E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDerlüks’ün halka arz başarısı---

Derlüks’ün halka arz başarısı

Derlüks’ün halka arz başarısı
13 Nisan 2021 - 07:45 borsagundem.com

İki yıl önce borsaya geldiler, borçları kapatıp, mali yapıyı güçlendirdiler. Tek sektör, tek ürün, tek müşteri riskini erken gördüler, yatırım holdinge dönüşüp hızlı büyüyen sektörlere yöneldiler. Yatırımlar arttı, gelir, yeni beklentiler ve hedefler de…

BORSAGUNDEM.COM

Azmin, vizyonun, cesaretin, bilinçli adımların zaferi!

Kepenk kapattıran Kovid-19’a müthiş atılımlarıyla meydan okuyan kararlı bir grup. Pandemi duvarını yıkan tedbirler, giderleri kısan, çalışanlarını maaşsız bırakmayan hareketler.

İstikrarlı kâr sağlayacak, gelir yaratacak atılımlar. Hissedarlarını da düşünerek geleceğe yatırımlar yapan Borsa İstanbul’un ‘akıl’ dolu üyesi. Bir vicdan meselesi…

İşte Derlüks’ün her halka açık şirkete ders olacak hikayesi…

BORÇLAR ÖDENDİ, MALİ YAPI GÜÇLENDİ

İstinye’de gongu iki yıl önce çaldılar, iki yılda kıskanılacak bir yol aldılar. Şirketti, yatırım holding oldular.

Halka arzla birlikte borçlar ödendi, mali yapı güçlendi, cari oran yeterliliği ikiye katlandı. 

Tehlikeyi sezmek bir maharet; tek bir sektör, tek bir müşteri, tek bir ürünle sınırlı kalan işletmelerin nasıl bir risk altında kaldığını erken gördüler. Tez zamanda harekete geçtiler, üstelik iç karartan, ekonomiyi sarsan bir dönemde, yürekle...

Sıkıntılı bir sürece giren satışlar, yaşanan gelir kaybı; kritik hamlelere ikisi de engel olamadı. Büyümeyi kimse durduramadı! Derlüks ‘akıncılar’ı öyle bir ‘ileri’ ruhla sahaya indi, öyle bir ‘atılım rotası’ çizdi ki şaşırırsınız. İlk hedef öne çıkan sektörleri belirlemekti. Derlüks Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Güzelci’nin liderliğindeki ekip, yeni ekonomiyi inceden inciye öyle bir etüt etti ki, sonuç kaçınılmazdı...

YATIRIMLARLA GELEN %101 KÂR

Öncü yatırımlar, elektrikli ve lüks fosil yakıtlı otomobili ticaretine, ardından yenilenebilir enerji sektörüne aktı. İşte netice; çoğu şirket zarardayken onlarda kar % 101 patladı.

Bağlı ortaklıklara bakıyorsunuz, her biri alanında güçlü. Deri konfeksiyon sektöründe fırtına gibi esen Emiliano Zapata, kuzey ülkelerinin kralı. Vizyon Pazarlama su dağıtırken, şimdi Koska ve Silver’in Türkiye dağıtımını sırtlamış. “Ben de varım” sinyalini veren Havana Motors, otomasyonda ‘dev’lerin uykularını kaçıracak bir marka. Toprak Yenilenebilir Enerji’nin satın aldığı Fortuna 3 4 5 6 7 8 Enerji’ler tek çatı altında toplandı, toplanacak. Plan hazır.

CİRODA BÜYÜK HEDEF!

Gelelim paraya. Tasarruf sahiplerinin heyecanla beklediği noktaya.

Ciro hedefi, 2020’ye göre yüzde 66 artışla 340 milyon lira.

Önemli soru şu: Salgın malum, ortalık toz duman, yakalanır mı bu rakam?

İşte manzara; kasaya girecek nakit te, artış yüzdeleri de masada. Hesap ortada. Deri, araba, gıda, enerji, kur, güçlendirme adımları, yeni bayilikler, ülke çapında yapılanma, üretim, dağıtım, satış, yüzde 18’den yüzde 218’e artış, hepsi bir arada…

“50 milyon Derlüks’ün deri bölümünden,  160 milyon Vizyon Pazarlama’dan, 120 milyon Havana Motor’dan, 10 milyon TL de Toprak Enerji’den gelir…” diyor Cemal Güzelci.

