E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDöviz tarafında gerileme sürüyor---

Döviz tarafında gerileme sürüyor

Döviz tarafında gerileme sürüyor
04 Şubat 2021 - 08:19 borsagundem.com

Dolar/TL güne başlarken 7,15'in hemen üzerinde bir seviyede işlem görüyor. Euro/TL'de de düşüş sürerken, bu sabahki işlemlerde 8,61-8,62'ler civarında seyrediyor.

Küresel piyasalarda, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı, günün en önemli gündem maddesi olurken, piyasalar tarafından yakından izlenecek. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in regülatörlerle yapacağı toplantı da önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yurt içinde ise haftalık para banka ve menkul kıymet istatistiklerinin yanı sıra Türkiye nüfusu açıklanacak.

Haftaya 7,30'un üzerine başladıktan sonra 6 ayın en düşük seviyeleri olan 7,10'un altını gören dolar/TL, üst üste ikinci gün de 7,15 seviyesinde. Dolar/TL bugüne de 7,15'in hemen üzerinde başladı. Euro/TL ise 9 lira seviyesi kırıldıktan sonra üst üste 6 gündür düşüşte. Euro/TL bu sabah 8,61-8,62'ler seviyesinde.

08.15 itibarıyla dolar/TL 7,1593, euro/TL 8,6145 seviyesinden işlem gördü.

FED BÖLGESEL BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMALAR

St.Louis Fed Başkanı James Bullard, aşılamanın korona virüs salgınının yarattığı tehdidi önümüzdeki aylarda ciddi şekilde azaltacağını öngördüğünü belirterek ABD ekonomisinden 2021'de güçlü büyüme beklediğini bildirdi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD ekonomisinde bu yıl hızlı bir toparlanma beklediğini, ancak "çok düşük" enflasyonu yükseltmek için para politikasının fiyatların baharda geçici olarak yükselmelerinin beklenmesinden rağmen süper gevşek olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, gevşek para politikasının uzun vadede ABD ekonomisine destek verebileceğini, ancak pandemi sürecinde ekonominin yürütülmesi, desteklenmesi için kısa vadede daha fazla mali yardımın gerekebileceğini söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Biden yönetiminin önerdiği 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki yeni korona virüs yardım paketine destek verdi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, GameStop hisselerindeki çılgın,  aşırı hareketlerin ve yeni perakende işlem platformları tarafından yönlendirilen diğer hisse senedi hareketlerinin Fed'in gevşek para politikasının sonucu olmadığını savundu.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Kongresi’nde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler güç paylaşımı konusunda uzun süren görüşmelerin ardından ilkesel olarak uzlaşma sağladı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Singapur’da Mayıs ayında yapılması planlanan yıllık toplantısını korona virüs salgının nedeni ile 17-20 Ağustos tarihlerine erteledi.

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın Amerikalılara ödenecek 1.400 dolarlık yardım çeklerinin bir an önce gönderilmesi konusunda hızla harekete geçmek için Senato’daki Demokratlarla anlaştığını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Demokrat senatörler arasında yapılan toplantının ardından konuşan Senato'daki Demokratların lideri Chuck Schumer, Demokratların büyük bir Kovid-19 yardım paketi üzerinde birlik içinde olduklarını söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde TÜİK, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Türkiye nüfusunu açıklayacak. 2019 yılında Türkiye'nin nüfusu binde 13,9 artışla 83,2 milyon olmuştu.

BDDK haftalık bülteni ve TCMB haftalık para ve banka istatistikleri günün takip edilen takip verilerini içeriyor. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

TCMB, Ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıklayacak (14.30).

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı'na katılacak (13.00), MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli (15.30) ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ı (18.00) kabul edecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu parti genel merkezinde ziyaret edecek (11.00).

YURT DIŞI GÜNDEM

Günün en önemli gündemi İngiltere Merkez Bankası(BoE) tarafından açıklanacak faiz kararı olacak. Analistler, BoE'nin bu toplantısında da faizi ve tahvil alım programını değiştirmeyeceğini düşünüyorlar. BoE faizi yüzde 0,10, tahvil alım programını 875 milyar sterlin seviyesinde tutuyor.

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (15.30), işsizlik başvuruları (16.30), fabrika siparişleri (18.00) verileri gelecek.

Avrupa'da Euro Bölgesi perakende satışları izlenecek (13.00).

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Reddit kullanıcıları tarafından alınan hisselerin piyasada yarattığı çalkantı konusunu finansal piyasa regülatörleri ile ele alacağı toplantı gerçekleştirilecek.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans (01.00), Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester (01.00), Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan (02.05) günün erken saatlerinde konuşacaklar. Akşam ise San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin (22.00) konuşması izlenecek.

Altın ve gümüşte dolar düşüşü

Halkbank davasında 40 gizli dosya

Pandemi mağduru esnafın kredilerine erteleme kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)