E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda çok yıllı düşüş trendi---

Dolarda çok yıllı düşüş trendi

Dolarda çok yıllı düşüş trendi
17 Temmuz 2023 - 17:07 borsagundem.com

Dolarda düşüş yanlıları, ABD Doları için ‘çok yıllı düşüş trendi’ öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’ndaki düşüş sürüyor. Dolarda düşüş yanlısı yatırımcıların öngörüsü ise bu düşüşün bir çöküşe dönüşeceği ve uzun yıllar süreceği yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçen hafta, dolarda gerçek bir kırılmanın yaşandığı hafta olmuş olabilir. Yatırımcılar, bunun, dolardaki düşüşün kısa vadeli olmayacağına yönelik bir işaret olduğuna bahse giriyor.

Dolarda kırılma

Fortune’dan Alice Atkins ve Carter Johnson'ın haberine göre, doların Kasım ayından bu yana en kötü düşüşü, bir grup stratejist ve yatırımcının dünyanın birincil rezerv para birimi için nihayet bir dönüm noktasının yakın olduğunu söylemesine neden oldu. Eğer haklılarsa, bunun, küresel ekonomiler ve finansal piyasalar için geniş kapsamlı sonuçlar doğurması muhtemel gözüküyor.

ABD para birimi, soğuyan enflasyon belirtilerinin Fed'in faiz oranlarını artırmayı yakında durduracağına dair iddiaları desteklemesinden sonra bir yılı aşkın süredir en düşük seviyede sallanıyor. Dolarda düşüş yanlıları, 2024 yılında kaçınılmaz şekilde faiz oranlarında indirim öngören ortak görüşe uygun şekilde uzun vadeli bir projeksiyonla dolarda da büyük bir düşüş bekliyor.

Standard Bank'ta G-10 stratejisi Steven Barrow, “Dolarda çok yıllı bir düşüş trendine girme çağrımız, kısmen Fed'in sıkılaştırma döngüsünün bir gevşeme döngüsüne dönüşeceği ve bunun, diğer merkez bankaları da indirime gitse bile doları aşağı çekeceği gerçeğine dayanıyor” diyor.

Emtia fiyatlarında artış

Uzun vadeli bir dolar düşüşünden kaynaklanan potansiyel dalgalanma etkilerini öngörmek zor. Bunun, gelişmekte olan ülkelerde ithalat fiyatlarını düşürerek enflasyon baskılarını hafifletmesi tahmin ediliyor. Doların tersine dönmesi, aylardır düşüşte olan yen gibi para birimlerini desteklemeye ve daha zayıf bir yene bağlı popüler ticaret stratejilerini alt üst etmeye de yardımcı oluyor. Daha genel olarak, daha yumuşak bir ABD para birimi, Amerikan firmalarının Avrupa, Asya ve diğer yerlerdeki muadilleri pahasına ihracatını artırma eğiliminde olacağı anlamına geliyor.

Bloomberg dolar endeksinin geçen haftaki yüzde 2'lik düşüşü de petrol ve altın gibi dolar fiyatlı emtialardaki artışlara katkıda bulunuyor.

Birçok yatırımcı aylardır dolarda bir düşüş eğilimi bekliyor ve satış dalgası, M&G Investments'tan UBS Asset Management'a kadar olan fon yöneticilerinin yen ve gelişmekte olan piyasa para birimlerinde daha iyi bir performans için harekete geçmesine neden oluyor. BNP Paribas Varlık Yönetimi fon yöneticisi Peter Vassallo, “İleriye dönük en olası yol, doların önümüzdeki aylarda zayıf kalmasıdır" diyor ve Avustralya Doları, Yeni Zelanda Doları ve Norveç Kronu için alım yönlü bahse girdiğini belirtiyor.

Riskler

Yine de, doları batıracak Fed faiz indirimlerine ilişkin erken bahislerle canı yanan yatırımcıların uzun bir geçmişi bulunduğunu da hatırlamak gerekiyor. Bu yılın başlarında, dolar, yalnızca ABD ekonomik verilerinin Fed'in faiz artırım kampanyasını durdurmak üzere olmadığını göstermesiyle uzun süreli bir düşüş trendinin eşiğinde göründüğünde de durum böyleydi. Dolayısıyla, dolarda düşüş yanlıları için tehdit, dinamiğin kendini tekrar etmesi, özellikle de Fed'in muhtemelen bu ay daha da sıkılaştırmaya gitmesi olacak.

Invesco Asset Management'ta Georgina Taylor, dolar riskini azaltmaya henüz hazır olmadıklarını ifade ediyor. Hâlâ veri izleme modunda olduklarını belirten Taylor, enflasyonu dizginleme savaşının tam anlamıyla sona erdiği noktasında emin olmadıklarının altını çiziyor. Taylor, “Reel getirilerdeki mutlak farkın yüksek kaldığı göz önüne alındığında, faiz oranı farkı hikayesi dalgalı seyrediyor ama yine de dolardan vazgeçmezdim” diyor.

ABD ekonomisi dayanıklı

Goldman Sachs’tan Michael Cahill'in, herhangi bir dolar düşüşünün geçmiş dönemlere göre muhtemelen daha sığ olmasını beklemesinin nedeni ise ABD'nin ekonomik dayanıklılığı. Bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak zorunda olsa bile, Fed enflasyon mücadelesine son verirse dolar desteği çökebilir.

Cahill, “Dolarda daha fazla düşüşe yol açabilecek en büyük risk, enflasyon tablosunun farklılaşmasıdır” diyor. Banka, doların şu anki seviyesi olan yaklaşık 1,12 dolardan 2024'te euro başına 1,15 dolara düşeceğini ve yenin dolar başına yaklaşık 139'dan 125’e yükselerek güçleneceğini tahmin ediyor.

Değerleme yanlıları da düşüş yanlısı

Dolarda düşüş yanlısı olanların değerleme önlemlerine ise güvendikleri görülüyor. Para biriminin gücü, özellikle reel efektif döviz kurunun Japonya'nın döviz ticaretini on yılların en düşük seviyesine yaklaştırdığı noktaya kadar, yen karşısında belirgin hale gelmiş gözüküyor. Amundi Asset Management para birimi strateji direktörü Paresh Upadhyaya, “Değerleme açısından bakıldığında, dolar hala aşırı değerli. Piyasaların bunu sorgulamaya başlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Yumuşak iniş senaryosu

Upadhyaya, ABD’nin ticaret ve bütçe açıklarına, ‘yapısal ters rüzgarlar’ olarak işaret ediyor ama aynı zamanda, piyasa gözlemcilerinin sık sık bahsettiği başka bir dinamiği de düşünüyor: ‘Gülümseyen dolar teorisi’

Bu teorinin altında yatan fikir, ABD Doları’nın tipik olarak ABD ekonomisi ya ciddi bir düşüş ya da güçlü bir genişleme içindeyken yükseldiği ve ılımlı büyüme zamanlarında düştüğünü söylüyor. Upadhyaya, “ABD yumuşak iniş yaparsa, doların zayıflaması için isteyebileceğiniz en iyi senaryo bu olabilir” diyor.

ABD dolarındaki zayıflık uzun sürmeyebilir

 

Küresel piyasalar doların yönünü tartışıyor

 

Yatırımcılar 'gülümseyen dolar teorisi'ne sarılıyor

 

Deutsche Bank: Dolar için satış zamanı geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)