SERMAYE ARTIRIM KARARININ SIRRI

Ortaklarına “sürdürülebilir değerler yaratma” mesajını veren Derlüks Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Güzelci ‘vizyonlarını’ da tarif ediyor: “Öngörülebilir ve yüksek büyüme potansiyeline sahip, düzenli nakit akımı elde etmek; yeni ekonominin yeni sektörlerinde olan girişimlerde büyüme stratejileri izlemek; bulunduğumuz mevcut sektörlerde istikrarlı kârlılığı sağlamak…”

Ve ‘sermaye artırım kararını’ ekliyor: “Sermaye artırımı geliri ile birlikte önümüzdeki dönem markalaşma çalışmalarına kriz öncesi kaldığımız yerden devam edeceğiz. Özellikle ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak sektörlere yatırım yapmaya odaklanacağız. Stratejik önemdeki yenilenebilir enerjide büyümek istiyoruz."

Borsagundem.com soruyor, Cemal Güzelci, Derlüks’ün halka arz başarısını anlatıyor.

“BORÇLAR ÖDENDİ, GÜÇLÜ BİR MALİ YAPIYA KAVUŞULDU”

- Derlüks Yatırım Holding halka arzından sonra mali yapısında yaşanan değişimi anlatabilir misiniz?

Cemal Güzelci: Halka arz amaçlı yapılan, konsolide mali tablolar bağımsız denetiminde, 2019 ilk çeyrekte 44.061.306 TL finansal borcumuz bulunmaktaydı. Şirket’in 2019 yılı içerisinde gerçekleşen halka arzından ve ek satıştan, toplam 32.648.729,53 TL net gelir elde edilmiştir. Bu gelirin 29.295.165 TL’si ile finansal borç ödenmiştir. 739.000 TL’si o dönem kalan dövize dayalı mali borçların, döviz dalgalanmaları nedeniyle Şirkete zarar vermemesi için vadeli piyasalarda ‘’korunma’’ amaçlı pozisyon almak için kullanılmıştır. 2020 yılı sonu mali tablolarımızda ise 4.298.295 TL finansal borç bulunmaktadır. Şirketimiz net nakit ve net döviz artısı pozisyondadır. Şirketlerin likidite yapısını gösteren en önemli göstergelerden cari oranımız 4,57’dir. Bu oran 2018’de 1,28, 2019’da 2,16’tıydı. Bu oranın 2 düzeyinde olması yeterliyken, bizde yeterliliğin iki katından fazladır.

Halka açılırken ilk amacımız borçlarımızı ödemek ve daha güçlü bir mali yapıya kavuşmaktı. Bugün yeni ortaklarımızın da desteğiyle bu yapıyı sağladık.

DERLÜKS, NASIL ‘YATIRIM HOLDİNG’ OLDU?

- Holdingleşme sonrası şirketin yapısında nasıl bir dönüşüm planlanıyor?

Cemal Güzelci: Aslında bu soruya holdingleşmeye nasıl geldik ona cevap vererek başlamak sanırım daha doğru olur. Biz uzun zamandır 2014’den bu yana deri konfeksiyon dışında gıda ve özellikle içecek dağıtım sektöründe de faaliyet göstermekteyiz. Dağıtım işine girmemizin sebebi 2014 Ukrayna-Rusya krizinden sonra deri konfeksiyon sektöründe işlerin zayıflamasıydı. O dönem fark ettik ki tek bir sektörle, tek bir müşteriyle, tek bir ürünle ya da tek bir dağıtım kanalıyla sınırlı kalan işletmeler risk altındalar. 2020 Mart ayıyla birlikte yaşadığımız pandemi krizi bu düşüncemizi bize tekrar hatırlattı. Finansçıların hep dediği gibi yumurtaları tek bir sepete koymamak gerekliydi. Tabi bir pandemi krizi beklemiyorduk, ama ticaret savaşları, bölgemizdeki jeopolitik riskler bizi temkinli olmaya itmişti. Pandemi öncesi gerek halk arz geliri, gerek yatırım amaçlı gayrimenkullerimiz satışından elde ettiğimiz gelir, gerekse hızlı cari hesap tahsilatlarımız sayesinde mali yapımız oldukça güçlenmişti. Pandemi sırasında erken temettü ödedik. Tedarikçilerimize olan borçları yine erken ödedik. Bir taraftan da yönetici arkadaşlarımızla beraber çözüm arama başladık. Şirketimizi nasıl daha iyi bir duruma getirebiliriz? Gelir kaybımızı nasıl telafi ederiz? Güçlü pozisyonumuzdan nasıl yararlanırız? Araştırmaya başladık. Arkadaşlarımız yeni ekonomide öne çıkan sektörleri belirlediler. Önce elektrikli ve yoğun talep gören lüks fosil yakıtlı otomobili ticaretine, sonrasında yenilenebilir enerji sektörüne yatırımlar yaptık. Bu yatırımlara Şirketle beraber ben de iştirak ederek sermayeyi güçlendirdim. Baktık ki bir deri konfeksiyon şirketi olmanın çok ötesine geçmişiz. Konsolide ciromuzun, kârımızın dağılımı farklı sektörleri içeriyor. O zaman bağlı şirketleri daha iyi yönetebilmek, daha ucuz finansman sağlayabilmek, insan kaynaklarını optimum kullanmak amacıyla holdingleşmeye karar verdik. Bağlı bulunduğumuz kurumlar da bu düşüncemize onay verdi. Ortaklarımız da teveccüh gösterdi bir yatırım holding olduk.

