E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoğalgaz fiyatları uçuşa geçti---

Doğalgaz fiyatları uçuşa geçti

Doğalgaz fiyatları uçuşa geçti
05 Eylül 2022 - 09:32 borsagundem.com

Avrupa'da gösterge gaz vadelilerinde fiyatlar Rusya'nın Kuzey Akım hattını kapamasını takiben yüzde 35 artış kaydetti.


Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışının büyük bölümünü sağladığı Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattındaki gazı kesmesinin ardından Avrupa doğalgaz fiyatlarında büyük sıçraya yaşandı. Uzmanlar enerji krizinin bölgedeki büyük ekonomileri durgunluğa itebileceği görüşünde.

Gazprom’un cuma günü geç saatlerde açıkladığı kararla birlikte haftanın ilk gününde Avrupa doğalgazı için gösterge fiyat olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören en yakın vadeli doğalgazın fiyatı yüzde 35 arttı.

Gazprom’un duyurusundan önce cuma günü bu fiyat yüzde 12 düşüşle 1000 metreküp başına 2 bin 283,344 Euro’ya kadar gerilemişti. Haber sonrası ilk işlem saatlerinde vadeli kontratlar tekrar 1000 metreküp başına 3 bin 85 Euro seviyesine çıktı.

RUSYA GAZI DURDURDU

Cuma günü Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, 31 Ağustos’ta bakıma alınan ve yarın tekrar faaliyete geçmesi beklenen Kuzey Akım’daki bir türbinde arızaların tespit edildiği belirtilmişti. Rus şirket arıza nedeniyle akışı durduğunu söylese de açıklamanın G7 ülkelerinin Rus petrolüne fiyat tavanı uygulayacağı haberlerinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Önceki gün G7 ülkeleri Rusya’nın petrol ihracatına bir fiyat sınırlaması mekanizması uygulamayı kabul etmişti. G7 ülkeleri bu hamle ile Kremlin’in Ukrayna’daki savaşı finanse etme kabiliyetini azaltmayı ve yükselen enerji fiyatları karşısında tüketicileri korumayı amaçlıyordu.

GÖZLER KRİTİK TOPLANTIDA

Avrupalı ​​enerji bakanları, bu cuma yapacakları özel bir toplantıda, doğalgaz fiyatlarında üst sınır ve enerji türevleri ticaretinin askıya alınması da dahil olmak üzere, elektrik fiyatlarını düşürmeye yönelik radikal önerileri tartışacak.

Öte yandan Avrupa Birliği, Rusya’dan gelecek bir kesinti ihtimaline hazırlanmak amacıyla gaz stoklarını artırmaya başlamıştı. Uzmanlar en azından kışın doğacak ihtiyacın bir kısmını karşılayacak kadar doğalgaz depolandığı görüşünde. Ancak havaların soğuk gitmesi durumunda kış sezonunun sonuna doğru durum kötüleşebilir.

‘GAZ KESİNTİLERİ GÜNDEME GELEBİLİR’

JPMorgan analistleri konu ile ilgili kaleme aldıkları bir notta, “Gaz arzı sıkışıklığı göz önüne alındığında, zorunlu olmayan endüstriler için gaz kesintileri gündeme gelebilir” dedi. Goldman Sachs ise analizinde Avrupa gaz fiyatlarının Rusya’nın hamlesinin ardından ağustos ayında kaydedilen yüksek seviyelere meydan okuyabileceğini belirtti.


Kuzey Akım boru hattından gaz sevkiyatı durduruldu

 

Gazprom'un doğalgaz ihracatı yüzde 37,4 düştü

 

AB enerji bakanları doğalgaz fiyatını görüşecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 18:39

