E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euroda yeni zirveler---

Dolar ve euroda yeni zirveler

Dolar ve euroda yeni zirveler
02 Kasım 2020 - 15:25 borsagundem.com

Yurt içi piyasalar haftanın ilk gününde veri gündemine odaklanırken dolar/TL de zirvesini 8,44'ün üzerine taşıdı. Euro/TL ise 9,84'yi aşarak rekor tazeledi.

Yurt içi piyasalarda haftanın ve Kasım ayının ilk iş gününde, döviz kurları yükselişine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 8,3450 seviyelerinden kapanan dolar/TL, geçtiğimiz hafta gördüğü 8,387 seviyesinden yeni haftaya başladı.

Piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişini sürdüren kur, TL karşısında 8,44'ü aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Euro/TL ise cuma günkü 9,67 düzeyindeki kapanışın ardından bugün artışla 9,84'yi aştı.

Gün sonunda doğru tarihi seviyeler dolar/TL'de 8,4449, euro/TL'de ise 9,8401 olarak kayıtlara geçti.

Merkez Bankası'ndan bir sıkılaştırma adımı daha

TCMB likidite kanalıyla para politikasında sıkılaştırma yapmaya devam ederek kendi bünyesinde bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini yarın itibarıyla sıfıra indirdi.

TCMB tarafından yapılan açıklamada ayrıca açık piyasa işlemleri kapsamında TL cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemlerinin de yarın itibarıyla durdurulduğu belirtildi.

TCMB attığı bu adımlarla açık piyasa işlemleri kapsamında gecelik borç verme faiz oranı olan yüzde 11.75'ten bankaları fonlamayı durdurmuş ve bankaları daha yüksek maliyetli fonlama kanallarına kaydırmış olacak.

Erken saatlerde 8.3850 ile yeni tarihi zirveye yükselen dolar/TL, kararın ardından 8.35'e kadar geriledikten sonra 8.3575'ten işlem gördü.

Benzer bir adımı Borsa İstanbul'daki repo pazarında gecelik fonlamayı durdurarak geçen hafta Cuma günü atan TCMB, böylece piyasalardaki faizin belirleyicisi olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yükselmesini sağladı. Fonlama maliyeti Cuma günü 32 baz puan artarak yüzde 13.4'e, yani bu yılki en yüksek seviyeye çıktı.

Bankacılar TCMB'nin son adımlarıyla birlikte gecelik faizler ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki yükselişin hızlanacağını ve kademeli olarak faiz koridorunun üst sınırı olan yüzde 14.75'e yükseleceğini tahmin ediyorlar.

TCMB açıklamasında fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini de belirtti.

TCMB'den yeni sıkılaştırma adımı

Borsa İstanbul yoğun haftaya yükselişle başladı

Borsada hacmi artan güçlü hisseler

Dokuz aylık dönemde kâr ve satışı artan 46 şirket

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mzd02 Kasım 2020 16:18

    naptınız ,9 tl olan bi doların kime faydası var,covid zaten anamızı ağlatıyo,sihirli sopamı salladım....

  • Bağımsız Düşüce02 Kasım 2020 15:42

    Editör arkadaşlar ne olur her seferinde '' Dolar ve euroda yeni zirveler '' diye başlık atmayın zira her geçen gün fakirleşiyoruz !!!