Aslında Şirketimiz uzun zamandır bir dönüşümün içinde. Üretim ve ticaret dinamik bir süreç. İyi plan yapmak, gerçekçi olmak ama hayal kurmayı da bırakmamak gerekiyor. Bizim finansal ve kurumsal hedeflerimiz var. İnternet sitemizde vizyonumuzda aynen şöyle yazıyor ‘’Öngörülebilir ve yüksek büyüme potansiyeline sahip, düzenli nakit akımı sağlayan ve çoğunlukla yeni ekonominin yeni sektörlerinde olan girişimlerde büyüme stratejileri izleyerek, bulunduğumuz mevcut sektörlerde istikrarlı kârlılığı sağlayarak, hissedarlarımıza sürdürülebilir değerler yaratmayı hedefliyoruz.’’ Gerçekten de vizyonumuz bu.

Bizim için çok önemli diğer bir husus ise kurumsallaşma. Yukarıda zikrettim halka arzda ilk hedefimiz borçlarımızı ödeyip mali olarak güçlenmekti. İkinci hedefimiz ise kurumsallaşmaktı. Bu hedefimizi de büyük ölçüde gerçekleştirdik. Ancak, daha yolumuz var. Mevcut durumda icra kadromuzu takviye ettik. Önümüzdeki dönemde daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Yönetimde ise, hem yönetim kurulu, hem de danışma kurulu olarak sürekli istişare halindeyiz. Ama bunu daha ileri taşımak hedefindeyiz. Yine önümüzdeki dönemde Holdingimiz, sürdürebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk konularında bilinçli bir kurumsal yurttaş olarak üstüne düşeni yapacaktır.

“TASARRUF TEDBİRLERİNİ DEVREYE SOKTUK”

- Şirket pandemiden nasıl etkilendi, bu konuda tedbirler aldınız mı?

Cemal Güzelci: Dünyadaki ve Türkiye’deki birçok şirket gibi bizde pandemiden olumsuz etkilendik. Kovid-19 pandemi salgını sırasında üretim ve satışlar deri bölümünde 2020 yılı Mart-Mayıs döneminde durma noktasına geldi. Dağıtım ve pazarlama bölümü ise lokanta, kafe vb. işletmelerin kapalı olması sebebiyle gelir kaybı yaşadı.

Bu dönem, bir taraftan tasarruf tedbirlerini devreye soktuk. Devletimizin katkısıyla kısa çalışma ödeneğinden de yararlanılarak personelimize ücretini tam ödeyerek, kira ödemelerinden bir miktar indirim sağlayarak, diğer kalemlerde de maliyetleri düşürerek giderlerimizi kıstık. Öte yandan oluşan gelir kaybını telafi edebilmek için özellikle elektrikli lüks otomotiv ve yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yaparak gelirlerimizi artırdık. Nitekim net kârımız 2019’a göre 2020 yılında %101,57 artarak 7.375.058 TL olarak gerçekleşti.

Bu süreçte çok sıklıkla şirketlerimizde antijen testi yaptırdık. Ücretsiz maske dağıttık, dağıtıyoruz. Her bölümde hijyen noktaları var. Üretim mekanlarında, yemekhanelerde mesafe kuralına uyum için gerekli çalışmalar yapıldı. İşe girişlerde ateş ölçümü yapılıyor. Kovit olan çalışanlarımızın şirketler içindeki yakın temaslıları, ücretli olarak karantina süresi boyunca evde istirahata alınıyorlar. Hastalıkla ilgili insan kaynaklarımız bilgilendirmeler yapıyor.

“BULUNDUĞUMUZ SEKTÖRLERDE SAĞLAM ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ”

- Özellikle yenilenebilir enerji, elektrikli otomotiv sanayi, gıda üretim ve dağıtım sanayinde yatırım yapıyorsunuz. Bu yatırımlardaki hedefleriniz neler?