    Hadi bana müsade YEN günü bitti sanırım :D . Yazılarınıza artık cevap bulamaycaksınız. Bana müsade... Baran bilgilerinle gel. Cahil bilgisiz içi boş hayal gücün ile yazıyorsun.GErçekcilikten uzak. Her cahil ve tıkandığın noktada argo konuşmaya çalışıp, açığını kapattığını sansanda aslında cahilliğin ve diz çöktüğün an o oluyor. Kendini geliştir. Murat bacım bişeler yazmaya araştırmaya gayretlisin. Ama araştırmaların tek taraflı yapıp, kendi işine gelen noktaları doldurmaya çlışıyorsun. Ama çok fazl açık veriyorsun Temeli eksik bina üzerine kat çıkıyorsun yani. Bir cümelde mat oluyor, şaşkın tavuğa dönüp, başka konuya tartışmaya geçiyorsun. Kitap okumalı, olayların olumlu/olumsuz yönlerinide yazılarına katmalısın. Baran gibi değilsin, ağzın biraz daha derli toplu aile içi küfür sende pek yok. Baran şiddetli küfürlü evlerde büyümüş ağzı k.çı gibi konuşmuyor, osuruyor :D Hadi aşklarım benim kaçtım, öptüm.

  • Murat05 Eylül 2022 18:07

    2002 de sadece 6 ilde doğalgaz varmış, ben 10+ diye düşündüm....adam 81 ile doğalgaz getirmiş yaranamamış....demek ağaların LPG tüpü daha hoşlarına gidiyor....tezek bile muteber hdp'liysen ...32Gw elektrik üretim kapasitesi 100gw olmuş üç kat... yaranamamış... cumhuriyet partisi iktidarındaki gibi sadece üç beş il şehir merkezine elektrik verseymis çok sevilecekmis....heykel yapmakta gevşek davranmış... orası burası görünen eşek heykeli hürmet görüyor, meraklısı çok...develer de diken seviyor naparsin....

  • Murat05 Eylül 2022 18:44

    Kendinden öncekilerin toplamının üç katı hizmeti...öyle ansiklopedik malûmat sıralayarak ortemezsin...demek Ankara'da otomatik santral varmış 1926 da...demek 78-80 yıllarda insanlar nostalji olsun diye santral adana'yı bağla diyordu....e zaten üç beş il dedik ya.....20 yıl önce 56k modemle internete giriyordum...simdi 100mb...sanat demek ha, senin eşeklerinle başbaşa bırakıyorum...demek ki böyle mutlusun.... hayaller ve eşekler....roman adı gibi oldu

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 18:30

    İlk telefon  1876 yılında icat edilmiş. İlk cep telefonu 1973 yılında icat olmuş. Türkiye de 1908 yılında ilk telefon uygulamaya girmiş. 1911 de kadıköy ve beyoğlu santralleri açılmış. :D Otomatik telefon santrali ise 1926 yılında Atatürk tarafından Ankara da kurdultulmuş. Özal zamanında telefon direkleri ve hatlar köylere kadar ulaşmış. 1 adet köy telefonları devreye girmiş.1991 de 1 g araç telefonu telefon hizmeti olmuş. süleyman demirel zamanında 1994 de cep telefon ilk görüşme olmuş. Yani teknoloji  hep ilerler. Teknoloji afrikadada ilerledi cep telefonları var, tanzanyadada uydu telefon var, kutuplardada var. Teknolojı böyle bişi :D İstanbul feth edilirken ak47 piyade tüfeği olmadığı için oklar, toplar, mızraklar, vardı : ))  Murat Bacı : ) İnsanların mağaralarında bile sanatsal eserler yapması. Duvarlara resimler çizmesi, Komutanlar :D eserler, kurucularını anımsatan eserler yapması, portreler çizdirmesi Kanuni, Fatih vb. var :D. Eşşeklik baki.

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 14:56

    Baran havhavı, Pensilyanya kelebeği, sempatiği...  8 - 10 bin tl nedir ? =560 eurodur. Avrupada zaten bu paralar komikparalar Almanyada sadece yapılan ev kira yardımı 500 euro :D sen ne anlatıyorsun : )) Avrupaya gittin mi hiç ? yıllık 1500 euro ki orada havalar daha zoğuk bizdeki Erzurum gibi düşün, İzmir gibi düşünme...  1 aylık maaş ile  1800 euro ki yüzde 3 - 5 bu paraya çalışır... Bizde ise Devlet ödüyor ödüyor diyorsunda , Zaten TC asgari ücretli maaşının katını veriyor, ısınmadığı halde :D neden ? TL çok değersiz.. 100 usd petrolu almak için bile 18 kat ezik TL ile vatandaş almaya çalışıyor. alamıyor bile.. çünku paran değersiz, Alım gücün yok. Millet alışmış olduğu hizmeti istiyor ama ulaşamıyor. Gerekirse bedava bile vermek zorundasın . Pensilvanya ya duvar olup, konsomatrislik etdip, masa masa insanları mutlu edip sempatik oldugunumu düşünüyorsun :D Bana bilgilerinle gel. Hutbelerle değil :) Alırsın cevabı işte böyle.

