E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolarda yükseliş sürecek mi---

Dolarda yükseliş sürecek mi

Dolarda yükseliş sürecek mi
27 Ocak 2017 - 12:37 borsagundem.com

Fitch kararı öncesinde Merkez’in bağımsızlık tartışmalarının yeniden gündeme taşınmasıyla TL üzerindeki baskı arttı

TCMB’nin Salı günü beklentilerin aksine politika faizinde artışa gitmeyerek koridorun üst bandını 75bp, geç likidite penceresi faiz oranını da 100 bp artırması piyasaları tatmin etmedi ve Türk Lirası’ndaki değer kayıpları devam ediyor.

Dolar endeksinin son 14 yılın en yüksek seviyeleri olan 103.70’lerden 100.00 altına kadar gerilemesinin ise kurda çok net bir aşağı yönlü etkisini göremedik. 100.00 altında kalıcılık sağlanamaması ile toparlanan endeks ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2.50 üzerin yükselmesi ise yeniden Dolar boğalarının sazı eline almasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB’ye yaptığı çağrıda faiz koridorunun kaldırılmasını ve faizlerin artırılmaması dile getirmesi Merkez’in bağımsızlık tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı ve TL üzerindeki baskının da arttığını görüyoruz.

Bugün TL için günün en önemli gelişmesi akşam saatlerinde gelecek olan Fitch’in Türkiye değerlendirmesi. Moody’s ve S&P nezdinde yatırım yapılabilir ülke statümüzü kaybettik ve tek olumlu notumuzu Fitch elinde bulunduruyor. Beklentiler ise maalesef büyük yönde Fitch’in kredi notumuzu indirebileceği yönünde ve bunun da kurda büyük oranda fiyatlandığını söyleyebiliriz. Fitch Türkiye’nin kredi notunu BBB- ile yatırım yapılabilir seviyenin sınırında tutuyor.

Dolar endeksindeki toparlanmanın sürmesiyle gelecek olan not indirimi 3.94 üzerine yeni rekorlar görmemize sebep olabilir ancak asıl sürpriz Fitch’in notumuzu değiştirmemesi olacaktır. Fitch’in düşük ihtimal verilen kararı vermesiyle birlikte kurda sert düşüşler görülebilir fakat düşüşlerin kalıcı olması şimdilik çok zor gözüküyor.

Yıl başından beri Dolar karşısında adeta eriyen Türk Lirası’nın yeniden rahat nefes alabilmesi için yurtiçindeki siyasi-jeopolitik risklerin azalması ve uzun vadede etkili olabilmesi için yapısal reformların derhal hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ne TCMB’den gelecek faiz artışları ne de Dolar endeksindeki düşüşler kurdaki yükselişlerin yönünü değiştirmeye yetmeyecektir.

Yükselişlerin sürmesi halinde 3.92 ve tarihi yüksek seviye olan 3.94 bölgesi dirençleri dışında dikkat çekebileceğimiz bir seviye bulunmuyor. Sırasıyla 3.95 ve 3.96 gibi psikolojik seviyeler direnç olarak çalışabilir. Aşağıda ise 3.85, 3.80 ve 3.75 bölgelerinin destek olarak dikkat alınmasını öneriyoruz.

Forex Koçu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)