Cemal Güzelci: Cep telefonu çıktığında, birçok holding burun kıvırdı. Coinler gündeme geldi, işletmeler yüzüne bakmadı. "Elektrikli otomobil" dendi, "Olmaz" dediler. "Güneş enerjisi" dendi, "Zaman var" dediler. Geldiğimiz nokta ne? Turkcell, Bitcoin ve Tesla demem yeterli sanırım. Biz de mevcut bulunduğumuz sektörlerde sağlam adımlarla ilerleyeceğiz. Deri konfeksiyon sektöründeki firmamız Emiliano Zapata gerçekten de Rusya, Ukrayna ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda çok bilinen ve tercih edilen bir marka. Sermaye artırımı geliri ile birlikte önümüzdeki dönem markalaşma çalışmalarına kriz öncesi kaldığımız yerden devam edeceğiz. Vizyon Pazarlama sadece su dağıtımı yapan bir firmadan, Koska ve Silver gibi ülkemizin tanıdığı markaların Türkiye dağıtımını üstlenecek hale geldi. Ve bu sektör akıl almaz büyüklükte. Önümüzdeki dönem otomasyonumuzu güçlendirmeyi, yeni bayilikler almayı, Türkiye geneli yapılanmamızı tamamlamayı hedefliyoruz. Otomobil tarafında şimdilik sadece ticaret de varız. Ama Türkiye’nin elektrikli otomobiline inanıyoruz. Şarj istasyonlarının gerekliliğini biliyoruz. Bu konularda da araştırmamızı sürdürüyoruz. Enerji canlı cansız her varlığa lazım. Fosil kaynaklı enerjilerin tüketilmesi doğanın dengesini bozuyor. Dünyayı ısıtıyor. Belki bu söylem pek kimsenin umrunda değil ama, gün geçtikçe önemi daha iyi anlaşılacak. O yüzden yenilenebilir enerji kavramı her gün hayatımızın içine daha da girecek. Sermaye artırımı ile birlikte bu sektörde hem güneş enerjisi, hem biyokütle enerjisi, hem de elektrik depolama konularına odaklanmayı hedefliyoruz.

- Sizin için hangi sektörler daha öncelikli?

Cemal Güzelci: Mevcut bulunduğumuz sektörlerden yenilenebilir enerji daha önde diyebiliriz. Sermaye artırımı sonrası bu sektörde büyümeyi sürdürmeyi düşünüyoruz. Öte yandan çöp geri dönüşümü, evde kullanılabilen sağlık ekipmanları, gıda üreticiliği izlediğimiz, araştırdığımız ama henüz olmadığımız sektörler. Sermaye artırımını yapabilirsek bir miktar kaynağı yeni ekonominin yeni sektörlerinde yatırım olanaklarını araştırmaya ayıracağız.

340 MİLYON TL CİROYA ULAŞMANIN STRATEJİSİ

- Derlüks olarak 2020 yılına göre yüzde 66 artışla 340 milyon lira ciro hedefliyorsunuz. Pandemi sürecinin devam ettiği bir dönemde bu kadar yüksek ciro artışı hedefine nasıl ulaşacaksınız?

Cemal Güzelci: Aslında çok abartılı bir ciro değil. Derlüks’ün deri bölümü satışlarının, aşının başarılı olması halinde ertelenmiş talebin devreye girmesi, turist sayısının artmasına bağlı olarak 2021 yılında %18’e yakın artışla 50 milyon TL olmasını bekliyoruz. Bizim deri konfeksiyon ciromuz 2018’de 77 milyon, 2019’da 70 milyon TL civarındaydı. Yukarda saydığımız varsayımlar gerçekleşirse yakalanabilir bir rakam.

Vizyon Pazarlama’nın satışlarının, kapalı olan restoran ve kafelerin açılması, devreye giren yeni bölgeler ve yeni ürünlerle birlikte %29’a yakın artışla 160 milyon TL olmasını hedefliyoruz. Ramazan sonrası bu bölümümüzün ivmelenmesini bekliyoruz.

Havana Motors’un satışlarının, yeni ÖTV zammı olmaması, çevre dostu elektrikli araç bilincinin artması ve yerli elektrikli otomobilin üretiminin yaklaşmasına bağlı olarak %218 civarı artışla 120 milyon TL olmasını bekliyoruz. Geçen yıl Türkiye’de 844 adet tam elektrikli otomobil satılmış. Bunun 36 tanesini, son üç ayda faaliyete geçmemize rağmen biz satmışız. Arkadaşlarımız çok güzel bir site yaptılar. Sitede konsinye olan araçlar da var. Bu sayede daha az sermaye gerekiyor. Bu sitenin örnekleri Avrupa’da çok iyi satış yapıyor. İnternet sayesinde aracı görüyorsunuz. Konfigürasyonlarını yapabiliyorsunuz. Otomobili gerekirse çekiciyle size teslim ediyoruz. Bu nedenle çok abartılı bir rakam değil.