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 18:34

    Baran tuvalet kağıdı ile ağzını sil öyle gel :D Ya bilgin ile gel Baran kelebeği, sevgi pütürcüğü. bilgi ile gel yazalım. küfür küfür küfür. Dikkat  çekmek için yazıyorsan küfürlü metinleri kimse okumaz : )) Araştırmalar öyle diyor. Tatlı tatlı giydirmen lazım. Pensilvanyanın bahçe havhavı, sana mı kaldı pensilvanya laflarını karşılamak? cümlelerin önüne atlıyorsun pensilşvanya dediğimde. onunbunun masasına meze olmuş, tatlı üzüm kurusu Baran. Onun bunun masası sandalyerinde yer arayan yanlış yerler eoturan Baran tırtıtlı : ) .Pensilvanyanın iftarı , altın kemer sahibi :D Küfürlerinle dikkat çekmeyemi çalışıyorsun sen hee :D ... Birazda kitap oku, Belletmen abilerinden akıl al öyle gel : ) makrube gecelerinde bilgilen ve donan sonra gel . :D haha 15 temmuz çorbacısı ya : ) süzme cacık..

  • Murat05 Eylül 2022 17:51

    Kitabına uydurmak diye bir deyim var dimi....uydurmuslardir....ama yerimiz belli bir olsun diye bir deyim daha var... onların yeri Demirtaş'ın yanı....neden içerde diye bir ağlamadıkları kaldı.... Isınan Tenceredeki kurbağa gibi alıştırdılar tabanlarını terörist seviciliğe...lgbt'ye...... herşey para değil bizim de yerimiz belli.... Mehmetçiğin yanı.... terörist öldürülünce sevinemiyorsan...bence bı düşün nerden nereye geldim diye....

  • baran05 Eylül 2022 17:45

    Bu kış Avrupa da ki kankalarının da kıçı donacak belanızı  buldunuz işte!  Soytarı hala bana Avrupa ya anlatıyor. Pensilvanya fahişesi bittin artık  Yalanların da bitti sen de bitmişsin.

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 16:59

    Murat bey, o bilgiler ve iddalar var. Bence hemen kağıda yazıp adli makamlara bildirmeniz gerekli. Böylece suçlular tutuklansın :D ... Hemen adliye ye gidin kapanmadan başvurun. Adli makamlar iddalarınızı değerlendirip gereğini yapacaktır. Çok sır küpüsünüz. Gidin devletinizin karakoluna, savcı karşısında ifade verin suç duyurunda bulunun. Her Türk vatandaşı gibi devletin 5 kuruşu hakkında bilginiz varda korkmayın. Her bir kuruş sizlerin. Hakkını savunacaksınız tabi. Partisi fark etmez. Delil sunun birlikte adliyeye gidip suç duyurusu yapalım. Delil bu, suç bu, adli işlem başlatılsın diye. Ben maddi olarak masraflarınızı karşılamaya kefilim. Ortada usulsüzlük varsa bildiğiniz, gördüğünüz, şahit olduğunuz, mahkemeye matematıksel delil vb.

  • Murat05 Eylül 2022 16:03

    Kağıt mağıt uğraştırma şimdi... terörist ailelerine yardım yaparken, hemşeri derneklerine alışveriş çeki dağıtırken, viskili alem yapan çakma mağdurlara ramazan kumanyası dağıtırken belediye hiç kağıt mağıt aramıyor.... Vazgeçtim bedava olmasın ulaşıma genel bir indirim yapsın.... pardon ya konser parası verilecek sırada Yunan,Rum, İspanyol sanatçılar var dimi ama... Arizona kertenkelesi dansı... apaçi figürleri...

