E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDiplomatik çözüm umutları satış baskısını hafifletti---

Diplomatik çözüm umutları satış baskısını hafifletti

Diplomatik çözüm umutları satış baskısını hafifletti
18 Şubat 2022 - 08:37 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Gündem Enerji ya bugün bültene petrol fiyatlamaları ile başlayalım. Geleneksel olarak İran petrolünün büyük alıcıları olan Asyalı rafineriler, küresel pazarlarda daha fazla arzın önünü açabilecek 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma anlaşması olması halinde İran’dan ithalata devam etmeye hevesliler.

Asyalı alıcıların çoğu, eski ABD Başkanı Trump’ın İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Tahran’ın petrol ihracatına yeniden yaptırımlar getirmesinin ardından 2019’da İran petrol ithalatını durdurmuştu. İran’dan ekstra arzın piyasaya dönme ihtimalinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve bunun arzı kesintiye uğratabileceğine dair korkulara ağır basması nedeniyle petrol fiyatları hafta içinde yaşanan sert dalgalanmaların ardından bugünde gerileme eğiliminde, Brent ham petrol vadeli işlemleri %1,9 düşüşle varil başına 92.29$’a, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, %0.7 düşüşle varil başına 91.09$’a geriledi. Her iki sözleşme de Eylül 2014’ten bu yana en yüksek noktalarına ulaştıktan sonra dokuz hafta içinde ilk haftalık düşüşlerine yöneldi.

Şimdi piyasalarımıza dönelim. ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmemesi koşuluyla önümüzdeki hafta sonlarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşme davetini kabul ettiğini söylemesi ile Doğu-Batı karşıtlığına diplomatik bir çözüm bulma umutlarını artırmasının ardından Asya hisse senedi piyasalarında satış baskısını hafifletti. S&P 500 vadelileri haberlerle %0.5 yükseldi ve Nasdaq vadelileri %0.6 yükseldi. St. Louis Fed başkanı James Bullard , inatla yüksek enflasyonla mücadele etmek için Fed fon oranının Temmuz ayına kadar %1’e yükseltilmesi çağrısını yineledi ve Fed fon vadeli işlem fiyatlarının önümüzdeki ay başlaması için 1/3’lük bir 50 baz puanlık artış şansı verilmekte.

Jeopolitik riskler artarak devam ediyor

 

ABD ve Avrupa vadelilerde toparlanma çabası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Restleşme 18 Şubat 2022 08:59

    Zaten dışardan bakınca, sanki Ukrayna Rusya arası değil de, ABD ile Rusya arasında problem varmış gibi görünüyor. Ukrayna dan fazla ABD nin tehlike açıklamaları var medyada. Ukrayna bu kadar açıklama yapmıyor. Bence bu mesele ABD-Rusya restleşmesine döndü