E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya devleri dolara ‘dur’ demek için güçlerini birleştiriyor---

Dünya devleri dolara ‘dur’ demek için güçlerini birleştiriyor

Dünya devleri dolara ‘dur’ demek için güçlerini birleştiriyor
19 Aralık 2019 - 20:02 borsagundem.com

Başta ticari ortakları olmak üzere dünyanın birçok ülkesini dolar kozuyla tehdit eden ABD'nin, yaptırım ve ekonomik saldırılarına karşı 'dur' demek isteyen yönetimler düğmeye bastı

ABD'nin başta ticari ortakları olmak üzere birçok ülkeye karşı silah olarak kullandığı dolara karı bazı ülkeler, çözüm yolları arıyor.
 
ABD yaptırım ve ekonomik saldırılarına karşı durmak isteyen yönetimler, ulusal para birimi kullanımını yaygınlaştırarak ABD'nin baskı aracı olarak kullandığı doların etkisini kırmayı hedefliyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Kuala Lumpur Konferans Merkezi'ndeki "Kuala Lumpur Zirvesi"nde, "Kalkınmanın Önceliği ve Sınamalar" temalı yuvarlak masa toplantısının ''Milli Egemenliğin Kazanılmasında Kalkınmanın Rolü'' başlıklı oturumuna iştirak etti.
 
Erdoğan buradaki konuşmasında da milli para ile ticaretin önemine dikkat çekerek, ''Birlikte ne yapabiliriz sorusuna odaklanmamız gerektiğine inanıyorum. Malumunuz, bir süredir ikili ticaretimizi döviz baskısından kurtarmamız gerektiğini hep ifade ediyoruz. Yabancı paralarla ticaret yerine milli paralarımızla ticaretin önemine dikkati çekiyoruz. Kendi ödeme sistemlerimizin olmayışı finans piyasalarımızı şoklara ve manipülasyonlara karşı kırılgan hale getiriyor." dedi.
 
Erdoğan, ''Bunu engellemek amacıyla Rusya, Çin, Brezilya gibi ülkelerle alternatif ödeme sistemleri geliştirmeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Ticaret savaşlarının konuşulduğu bir dönemde milli paralarla ticaret meselesi aciliyet kazanmıştır. Şimdiye kadar oldukça başarılı sonuçlar aldığımız bu konuda sizlerle beraber çalışmaya hazırız." ifadesini kullandı.
 
RUSYA-ÇİN GİRİŞİMİ
 
Bu girişimler kapsamında Haziran 2019'da, Rusya Maliye Bakanı Anton Siuanov ve Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang, karşılıklı ödemelerde  dolar yerine ulusal para birimine geçiş yapmak üzere hükümetler arası bir anlaşma imzaladı.
 
Rus yetkililerden yapılan açıklamada, Rusya ile Çinli işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde, ulusal para birimleri ödemeleri için yeni mekanizmaların zaten geliştirildiği belirtilmişti.
 
BİR HAMLE DE RUSYA İLE TÜRKİYE'DEN
 
Ekim 2019'da, Rusya ve Türkiye arasında ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını artırmak amacıyla anlaşma imzalandı.
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anton Siluanov arasında imzalanan anlaşmayla iki ülke arasındaki ticarette kademeli olarak ruble ve lira kullanımının artırılacağı kaydedildi.
 
Anlaşma sayesinde Türk bankalarının Rusya’nın SWIFT alternatifi SPFS’ye (Mali Mesajlaşma Sistemi) bağlantısının ve Rus MIR kartının Türkiye’de kullanımının genişletileceği belirtildi.
 
Rusya daha önce Çin, Vietnam ve Türkiye de dahil olmak üzere ulusal para birimleri  cinsinden ticarete geçişi kabul etmişti.
 
S-400'LER RUBLE İLE ALINDI
 
Rusya ve Hindistan’ın S-400 füze savunma sistemlerinin satış kontratı ruble üzerinden imzalandı. Rus uzmanlar,  Washington’un yaptırım politikasını ağırlaştırmaya devam etmesi durumunda ülkelerin askeri anlaşmaları ulusal para birimleri üzerinden imzalama uygulamasının yaygın bir hal alacağını belirtmişti.
 
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eylül ayında Hindistan ile serbest ticaret anlaşması için yakın gelecekte bir anlaşma taslağı hazırlanmasına ilişkin ilk müzakere turunun başlayacağını açıkladı.
 
Putin açıklamasında, Hindistan ile ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını artırmak istediklerini vurguladı.
 
ERDOĞAN: ÇARE MİLLİ PARA
 
Kasım 2018'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 34. Toplantısı'nda İslam ülklerine, ''Aramızdaki ticarette milli para birimleri kullanmamız, emperyalist prangaları parçalamamız bakımından son derece önemlidir.'' şeklinde seslendi.
 
İslam ülkelerinin aralarındaki ticareti artırması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ''Ticaretimizi ne kadar artırırsak o kadar güçlü oluruz. Yerli ve milli paramızı kullanmaktan başka çıkış yolu yok, aksi halde döviz kuru altında eziliriz.'' ifadelerini kullanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kadir ekici20 Aralık 2019 13:15

    yap işlet  devret projelerinde dolarla ücretlendirilmiş müşteri garantisi tayyip erdoğan tarafından veriliyor.sonrada milli paradan bahsediyor.tam bir riyakarlık

  • IgnoranceIsYourDisposition20 Aralık 2019 18:19

    Bilmez düşünür arkadaş, ihale alan köprü vb. altyapı şirketleri dolar ödeme kabul ediyor. Japonya ABD sömürgesi. Ruslar ile S400 Ruble ile alındı diyor yazı, daha ne tatavası bu.

