E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya ekonomisinde kamulaştırma dönemi başlıyor---

Dünya ekonomisinde kamulaştırma dönemi başlıyor

Dünya ekonomisinde kamulaştırma dönemi başlıyor
18 Mart 2020 - 10:44 borsagundem.com

Avrupa’da batma noktasına gelen şirketlerin önemli bir kısmı kamulaştırılmaya başlandı. Bu modelin küresel ekonomide öne çıkması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM

Korona virüs dünya ekonomisini alt üst etti. Çin’den tüm dünyaya yayılan ve kontrolden çıkan virüs nedeniyle insanlar evlerine kapanması birçok sektörü krize sürükledi. Öncelikle havacılık ve turizm sektörü şirketleri bir bir batarken hizmet sektöründe yeni iflasların gelmesi bekleniyor.

Dev şirketlerin batmaması için devreye giren hükümetler ise kamulaştırma süreci başlattı. İtalya, Fransa ve İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi batmaması gereken şirketleri kamulaştırıyor. İtalya’da havayolu şirketleri devletin kontrolüne geçerken İspanya hastaneleri kamulaştırdı.

Fransa hükümeti bugün yaptığı açıklamada gerekirse tüm şirketleri kamulaştıracağını açıkladı. Benzer açıklamaların önümüzdeki günlerde diğer ülkelerden de gelmesi bekleniyor. Dünya tarihine geçecek olan korona virüsü ekonomide de yeni bir dönem başlatıyor. İki ay önce ticaret savaşlarını konuşulurken bugün dev şirketler ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muhittin Faruk19 Mart 2020 09:11

    Ülkemiz ne çektiyse hep sendika ağalarından çekti. O eski günlerde disk misk sözde devrimci gerçekte amarikancı olup eyleme sürüklettirirdi. Bilmeyen gariplerde eylemi bir şey sanıp kaptırırlar kendi işinden olurdu. Bunu çok iyi değerlendiren amerikancı disk misk devrimci sendikacı lar kendi adamlarını işe aldırırlardı.

  • rize5318 Mart 2020 21:52

    gećmiş dönemleri ne çabuk unuttunuz. devletin belini buken, hazinenin en buyuk hideri K.İ.T (kamu iktisadi teşekkülleri) idi. tekrar kamulaştirmaya donersek bu ulke bi daha ayaklarinin uzerine kalkamaz.. butün fabrikalar alibabanin çiftliğine döner. eski seka, tekel, çaykur...

  • Nedim18 Mart 2020 17:09

    S.S.C.B. nin niye çöktüğünü anlayamayan anguslar hala kamulaştırmadan bahsediyor.  Dünyanın hiç bir önde gelen markası kamu malı değildir. Sony, Bmw, Mercedes, Ferrari, Rols,Roys, Siemens, Ford  saymakla bitmez! Ayrıca Konya da özelleştirilen şeker fabrikası eskiden çok daha verimli çalışıyor. Konya şehrine çok güzel hizmetleri de var.  Abuk subuk  zırvalarınızı yazmadan önce düşünmesini bir öğrenin!  Kendisine hayrı olmayan kıytırık köşe yazarlarını okuyup  kendine  hayrı olmayan çeyrek porsiyon loş aydınlık akşamcıların sözlerini burada papağan gibi tekrarlamayın.  Türkiye de hem devletin hem de özel sektörün ürettiği ethanol  fazlasıyla  yeter 15 kat talep dahi olsa bu da karşılanır. Ayrıca özel de olsa kamu da olsa bu ülkeye faydası olan bal yapan zaten her yerde yapar.  

  • Olaya geriden bakın18 Mart 2020 16:55

    Bizim ülkede iktidar olabilmek için yada olduktan sonra kalabilmek için kamu işletmelerine adamlarını doluşturup her yıl hazineden takviye edilmesine sebep olmayacak 3 parti yazın. Geçmişte bunun tüm yükünü biz ödemedik mi? Kritik sektörlerde çok iyi denetlenerek yapılması dışında bile bile lades yapmış oluruz. Ayrıca, şu an kamulaştırma yapan ülkeler bunun yerine o firmalara finansal destek de verebilirlerdi. Bunun yerine resmen zor duruma düşen firmalara çöküyorlar. 

