E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDraghi gaza bastı---

Draghi gaza bastı

Draghi gaza bastı
05 Eylül 2014 - 07:03 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası, krizdeki Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmak için faizi rekor dip seviyeye çekti

Krizin pençesinden bir türlü kurtulamayan ve Ukrayna gerginliği yüzünden darbe yiyen Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin imdadına ‘Süper Mario’ lakaplı Mario Draghi yetişti.
Draghi’nin başkanı olduğu Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün faizleri rekor düşük seviyelere çekerken, Euro Bölgesi ekonomisini paraya boğacağının da sinyalini verdi.   
ECB dün yüzde 0.15 olan politika faizini yüzde 0.05’e ve yüzde -0.10 olan bankalar için mevduat faizini ise yüzde -0.20’ye indirdi. Yani parasını ECB’ye park eden bankalar faiz almak yerine yüzde 0.20 faiz ödeyecek.

Yılın ikinci çeyreğinde ‘tekleyen’ Avrupa ekonomisi, Rusya ile yaşanan Ukrayna krizi sonrası iyice zora girmişti. Draghi, “Euro Bölgesi’nin ekonomik görünümünü negatif etkileyen riskler var. Ekonomik ivmenin kaybı özel sektör yatırımlarını zora sokabilir. Artan jeopolitik riskler, iş dünyası ve tüketici güvenini daha da olumsuz etkileyebilir” dedi.

3 yıllık plan devreye alınıyor

ECB Başkanı Draghi, varlığa dayalı menkul kıymetler ile teminatlı tahvil alımlarına başlanacağını da duyurdu. Alımlar ekimde başlayacak. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, bu alımların 3 yılda 500 milyar euro’yu (650 milyar dolar) bulacağını söyledi.
Varlığa dayalı menkul kıymetleri bankalar hazırlıyor. Bankalar; mortgage ve özel sektör kredileri ile kredi kartı borçlarını bir havuzda toplayıp varlığa dayalı menkul kıymetleri oluşturuyor; ardından emeklilik fonlarına ve şimdi de Avrupa Merkez Bankası’na satabiliyor.
Teminatlı tahviller ise benzer ama daha güvenli yatırım araçları. Banka batsa bile varlıklar etkilenmiyor. Şimdi piyasalar, faiz indiriminden ziyade ECB’nin Amerikan Merkez Bankası’na (Fed) benzer varlık alım programına odaklandı.

Gerekirse para da basacak...

Draghi, enflasyon çok uzun süre, çok düşük kalacak gibi ise, ECB’nin “alışılmamış araçlar” kullanmaya kararlı olduğunu da belirtti. Alışılmamış araçlar ifadesi, üstü kapalı olarak para basmak anlamına geliyor.
ECB’nin dünkü kararlarının oybirliğiyle çıkmadığını belirten Draghi yine de rahat bir çoğunluğa sahip olduklarını söylemekle yetindi.     
ECB bu yıl büyümeyi yüzde 0.9, gelecek yıl ise yüzde 1.6 bekliyor. Şu anda Euro Bölgesi’nde yüzde 0.3 seyreden enflasyonun bu yıl yüzde 0.6 olması öngörülüyor. ECB’nin enflasyon hedefi ise yüzde 2... 

Deflasyon korkusu var

Akbank Ekonomik Araştırmalar Birimi’nin ECB?kararıyla ilgili bilgi notunda şunlar kaydedildi:
“Alınan önlemlerin iki amacı var: 1. Reel ekonomiye verilecek kredi koşullarını iyileştirmek, 2. ECB’nin bilanço büyüklüğünü 2012 sonundaki seviyesine (3 milyar euro) çıkarmak; bu da bilançosunun 1 trilyon euro artmasını gerektiriyor. Alınan önlemlerin nedenleri: 5 yıllık enflasyon beklentisi yüzde 2’in altına gerilemiş durumda. Ağustos ayı yıllık enflasyon yüzde 0.3 gelerek deflasyon endişelerini artırdı. Firmalara kredilere verilen krediler gerilemeye devam ediyor: Yıllık yüzde -2.2. Ekonomideki risklerin aşağı yönlü olmasındaki temel faktörler: 1. İş dünyası ve tüketicilerdeki güven eksikliği, 2. Jeopolitik riskler. Bunlar da yatırım ve tüketim eğilimini azaltıyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)