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 15:37

    öncelikle o ağzınızı zemzem suyu ile çalkalayın. Çok içiyorsunuz ya sözde :D , sonra tuvalet kağıdı ile silin. Varsa probleminiz kendilerine mail iletişim yolları ile ulaşın. Bedava otobüse bineceksiniz. Tunceliye gidin :D ... Hatırlı yolculuklar... Kamu hizmetleri maliyetine olmalı. İstanbulda illa ben binecem otobüse diyorsanız, Gidin fakirlik kağıdınızı muhtardan çıkartın ve ücretsiz otobüse binin. Eğer evinizde fatura ödeyemediseniz fakir düştüseniz ekonomık hamlelerden siteye faturanı koy, belkide ben öderim faturanı :D . Yani bu ülkede parası olmayan yaşamasın mı ? Var olan ekonomık modelin sorunlu bıraktıkları tabiki kamu tarafından desteklenecek. Evine süt alamıyorsan, git belediyeye yazdır kendini sabahları SÜT içebilirsin  20 tl. 20 tl diyip geçme asgari cüretli  60 dakika çalışıyor 1 litre süt için. Murat bey, senin gibi ihtiyaç sahibi varsa etrafında onlarıda muhtara söyle yazsınlar.

  • Murat05 Eylül 2022 15:22

    Vayy gerekirse bedava vermek zorunda hükümet....hadi ulaşımı bedava yapsın imamyavrusu......

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 14:18

    Şimdi TL den sıfır atmasan bizimde 1 usd= 1,000.000 tl olsa ne olacaktı ? JApon yenine takan Murat efendi bakalım çözebilecek mi problemi : )) eski TL 1,000.000 tl kaç yen yapacak tı :D 930 yen =120.000.000 tl yapacaktı :D ya  Yalan olunca savunamıyorlar : ) kaçıp gidiyorlar. Hicret yapıyorlar İha Siha haberlerine ahahah

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 14:13

    En az kim etkilenir ? USD poara birimi karşısında en  az zarar gören devletler etkilenir. Türk parası  1 usd = 18 tl oluyor. Bu durumda devlet ya fabrikalar amaliyeti yıkacak, ev ısınmasına zamları yıkacak, yada kısır döngüsünde olsada enerjıyı sübvanse etmek zorunda kalacak. Yoksa direket TL erimesi ile gaz alımı çok çok düştüğü için, ekmek alamaz olur bu millet. TL neden eridi? ihracatttt olacak dendi. ee ihracat yapanlardan alllllllll , değersizleştiridğin TL ile enerjı artışlarını öde... ama ne oldu ? ihracat etsekte enerjı malıyetını karşılamadı ekonomık model :D eee ne olacak ? demekki TL eridikçe ihracat artışları bile enerjıyı ödeyemeyecek.. şimdi dolar 1 = 50 olsa ne  olacka? ihracat artacak :D diyelim hadii... ama ithal eldığı enerjıyı ödeyemeyen bir ihracat ne işe yarar ? : ))) işte bu ekonomı modeli tutmaz dediğimizden yarım yıl geçti :D anlayacaklar ama.. hala anlayamadılar : )) yazık 6 ay be... ilk gün yazdık ilk günnnnnnnn

  • emekci05 Eylül 2022 12:52

    biz bol bol gaz çıkarıyoruz, gelip koklasınlar

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 11:47

    FArka dikkat edin ... Dolar olarak alınan gaz.. atıyorum 100 usd... avrupalı bunu alırken para birimi  1usd=1 euro hemen hemen yakın düşünüyoruz... avruğalı zamlı usd ile PETROL ALSADA ZAM YÜZDE  30 olur... ya bizde ? :.... 100 usd petrol enerjısı alıyoruz... yüzde 30 zam olsa 130 usd eder.. ama birde Paramız 1 usd= 18 kat erimiz türk Parası var... yani otomatıkman birde eriyen paramız ile 18 kat zamlı alıyoruz,  :D Allah sabır versin fakir fukaraya...

  • baran05 Eylül 2022 14:48

    Ulan angut yalan söyleme  180 milyarlık sübvansiyon yapılmış sadece doğal gaz için Elektrik ise ayrı!  Avrupa nın ödediği fiyatlarla hane başına ödeme yapman gerekse aylık 8- 10 bin tl. ye çıkar. Angut herif netice de olduğu gibi yansıtsa ödemen gerek rakam bu.  Feto fahişesi her yalanında senin tepene balyoz gibi ineceğim. 