  • vatandaş18 Mart 2020 15:04

    Derhal Şehir hastanelerini devletleştirin

  • Tabi ya18 Mart 2020 12:03

    Zarar ediyor yalaniyla satanlar ve onlarin şakşakcilari ne diyor acaba

  • lunabuna18 Mart 2020 11:58

    Tüh hiç iyi olmadı bak şimdi arap sevicileri üzülecek 3 gün yas ilan edecek bayraklar yarıya indirilir😕

  • Gkmn18 Mart 2020 11:07

    Demekki neymiş özelleştirme denilen sistem hata içeriyormuş temel ihtiyaç malzemeleri üreten işletmeler zarar bile yazsa el altında olmalı

  • ÜRETİM18 Mart 2020 11:05

    Şeker Fabrikalarının özelleştirilip bir kısmının  kapatılmasıyla kolon yağ için oluşan yan ürün olan alkolü, Bulgaristan'da İthal ediyorduk. Şimdi onların ve bütün Avrupa'nın ihtiyacı var , biz şimdi ne yapacağız. Şeker Fabrikaları tekrar Kamulaştırılmalı.

  • mantık18 Mart 2020 17:13

    Hangi şeker fabrikası kapatılmış sersem?  Kıçından uydurma! Özelleştirme  sendika ağalarının işine gelmiyor bu kadar basit. 

  • ekonomist/stratejist18 Mart 2020 10:55

    Demek oluyor ki şu an ki küresel ekonomik kriz 1929 Büyük Buhran gibi yaşanıyor. Çünkü 1929 Büyük Buhran döneminden sonra da tüm dünyada ekonomide Devletçilik politikaları uygulanmaya baslanmıştı. Yani malumun ilanı olmuş yine vahşi kapitalizm bir kez daha ağır darbe aldı. Ben bunları daha önce çok defa söyledim aylar öncesinden bugünleri gördüm. Serbest piyasanın ağır yara aldığı yerde boşluğu Devlet doldurmalı çok doğru adım. Keynes Maliye Politikasına geri dönüldü. Ben de Keynesyenciyimdir. Devletçiliği ön planda tutarım

  • Mahallenin delisi18 Mart 2020 21:20

    Nedim Çin açlıktan mı ölüyor sen haberi nerden dinledin ??? Senin köprülerini bile Çinliler alıyor neyin kafası bu halbuki piyasada etik alkol de yok :))) yaz kenara Çin dünyanın 2. Ekonomisi buraya dikkat 2. Ekonomisi iken şuan bu salgından en iyi çıkış yapan devlet olacak ha unutmadan senin açlıktan ölüyor dediğin Çinliler dünya devi bir çok otomobil firamalarını da satın aldı... Haber izlemek yerine ekonomi dergileri var biraz oku araştır... Ha doğru hayır da şerde Allahtan ( imani açıdan ) peki ya bu olay biyolojik kimyasal ise ??? Ayrıca arkadaş doğru kapitalizm devletleri rakip şirket gibi yapar Türkiye büyüsün diye götümüzü yırtıp sevindiğimiz an bilki bir ülkenin payını alıyoruz ve İslami anlayış olmadığı için zenginlikte paylaşılmıyor sa kapitalizm sıkıntı... mesela Arap ülkelerinin zenginliğini paylaşmaması üzerine filistinde sudan da sefalet yaşanması gibi..sosyalizmi desteklemiyorum fakat kapitalizm de İslami şartlar çerçevesinde uygulanır ise sorun yaşanmaz..

  • Nedim18 Mart 2020 17:26

    Car car sallıyorsun da S:S:C:B nasıl çöktü?  Çin en devletçi ülke ancak açlıktan ölmek konusunda eşit oldular. Sonunda en kapitalist şirketlere aylık 50 dolara çalışmaktan başka çare bulamadılar!  be ahmak şimdi nerede kaldı senin devletçiliğin? Sistemlerin ve kanunlar  bir yere kadar işler; velev ki insanlar vicdanlarını imanlarını sistemlerle kanunlarla değiştirip hakikati örttüğü zaman o zaman Allah ummadığı yerden yakalar ve belasını verir.  İşin özü hiç bir sistemi ve düzeni putlaştırmayacak  bununla insanlara zulüm etmeyeceksin. Yoğurdu saklasak tamı sarımsaklasak zırvalarını bırak.

  • Semih Soyaner18 Mart 2020 11:49

    Birileri kamu şirketlerini sata sata doyamamıştı inşallah bu sefer aklı başına gelir.