  • Utla20 Aralık 2019 08:40

    Ne zaman benzin zamlansa, mujde petrol bulundu haberleri çıkıyor, kış yaklaşsa doğalgaz bulundu, dolar yükselse rusya, iran ve çinle ortak para birimi olusturuyor haberleri. Haber dediysem algı operasyonu için hazırlanan şeyler.

  • Mehmet Mesut Uzal19 Aralık 2019 23:33

    Dünyadaki kapitalist ekonomik sistemde rezerv para ABD dolarıdır.Euro ise çok daha kısıtlı bir ekonomik alanda işlem görmektedir.Ulusal paralarla dış ticaret yapmak ancak karşılıklı olarak ithalat ve ihracaat'ın denk ya da denk'e yakın olduğu ülkeler arasında uygulanabilir.BRICS ülkeleri ortak merkez bankası kurdular.BRICS merkez bankası bu ülkelerin ilgili bakanları ile çalışıp yeni bir ortak para birimi oluşturabilirlerse,başarılı olurlar;dolar'la rekabet edebilecek yeni bir para birimi yaşama geçer.İsim babası ben olayım."Bancor".Bancor çok başarılı olabilir.Mutlaka üzerinde düşünülmeli ve uygulamaya sokulmalıdır.Syg.

  • maarif19 Aralık 2019 22:28

    masa başında hazırlanmış kurmaca bir haber. rusya ile yapılan doğalgaz boru hatları dolarla, doğalgaz ithalatı dolarla, çinden yapılan ithalat iğneden ipliğe dolarla

  • AHMET OTUZBİRCİ19 Aralık 2019 21:18

    üretmeyen ,sürekli başka ülkelerin teknolojilerini kullanan,sürekli onlardan borç para alan bi lider nasıl milli paradan bahsedebilirki??? Saray bile ithal mallarla yapıldı !!!

  • AHMET ÖZBİR20 Aralık 2019 17:22

    BANA saldırmak için ahlaksız soyisim yazan ancak Türk Devleti'ne ve Başkanı'na düşman olan bu hain FETÖ yalamasını Allaha havale ediyorum. Rabbim onu bildiği gibi yapsın. Amin.

  • TürkMücahid20 Aralık 2019 09:10

    ALİ-VELİ kırkdokuz elli, yeme beni yerim seni..! ÜRETMİYORMUŞUZ ! senin gözünü, kalbini , kulağını ,RABBİM mühürlediyse biz ne yapabiliriz ki..! senin ve senin gibilerinin hastalığının adı "tayyip erdoğan" Yanlız tedavisi yok be  A. OTUZBİRCİ !!! Sizin akıl hocalarınız demiyorlar mı " REİS iyi yapsada biz kötü demeye mecburuz" diye. KENDİ ŞERRİNİZ DE BOĞULURSUNUZ.

  • Murat20 Aralık 2019 08:00

    Ahlak yoksunu terbiyesiz nick e bak

  • Ali veli20 Aralık 2019 07:29

    Ahmet milli , seni kim milli yapti ? Adam dogru diyor, uretimmi var ziya? Ulkenin herseyini satmislar , ondan sonra milli para de, zirto kim inanir ancak senin fibi milli olmus koyunlar inanir.

  • Ahmet Milli20 Aralık 2019 00:25

    Sende milli olamamışsın anlaşılan 

  • hadi bee19 Aralık 2019 22:16

    Terbiyesiz herif o nicki yazmadan utanmadın mı.birde laf atıyon işte sizin seviyeniz bu ahlaksız herif.

  • Dünya insanı19 Aralık 2019 20:50

    Çin milli parasını ne zaman devalüe edeceği belli olmuyor.. Rusya da belirsiz bi ülke (bana göre).. Bunların paralarını takas edip sonra değeri yarıya düşerse ne olacak *ülke olarak terste mi kalalım 😁😁😁 bizde de olabilir.. Yani bu iş pratik değil.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Mehmet Kalyoncu19 Aralık 2019 22:43

    Altına endekslersin ödemeni yerel parayla yaparsın... En azından Dolar kullanmadığın için (swift dışı) paran Amerika’nın kontrolünde olmaz.

  • Veli19 Aralık 2019 20:33

    🇹🇷👍🇹🇷👍

  • AHMET ÖZBİR19 Aralık 2019 20:32

    REİS dünyanın gidişatını da düzenliyor, peşinden milyonları sürüklüyor. Şimdi sıra USA'nın KILsasında. Her ülke kendi parasıyla ihracaat ve ithalat yapacak. Conilerin parasına kimse el sürmeyecek. LİDER'İM, HER ŞARTTA SENİNLEYİM!..

  • Türkoğlutürk 20 Aralık 2019 08:21

    Sabah dan başlamışsın yine,telefon gelmediği sürece efelen, geldiğinde ne yaptığını gördük.