E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda yükseliş sürüyor---

Dolarda yükseliş sürüyor

Dolarda yükseliş sürüyor
07 Mayıs 2020 - 08:08 borsagundem.com

Hafta başından bu yana sert bir şekilde yükselişe geçen dolar/TL kuru, bugüne de 7,20'nin üzerinde başladı ve 7,26'ya yükseldi

Küresel piyasalar, Çin'den gelen sürpriz ihracat artışı haberiyle güne iyimser bir başlangıç yaptı. Haber sonrası Asya borsalarındaki kayıplar geri alınırken; ABD vadelileri artıya döndü. Yurt içi piyasalarda ise tüm gözler dolar/TL'de yaşanan yükselişte. Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Merkez Bankası'nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece  yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Bu sabahki işlemlerde 7,25 seviyesi geçildi. Öğlen ise 7,26 seviyesi de geçildi. Saat 13.59 itibarıyla Dolar/TL 7.2685'den işlem gördü. Dolar/TL'de önceki en yüksek seviye 13 Ağustos 2018'de 7,24 ile görülmüştü.

Saat 08:20 itibarıyla dolar/TL'de 7,2170'ten; euro/TL'de 7,80'den işlemler geçiyor. Yurtiçi piyasalarda bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken dolar/TL kurundaki hareketler izlenecek.

Şirketlerin açıklanan ilk çeyrek dönem kar ve zararları

Petrol fiyatları ABD'den gelen stok verisiyle toparladı

Dün 30 doların üzerinde güne başlayan brent petrol, arz bolluğu nedeniyle 28 dolara kadar çekilmişti. ABD Enerji Bakanlığı'nın dün açıkladığı verilerin petrol stoklarında piyasaların endişe ettiği kadar bir artış olmadığını ortaya koyması ve Çin'in ihracatının Nisan ayında arttığının açıklanması uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarına destek veriyor.  Brent petrolü bu sabah saatlerinde yeniden yükselişe geçerek 29,90 dolar seviyelerinde.  Haziran vadeli Batı Teksas petrolü ise 24,20 dolar/varilden işlem görüyor. 

Petrolün düşüşü durdu mu?

ABD vadelileri artıya döndü; Asya kayıplarını geri aldı

Asya borsaları Çin'de ihracatın şaşırtıcı bir şekilde yükseliş kaydetmesinin ardından kayıplarını geri alırken, Çin borsaları kayıplarının bir kısmını geri aldı. Japonya borsaları ise uzun tatilden yatay bir şekilde döndü. 

ABD'de dün açıklanan özel sektör istihdam rakamlarının ekonomiye ilişkin ortaya koyduğu karamsar tablonun etkisi ile Wall Street'te yaşanan aşağı hareket bugün ABD vadeli endekslerine yansımadı. Çin'in ihracatının Nisan'da beklenmedik şekilde artış göstermesi ABD vadeli endekslerine yükseliş getirdi. ABD vadelilerinde bu sabah saatlerinde  yüzde 1'e yaklaşan artılar göze çarpıyor.

ABD vadelilerinde yön yukarı döndü

ABD'de Çin'e yönelik virüs eleştirileri sürüyor

ABD, virüs salgınına erken müdahale konusunda eleştirdiği Beijing'e karşı cezai eylemleri değerlendirirken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün Çin'e yönelik sert eleştirisini tekrarladı.

ABD Başkan Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Çin'in, korona virüs küresel olarak yayılmadan önce Ocak ayında imzaladığı Birinci Aşama ticaret anlaşması kapsamında yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini yakından izlediğini söyledi.

Asya piyasaları karışık seyretti

Günün Ajandası

- TCMB haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak (14.30).
- ABD'de Challenger işten çıkarmalar (14.30), haftalık işsizlik başvuruları, tarım dışı verimlilik (15.30), haftalık doğal gaz stokları (17.30), tüketici kredileri (22.00) verileri izlenecek.
- İngiltere Merkez Bankası(BoE), faiz kararını açıklayacak (14.00). 



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • JBT 07 Mayıs 2020 14:11

    Bu kapasite ile olacağı buydu....$ Artık başını aldı gidiyor..

