E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?---

Dow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?

Dow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?
28 Temmuz 2023 - 11:03 borsagundem.com

Dow Jones Endeksi’nin 13 günlük kesintisiz rallisi sona erdi. Tarihsel verilere bakıldığında ise endeksin bu güçlü performansının birden fazla tutarsız göstergeyi işaret ettiği görülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Dow Jones Endeksi 13 gündür aralıksız devam ettirdiği yükselişini 14. Güne taşıyamadı. Dow Jones eğer ralliyi perşembe günü devam ettirebilseydi 14 Haziran 1897’den bu yana en uzun rallisini gerçekleştirmiş olacaktı. 30 hisseden oluşan endeks dün kaydettiği düşüşle birlikte Ocak 1987’den bu yana en uzun rallisini sonlandırmış oldu.

MarketWatch’un haberinde Dow Jones’un bu güçlü deparının yatırımcılara ne anlattığı tartışılıyor. Zira tarihsel verilerden endeksin 12 gün veya daha uzun yükselişler kaydettiği dönemlerde yılı yükselişle kapattığı bil iniyor. Ayrıca endeks genellikle rallilerden bir ay ve üç ay sonra da yükselişlerini sürdürüyor.

Ancak bu tür örneklerin sayısının az olması da tarihsel verilerin güvenliğini sorgulatıyor. 19. yüzyılın sonlarından bu yana mevcut ralli dahil olmak üzere bu örneği karşılayan sadece 5 ralli görülebiliyor.

Dow Jones bu tür uzun rallilerden bir yıl sonra ortalama %9,4 yükseliyor. Ancak örnekler arasında dikkate değer bir istisna var. Dow Jones’un bir günde %22’den fazla düştüğü Kara Pazartesi, Ocak 1987’de sona eren 13 günlük ralliden sadece dokuz ay sonra meydana geldi. Endeks bir yıl sonra ise %10,7 düşmüştü.

Rallinin piyasaları besleyeceği tezine karşı koyabilecek bir potansiyel sorun daha var. Dow Jones Temmuz 1929’da 11 günlük bir ralli gerçekleştirmiş ve 8 Temmuz 1929’da seriyi 12 güne çıkarmayı kıl payı kaçırmıştı. Bu dönemde New York Borsası hâlâ cumartesi günleri işlem görüyordu. Üç ay sonrasında ABD borsaları çöktü ve bu çöküş Büyük Buhran’ın başlangıcını işaret ediyordu.

BTIG Baş Teknik Stratejisti Jonathan Krinsky hem 1929’da hem de 1987’de görülen yükseliş serilerine dikkat çekerek “analoji oyununu oynamak istiyorsanız herkes için bir şey var” diyor.

Ayrıca bu 12 veya 13 günlük rallilerin hiçbirinin sona erdiklerinde borsa rallisinin sonunu getirmemesi de dikkat çekici. Krinsky 1929 ve 1987’deki tarihi çöküşlerin yılın sonraki dönemlerinde geldiğini belirtiyor.

Dow Jones’un kesintisiz rallileri ile ABD’deki resesyon dönemleri arasındaki ilişkide de benzer bir sonuca ulaşılabiliyor. Endeks bu tür kesintisiz ralliler elde ettiğinde ABD ekonomisinin genellikle güçlü kaldığı görülüyor. Ancak yine ciddi istisnalar da bulunuyor.

eToro ABD Hisse Senetleri Stratejisti Callie Cox’un derlediği bilgilere göre, 1950’den bu yana son ralli hariç 9 günü aşan 25 Dow Jones rallisi gerçekleşti. Bu rallilerin sadece üçü ya bir resesyon sırasında ya da bir resesyon başlamadan önceki yıl gerçekleşti.

Dahası, 7 Aralık 1970’te sona eren 12 günlük Dow Jones rallisi ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu verilerine göre bir resesyon dönemi sona ererken gerçekleşti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu tutarsızlıklar geçmiş performansların borsalardaki gelecek başarıları tarif edemeyeceğini gösterir nitelikte. Zira ekonomik veriler dışarıda tutularak tarihsel analizler üzerinden yatırım yapmak bir yandan da piyasa gerçeklerinden kopmak anlamına geliyor.

Amerikan enflasyonunun düşmesi, emtia fiyatlarının bir kez daha yükselmesi ABD borsalarındaki rallinin rekor seviyelere ulaşması ihtimalini azaltıcı nitelikte. Wall Street hisse senetleri uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerindeki getirilerin hızlı bir şekilde artmasıyla perşembe günü işlem gününün sonlarına doğru kırmızıya döndü. 30 yıllık tahvillerin %4’ün üzerine çıkması tahvil fiyatlarını düşürdü ve yatırımcılar hisse senetlerinden tahvillere yöneldi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell 2025’e kadar enflasyonun merkez bankasının %2’lik hedef seviyesine dönesini beklemediğini açıkladı. Powell’ın açıklamaları FED’in 25 baz puanlık faiz artışı sırasında gelmişti.

Cox konuyla ilgili açıklamasında, “FED enflasyonu %2’ye yeniden düşürme konusunda kararlı ve bu aynı zamanda bir şeyler kırılana kadar faizlerin bu seviyelerde kalacağı anlamına gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Tarihi ralliye rağmen Dow Jones diğer ABD endekslerinin bu yıl gerisinde kaldı.

Bunun en büyük sebebi muhtemelen endeksin S&P 500 ve Nasdaq endekslerine göre büyük teknoloji hisselerine çok daha az maruz kalması. ABD’nin en büyük yedi teknoloji devi bu yıl borsa rallisinin büyük ölçüde dinamosu gibi davrandı. Yapay zekâ teknolojileri çevresinde oluşan yatırımcı heyecanı yıl boyunca teknoloji hisselerini destekledi.

Yedi büyük Amerikan teknoloji hissesinden (Microsoft, Apple, Alphabet, Nvidia, Amazon.com, Tesla, Meta) sadece ikisi (Microsoft ve Apple) Dow Jones Endeksi’nde işlem görüyor. Endeks hisse senedi fiyatlarına göre ağırlıklandırıldığından sigorta devi UnitedHealth Group Apple ve Microsoft’un toplamından çok daha fazla etkiye sahip.

Yumuşak iniş anlatısı ne kadar gerçekçi?

 

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

ABD borsaları günü kayıpla tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)