asya stresi mi vuracak? Rusya’nın agresif hareketleri 2016’ya dair endişeleri artırıyor mu? Türkiye ne olacak? Borsaya yatırım yapalım mı? Alan Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, gelişmeleri Borsagundem.com okurları için yorumladı. İşte o çarpıcı görüşler…
 
PİYASALAR NEYE SEVİNDİĞİNİ BİLMİYOR : )

Son zamanlarda Çin’in büyümesinin yavaşlaması ile aldığı faiz indirim kararları tüm dünyada yeni bir krize mi gidiyoruz endişeleri yaratırken, Çin bu etki ile birlikte, ABD ekonomisindeki düzelmeye bağlı olarak çok yakın olduğunu düşündüğümüz faiz artırımının ötelenebileceği beklentilerini de beraberinde getirdi. Bu durum her ne kadar piyasalar tarafından son zamanlarda olumlu karşılanmış olsa da aslında daha olumsuz bir duruma, belki de bir Asya krizi ya da ABD ekonomisini olumsuz etkileyebilecek büyük bir stres beklentisine işaret ediyor.
 
Bu açıdan baktığımızda dünyayı ya ABD faiz artırımı ya da Çin‘in neden olduğu yeni bir Asya stresi vuracak. Yani ABD eğer Asya’ya dair endişelerinin yersiz olduğuna karar verirse, bu durumda FED faiz hazırlığına başlayacak ve böylelikle bugünlerde gördüğümüz ralli havasını tersine dönecektir. Bu hafta içerisinde açıklanan Çin ithalatının yüzde 20’ye yakın daralması ise aslında ABD’nin endişelerinin pek de yersiz olmadığını gösteriyor.  2015 dünya ekonomisi hele hele gelişmekte olan piyasalar için pek olumlu geçemeyen bir yıl oldu, Rusya’dan Çin’e Kanada’dan Güney Afrika’ya suların durulmadığı bir yıl oldu. Kimisini ani soğuma emtia fiyatlarındaki düşüş vururken kimisini ABD faiz artırım beklentileri vurdu. Emtialarda görünen o ki yukarı yönlü hareketler olsa da gördüğü yüksek noktalardan satış baskısına giriyor. Rusya ekonomisinin ciddi daraldığı bir dönemden geçiliyor, Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna’daki agresif hareketinden sonra Suriye cephesinde ön plana çıkması, Almanya’nın Suriye konusunda ABD‘ye olan desteğini çekmesi, ABD’nin Rusya’nın Suriye lideri Esad’a yardım operasyonlarına göz yummasına neden oldu.
 
Dünya hem siyasi hem ekonomik olarak olumludan çok olumsuz gelişmelerin olduğu bir dönemden geçiyor. Ya ABD ya da Çin’in neden olabileceği bir stres beklerken diğer yandan Rusya’nın agresif hareketleri 2016’ya dair endişeleri artırıyor. Yurt içinde ise seçim atmosferindeyiz. Bunun yanında güvenlik endişeleri genel olarak halkı geriyor. ABD’nin faiz artırımını, Çin endişeleri nedeniyle ötelemiş olması piyasalarda bayram havası yaşanmasına neden olurken, yukarıda saydığım riskler nedeniyle piyasada işlem yapanların bir o kadar dikkatli olması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bu meltemin ardından bir fırtına gelebilir mi bunun sorgulanması gerekiyor. Biz uzun zamandır, borsadaki şirketlerin yurt dışındaki emsalleri ile özellikle banka özelinde karşılaştırıldığında ucuz olduğunu söylemiştik, yurt dışından gelen meltem etkisi ile borsamızda ralli etkisini görüyoruz. Hatta 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 79.300 üzerinde tutunması halinde, 84.000 seviyesine doğru bir yükseliş görülebilir. Fakat piyasaların meltem sonrasında fırtınaya tutulması halinde ise bu hem dünya hem Türkiye için olumsuz sonuçlanabilir. Tüm dünyada aşağı yönlü risklerin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz, fakat bu bahar havasının ne zaman son bulacağını bilmemiz gerekiyor.  Biz Borsaya yatırım yapalım fakat nereden çıkacağımızı da mutlaka bir yerlere not edelim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • OSMANLI15 Ekim 2015 20:21

    DÜNYANIN YILDIZI TÜRKİYEDİR

  • irfan15 Ekim 2015 19:37

    yeliz hanım borsa ile siyaseti aynı anda yorumlayamıyor. borsa ne yi aldı neyi sattığını bilmiyor diyor .pkk nın eylemsizlik kararından sonra barışı yani istikrarı satın aldı