  • vatandaş07 Mayıs 2020 12:26

    karşılıksız dolar basılan ortamda,dünya ülkerinin dayanması çok zor,burada yazan ahmaklarda,suçu devlet yönetimine bağlıyor,bre ey cahiller

  • Birlik zamanı07 Mayıs 2020 10:05

    Doların bu artışı bir operasyon artık bunu anlayın bütün göstergeler doların düşmesi gerektiğini söylerken dolar dışarıdaki finans kuruluşlarının ellerinde olmayan TL ile yüklü miktarlarda dolar alıp türk bankalarına TL teminatlarını yerine getiremediler ve dün temerrüde düştüler.aynısı geçen yıl yine doları fırlattıklarında yaptılar. Bizde hala birbirimizle didişelim sürekli muhalefet, sürekli eleştiri yapın ülkeye beş kuruş faydası olmayan,bilgisi olmadan fikri olan,körü körüne herşeye muhalefet eden bir kesim var yazık bu gemi batarsa hepimiz batarız. Gelin bir ve beraber olalım,ülkemizi hep birlikte destekleyelim,vakit birbirimizle uğraşma vakti değil.

  • dinle öğren 07 Mayıs 2020 11:39

    doların yerli yerleşke ve Türkiye'deki şirketlerin dolar pozisyonunu hiç inceledim mi.bu doları şuan kim alıyor kim satıyor bir zahmet bunuda bir araştır.hemen muhalefet olma bak yukarıda ne yazmış birlik olalım diyor.bilgi sahibi olmadan fikir yürütme..

  • Dolar çıkmıyor, TL değer kaybediyor07 Mayıs 2020 10:40

    kimsenin Türkiye'ye saldırdığı yok. TL/ DOLAR bir paritedir. dolar çıkmıyor. TL değer kaybediyor ve TL sadece dolar karşısında değil 100+ diğer ülke para brimleri karşısında da değer kaybediyor. Önce kavramları bilmek ve sonra yorum yapmak lazım

  • Abdülhamit07 Mayıs 2020 09:58

    Dış mihraktır dış mihrak! Yoksa ülkede hersey harika yönetiliyor!

  • kamal ata07 Mayıs 2020 11:48

    sen 80 yaşına kadar cumhurıoyete dön bir dıkkatlı bak.. aklınız yok fikriniz var sürekli

  • Kaçan Grup07 Mayıs 2020 09:56

    seneler geçiyor, bu manşetler tekrar tekrar önümüze geliyor, nereden nereye geldik

  • Ali07 Mayıs 2020 09:40

    Terazinin iki kefesi var faiz ve dolar faiz çok düşürülünce doların artması çok normal faizi artırırlarsa dolar düşecektir bunda da şaşıracak bir şey olmaz tercih meselesi faiz mi dolarmı bunada Merkez Bankası karar verir. Demekki dolar yükselsin istiyorlar..

  • Türkoğlutürk 07 Mayıs 2020 09:24

    Hani biz uçacaktık dolar uçuyor.

  • Bilal07 Mayıs 2020 09:17

    Ekonomimiz mütiş yönetiliyor ülkemiz harkulade yönetiliyor ama dış mihraklar ekonomimizi böyle berbatlaştırmak için her oyunu oynuyor! !bütün gazeteler tv kanalları bu gercekleri işlemeye devam edip vatandaşı aydınlatmalı!

  • Tufan07 Mayıs 2020 09:12

    Virüsün etkisi var bu kaçınılmaz ama dışarıdan tl açığa satışla yüklenmeye devam ediyorlar zararı göze alarak. Gaye içeride milleti paniğe getirtip komple bankalara dolara saldırtmak ki zaten bir kesim sürekli dolara yükleniyor. Allah devletimize yardım etsin bu zalimlerin planlarını kendi üzerlerine çevirsin.

  • kavramlar ve ezberler !07 Mayıs 2020 10:13

    Devlet = Türkiye Cumhuriyeti, Hükümet = Seçim ile iktidara gelip ve devleti yöneten kişilerdir. Ve kimsenin Türkiye'ye saldırdığı yok. TL/ DOLAR bir paritedir. dolar çıkmıyor. TL değer kaybediyor ve TL sadece dolar karşısında değil 100+ diğer ülke para brimleri karşısında da değer kaybediyor. Önce kavramları bilmek ve sonra yorum yapmak lazım

  • Farkındayım07 Mayıs 2020 10:07

    Aynen kardeşim sana katılıyorum bu bir operasyon.

  • Bika07 Mayıs 2020 08:20

    Gelişmekte olan ülkelerin paraları değer kaybetmeye devam ediyor. TCMB'nin rezerv konusunda şeffaf olmaması TL'nin değer kaybını hızlandırıyor.