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 14:09

    Toreller YEN gününe geldim :D . Dinsiz japonların para biriminde bu hafta... 100 usd enerjıyı Baran havhavı devlet sübvanse ediyor diyor... TL  yaparsın 5 tl= 1 usd o zaman alırsın Petrolünü 100 usd ye kimsede sübvanse istemez , çalışır öder... sen Tl yi yap  50 tl  = 1  usd...  tl sonra maaşınız 300 usd ama ben sübvanse ediyorum devletiniz olarak de :D ... 18 tl olmuş = 1 usd.. istersen sübvanbse etme kaç kişi ödeyecek gelirleri ile masraflıarnı : )) odun sobasına döner... geç bu ayakları : )) Dünün pensilvanya bekçisi akıl veriyor :D ahaha Sen tir Türkçe olimpiyatlı hatıra paralarının 18 tanesini topla kumbarandan sana 1 usd metal verelim :D... parti önü havhav acıkmış karnı mama arıyor.. sempatik Baran : )

  • baran05 Eylül 2022 13:56

    Geri zekalı senin alman gereken rakam o normal vatandaşın değil. Allah ın öküzü devlet sübvanse ediyor fiyatları bu bir. İkincisi ise Rusya dan  kaça alındığına dair bir veri yok!  Bir tarafından uydurup uydurup sallama..  Hala aklına esiği gibi sallaması Pensilvanya Fahişesi olduğunun kesin delilidir.

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 13:32

    Japon ekonomisi dediğin dünyaya yön veren köklü kuruluşlar ile büyümese bile 1 yıl sonra dünyaya yön verebilecek güçte.. Senin ekonomin ne ? hiç bişe :D ev sat, arsa sat, tarla sat, turist ağırla, bahçevanlık, felan gilan işler.. yüzde 10 büyüsen ne olacak ? Senin eğitimli kadrolarını Japonya gibi arge, araştırma, ilim, bilim , geleceği şekillendirecek işlere aktarman lazım . Japonya 5 yıl büyümesede dünyaya egemen süren yatırımları ve teknolojılerı var... :D saçma sapan ekonomi bakışıs. Türk ekonomiyi öve öve getiridkleri yere bak. şimdi Japon ekonomiye baktıkları yere bak :D bış zihniyetin boş lafları haha iş sahası yok, Savaş diyor rusya ukrayna bizden iyi parası :D covid diyo çinde çıktı bizden iyi ekonomisi : )) bol işler..

  • Mucise Reis : )05 Eylül 2022 13:27

      1 yen = 0,13 kuruş... 10 Yen 1,30 tl... 100 Yen 13 tl...  140 yen 18 tl :D  140 Yen= 1 dolar...  Japonyada  1 saatlik asgari ücret 930 yen = 120 TL = 7 dolar saatlik...  JAPON 1 SAAT ÇALIŞIP 120 TL KAZANIYOR.  7 dolar kazanıyor... Ülkemizde  1 saat çalışıp 20 tl ücret kazanıyorsun :D ... Murat umarım artık öğrendin. İnsanları araştırmaların ile bilgilendirmek yerine, İzlediğin tv lerin etkisinde kalıp aklını kullanmayı unutmuşsun :D  Kasma bu kadar Murat, akli dengeni bozacaksın, : ))

  • Tufan05 Eylül 2022 13:05

    Japon yeni dolar karşısında 105 yenden 140 yene geriledi. Koskoca japon ekonomisi bile %30-40 darbe yedi biz gayet iyi dayanıyoruz. Bizde japonyadaki kadar para olsa şuan 1 tl 18 dolar olurdu. Savaş çıkmasa ve enerji fiyatları patlamasa idi şuanda cari fazla konuşacaktık. Ekonomyi değerlendirenler ne 2 senelik pandemiden ne savaştan bahsediyor. Ekonomi kötü dediniz mi tamam değil mi? Bu şartlar altında ekonomi gayet iyi gidiyor.

  • Murat05 Eylül 2022 12:28

    Peki Japonlar napsin....bir dolar 140 yen...analitik analizci seni...kasma bu kadar fıtık olacaksın