E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDinamik Yatırım sanayi üretimini değerlendirdi---

Dinamik Yatırım sanayi üretimini değerlendirdi

Dinamik Yatırım sanayi üretimini değerlendirdi
13 Eylül 2022 - 14:40 borsagundem.com

Bugün TÜİK tarafından açıklanan veriye göre, sanayi üretimi aylık bazda yüzde 6,2 azaldı. Dinamik Yatırım üretimdeki sert düşüşü değerlendirdi.

Sanayi üretimi, temmuzda aylık bazda yüzde 6,2 düşüş kaydetti. Yıllık üretim ise yüzde 8 artış beklentilerine karşın yüzde 2,4 arttı. 

Buna göre sanayi üretiminde Kovid-19 pandemisinden bu yana en sert aylık düşüş yaşandı.

Dinamik Yatırım'ın değerlendirmesi şöyle:

"Temmuz ayında yüzde 8.8’den yüzde 8.0’e gerilemesi beklenen sanayi üretimi büyümesi hızlı bir düşüşle yüzde 2.4 olarak gerçekleşti. Aydan aya sanayi üretimi yüzde 6.2 azaldı.

GSYH büyüme tahminlerine temel teşkil eden takvim etkisinden arındırılmamış üretim artışı ise yıllık bazda yüzde 8.7’den yüzde 3.10’a geriledi.

Son dönemde yurtdışında açıklanan sanayi üretimi verilerinden Almanya’da sanayi üretimi aylık yüzde 0.8’den yüzde -0.3’e, İngiltere’de yıllık yüzde 2.4’ten yüzde 1.1’e, Finlandiya’da yüzde 8.4’ten yüzde 2.8’e Çekya’da yüzde 2.7’den yüzde 0.8’e, Hindistan’da yüzde 12.7’den yüzde 2.4’e geriledi.

Tüm dünyada maliyetlerdeki artışların gecikmeli etkileri ve dolayısıyla küresel yavaşlamanın etkisi üretim aktivitesinde kendini gösteriyor.

Sektörel bazda bakıldığında bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerde görülen aylık yüzde 15.1’lik büyümenin dışında ham petrol ve doğalgaz üretiminde yüzde 3.9, kömür ve linyit çıkarımında yüzde 3.3 ve makine ve ekipmanların kurulumunda yüzde 0.3’lük büyüme oranları görüldü. Diğer tüm sektörlerde önceki aya göre genele yayılmış bir daralma söz konusu oldu.

En büyük üretim düşüşler ise sırayla yüzde 19.4, yüzde 13.8, yüzde 11.9, yüzde 10.0 ile motorlu kara taşıtları ve treyler dışı ulaşım araçları, temel eczacılık ürünleri, içecek imalatı ve tekstil ürünleri imalatında görüldü.

Gevşek para politikası ve ticari kredi faizlerine konulan üst sınıra ragmen yavaşlayan ihracat aktivitesinin üretim performansını önümüzdeki aylarda da aşağı çekmesini bekliyoruz."

Sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)