Toprak Enerji’nin Amerikan Doları’nda oluşabilecek devalüasyona bağlı olarak mevcut yatırımlarıyla 10 milyon TL ciro yapması beklenmekteyiz. Bu yatırım zaten sabit getirili enstrüman gibi, kendini finansmansız 6 yılda, finansmanla 8 yılda amorti ediyor. Güneş enerjisi santrallerinin ömrünün 20 yıl gibi olduğu düşünülürse oldukça sağlam bir yatırım olduğu görülür.

SERMAYE ARTIRIM KARARI

- 2021 yılı için yatırım ve üretim başta olmak üzere planlarınızı paylaşabilir misiniz?

Cemal Güzelci: 2019 ve 2020 yılları Şirketin değişim ve yeniden doğum yılları olmuştur. 2021 ve hemen akabindeki yılların ise özümseme ve büyüme yılları olmasını beklemekteyiz. Bu nedenle kurumsal yapının güçlendirilmesi için, bağlı ortaklık ve iştiraklerin solo bilanço açıklamaları, faaliyet raporları düzenlemeleri, yönetim kadrolarını güçlendirmeleri, daha profesyonel bir yapıya kavuşturulmaları, her birinde kurumsal yönetim komiteleri kurulması planlarımız arasında. Her biri her açıdan kendi alanında önde gelen firmalardan olsun istiyoruz.

Büyümemizin ve yatırımların yüksek faiz ortamında sekteye uğramaması ve finansman giderlerinin en aza indirgenebilmesi için özsermayenin kuvvetlendirilmesine çalışacağız. Bu amaçla yönetim kurulumuz sermaye artırım kararı aldı.

Toprak Yenilenebilir Enerji A.Ş.'nin satın aldığı Fortuna 3 4 5 6 7 8 Enerji A.Ş’lerin Toprak Enerji altında birleşmesi planlarımız arasında. Sermaye artırımı sonrası bu sektör odak alanımız olmaya devam edecek. Borsa İstanbul’da geçtiğimiz dönemde Natürel Enerji, Esenboğa Enerji, Kontrolmatik, Natürelgaz halka arz oldu. Önümüzdeki dönemde Aydem Yenilenebilir Enerji, Galata Wind Enerji ve Biotrend Enerji, yenilenebilir enerji sektöründe, Çan Kömür ve İzdemir Enerji’nin enerji sektöründe halka arz olması bekleniyor. Bütün bu çalışmalar da bize gösteriyor ki enerji sektörü, özellikle dışa bağımlılığımızın olmadığı yenilenebilir enerji sektörü ülkemizin geleceği açısından stratejik bir öneme sahip. Bu bilinçle bu sektörde büyümek istiyoruz.

Özetle yenilenebilir enerji, otomotiv ticareti, gıda ve gıda dışı tüketim malzemesi dağıtımı ve deri konfeksiyon sektörlerinde faaliyetler devam edecek, öte yandan yeni dönemde öne çıkan sektörlerde yatırım olanakları araştıracağız. Özellikle ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak sektörlere yatırım yapmaya odaklanacağız.

- Eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Cemal Güzelci: Mevcut ortaklarımıza ve potansiyel yatırımcılarımıza çok okumalarını öneriyorum. Bağımsız denetim raporlarımızı, faaliyet raporlarımızı, izahnamelerimizi, fon kullanım raporlarımızı, gelecek varsayımlarına dair gerçekleşme raporlarını, yatırımcı sunumlarını okusunlar lütfen. Yatırımlarını mutlaka yetkili yatırım kuruluşlarına ve uzmanlara danışarak yapsınlar.

Derlüks Yatırım Holding’den sermaye artırım kararı

Unvan değişti, Derlüks ‘yatırım holding’e dönüştü

Derlüks: Holding çatısı altında büyüyeceğiz

Derlüks, borcunu azalttı karını yüzde 101 artırdı

Derlüks’ten enerji sektöründe önemli yatırım

Derlüks onay aldı, otomotiv sektörüne daldı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 10,09
En Yüksek: 10,34
En Düşük: 9,88
Değişim 1,51 %
FK: 20,39
PD / DD: 4,34
İşlem Hacmi 29.897.792
Toplam Adet: 2.972.007
Ağırlıklı Ort.: 10,05