E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDevlet denetimsiz kaldı---

Devlet denetimsiz kaldı

Devlet denetimsiz kaldı
03 Ekim 2013 - 06:56 borsagundem.com

Kamu kuruluşları dışında bakanlıklar da Sayıştay’a bilgi vermiyor. 10’dan fazla bakanlık denetim dışı

Sayıştay, başta Başbakanlık olmak üzere aralarında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Hazine Müsteşarlığı’nın da olduğu onlarca bakanlık ile birçok kurumu denetleyemedi. Sayıştay’ın TBMM’ye gönderdiği 2012 yılına ait raporlarında söz konusu kurumlara ait görüşleri yer almadı.
Taraf'ın haberine göre, Sayıştay raporunda, kendilerine mali rapor ve tablolar ile ilgili bilgi ve belgeler verilmediği gerekçesiyle söz konusu kurumların denetlenemediği ifade edildi. Konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Turgut Dibek, “MİT, Savunma Bakanlığı, MGK Genel Sekreterliği’nin de denetlenemediği düşünüldüğünde 2012 yılının özellikle denetimden kaçırıldığı ve hükümetin Suriye ile ilgili yaptıklarını gizleme çabasında olduğunu görüyoruz. 2012 yılına ait yolsuzluklar böylece hasıraltı edilmiştir” dedi.
BİRÇOK BAKANLIK VAR
Anayasa ve yasalar gereğince bütçe kesin hesap kanunlarının denetim işini Meclis adına Sayıştay yapıyor. Sayıştay, bütçenin yasalara uygun harcanıp harcanmadığını, harcamaların muhasebe kurallarına uygun bir biçimde kayıtların tutulup tutulmadığını, harcamalarda yolsuzluk yapılıp yapılmadığını gösteren raporlarını bütçe kesin hesabıyla birlikte Meclis’e gönderiyor. Sayıştay’ın 2012 yılına ait gönderdiği raporlarında; Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ekonomi, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları, GAP, Gelir İdaresi Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma ve Maliye bakanlıkları, MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Milli Savunma, Sağlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Kültür ve Turizm, Dışişleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Milli Eğitim bakanlıklarını denetleyemediğini belirtti.
MALİYE DE ELEŞTİRİLDİ
Kendilerine bilgi ve belge verilmediği için söz konusu kurumları denetleyemediğini belirten Sayıştay, Maliye Bakanlığı’nı eleştirdi. Raporda Maliye Bakanlığı’na ilişkin “...görüş vermemize esas temel mali tabloları üretecek olan Maliye Bakanlığı’nca kurulan muhasebe sistemi (Say2000İ), genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri için kurumsal bazda Bilanço ve Faaliyet Sonuçları Tablosu’nu doğru bir şekilde üretmemektedir. Maliye Bakanlığı, Sayıştay denetimine esas olacak tüm mali tabloların oluşturulabilmesine imkan verecek yevmiye kayıtlarının, kurumsal bazda, 2013 yılı itibarıyla kaydedilmesine başlanacağını beyan etmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Sorumlusu kim
CHP’NİN Sayıştay raporuna ilişkin soru önergesinde “Sayıştay’ın denetimi için mali rapor ve tablolar ile bilgi ve belge vermeyen kurumların tek tek toplam bütçeleri ne kadardır” sorusu yöneltildi. Önergede CHP, “2012 yılında denetlenmeyen toplam devlet kaynağı ne kadar olmuştur? Bu kaynağın tüm kurum bütçelerine oranı nedir? Başbakanlık dahil kurumların Sayıştay’ın denetiminden kaçırılmasının sorumlusu kim ya da kimlerdir” ifadelerine yer verdi.
CHP: Suriye için gizleniyor
SAYIŞTAY’ın Başbakanlık başta olmak üzere birçok kuruma ilişkin 2012 yılına ait bir denetim yapamaması üzerine tepki gösteren CHP, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Turgut Dibek, birçok kurumun 2012 yılında yaptığı yolsuzlukların hasıraltı edildiğini ifade etti. Taraf ’a konuşan Turgut Dibek, “Sayıştay’ın raporundaki bilgilere göre Maliye Bakanlığı’ndaki sistem değişikliği nedeniyle böyle bir sonuç doğmuştur ve bu sorun 2013 yılı için giderilecektir. Bunun anlamı 2012 yılının karanlıkta kalmasıdır. 2012 yılı hasıraltı edilmiştir. Başbakanlığın yeni binasının yapımı vardır ulaşılamayan bilgilerde, Kamu Güvenliği ve Düzeni Müsteşarlığı’nın harcamaları vardır. Suriyeli mültecilere, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) ne kadar para hangi mevzuat çerçevesinde aktarılmıştır bu bilgilere hiçbir zaman ulaşamayacağız. MİT, Savunma Bakanlığı, MGK Genel Sekreterliğinin de denetlenemediği düşünüldüğünde 2012 yılının özellikle denetimden kaçırıldığı ve hükümetin Suriye ile ilgili yaptıklarını gizleme çabasında olduğunu görüyoruz” dedi.
MALİYE BAKANLIĞI GEÇEN YIL DA GİZLEDİ
Sayıştay ile Maliye Bakanlığı daha önce de karşı karşıya gelmişti. Taraf, 2011 hesapları için Maliye Bakanlığı ile Sayıştay arasındaki tartışmayı manşete taşımıştı. Sayıştay, 2011 yılına ait raporunda, Maliye Bakanlığı’na bağlı Merkezi Uzlaştırma Kurulu’nun 87 büyük holdinge uzlaşma yoluyla yüzde 95’lere varan oranda indirim uyguladığını, ancak bunun hangi şirketlere yapıldığının belli olmadığını belirtmişti. Raporda indirim sağlanan şirketlerin bilgilerinin “ticari sır” gerekçesiyle Maliye tarafından verilmediği kaydedilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)