E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDizel fiyatları düşüyor, navlun durgunluğu başlıyor---

Dizel fiyatları düşüyor, navlun durgunluğu başlıyor

Dizel fiyatları düşüyor, navlun durgunluğu başlıyor
26 Nisan 2023 - 18:13 borsagundem.com

ABD ekonomisi yavaşlıyor. Birçok farklı verinin yanı sıra düşen dizel fiyatları ve navlun durgunluğu da ekonomik yavaşlamayı doğruluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin, enflasyonla mücadele amacıyla yüksek faiz politikasına geçildiğinden bu yana yavaşlaması bekleniyor. Geçen yıldan bu yana devam eden resesyon endişeleri ise ilk kez bu kadar ciddi şekilde dillendiriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin yavaşladığı, sadece dizel fiyatlarının düşmesine neden olan navlun durgunluğundan bile kolaylıkla anlaşılabiliyor.

Dizel fiyatları

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, ABD kamyon taşımacılığı endüstrisindeki navlun durgunluğu, ekonomide daha geniş bir yavaşlamanın sinyalini vererek, dizel fiyatlarını geçen yıldan bu yana yarıya indirmiş durumda.

Kamyonların yanı sıra makinelere güç sağlamak için de kullanılan temel endüstriyel yakıt olan dizel fiyatları beklenenden daha sıcak geçen kış aylarında düşmeye başlamış ve fabrika üretiminin azalması ve kiralık kamyonlara olan talebin zayıflaması da bu yavaşlamayı daha da şiddetlendirmişti.

New York Limanı'ndaki toptan dizel fiyatları geçen Mayıs ayında 5,34 dolardan galon başına 2,65 dolara düştü. Bu arada, dizel yakıt fiyatlarının, vadeli işlemlerde 2023 yılında yaklaşık yüzde 25 oranında düşerek galonunun 2,53 dolara düştüğü görülüyor. Ayrıca, iç talebin de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 oranında düştüğü gözleniyor.

Navlun durgunluğu

Son göstergeler navlunlarda da sert düşüşler olduğunu gösteriyor. Amerikan Kamyoncular Birliği’nin (American Trucking Association) kiralık sözleşmeli kamyon tonaj endeksi, bir önceki ayki 101,3’lük seviyesinden Mart ayında 95,8'e düşerek Ağustos 2021'den bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilemiş durumda.

Arkansas merkezli Amerikan nakliye ve lojistik şirketi JB Hunt’ın yöneticileri de, bilançolarında, hacimlerde kamyon yükü başına geliri yüzde 17 oranında azaltan genel düşüşler bildirdiği için bir 'navlun durgunluğu' konusunda alarm veriyor. Şirket yöneticileri daha önce 2023'ün ikinci yarısına kadar endüstriyel aktivitede bir toparlanma olacağını tahmin etmişti.

JB Hunt CEO'su John Roberts, “Müşterilerimiz geçmişte olduğu gibi telefonumuzu tekrar çaldırmaya başladığında, bu sadece ne zaman ve hangi pozisyonda olacağımızla ilgili bir sesle olacak” diyerek durgunluğun ciddiyeti hakkında ipucu veriyor.

Diğer resesyon sinyalleri

Kamyon taşımacılığı sektörü dışında, diğer durgunluk sinyalleri de yanıp sönmeye devam ediyor. The Conference Board ABD Öncü Ekonomi Endeksi de (The Conference Board's Leading Economic Index) Mart ayında düşüşünü sürdürerek bu yılın ortasında bir durgunluğun vuracağını öne sürüyor.

Aynı zamanda, New York Fed'in Durgunluk Olasılıkları Modeli (New York Fed's Recession Probabilities Model) ile ilgili gelen en son okuma da resesyon olasılığını yüzde 57,7 ile 1982'den bu yana görülen en yüksek oran olarak ortaya koyuyor.

Küresel ekonomideki belirsizlik petrol fiyatlarını bastırıyor

 

Petrolde 'ABD' etkisi

 

Petrolde düşüş sürüyor

 

Petrol, Fed beklentileri ile düşüşte

 

Resesyon yıl ortasında

 

Piyasalarda resesyon korkusu güçleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)