E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDerlüks: Holding çatısı altında büyüyeceğiz---

Derlüks: Holding çatısı altında büyüyeceğiz

Derlüks: Holding çatısı altında büyüyeceğiz
02 Mart 2021 - 10:38 borsagundem.com

2021 yılı hedeflerini açıklayan Derlüks Deri Sanayi ve Ticaret, enerji, otomotiv ve gıda alanında yatırımlara holding çatısı altında büyütmeyi planlıyor

Halka açıldıktan sonra enerji başta olmak üzere yatırımlarına devam eden Derlüks Deri Sanayi ve Ticaret (#DERAS) 2021 yılı beklentilerini açıkladı. Kamuoyunun Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, şirketin hedefi 2021 yılında bir holding şirketi olmak ve verimli sektörlerde faaliyetini sürdürmek olduğu belirtildi. Emiliano Zapata markasıyla, deri konfeksiyon sektöründe pandemi sonrası tekrar güç kazanmak ve dünyaca bilinir hale gelmek, Vizyon Pazarlama markasıyla, gıda ve gıda dışı hızlı tüketim malzemeleri dağıtım sektöründe bölgesel önemli bir dağıtıcı olmak, Havana Motor markasıyla, elektrikli lüks otomobil ithalatında distribütörler hariç en önemli oyuncu olmak ve yerli otomobil pazarlamasına hazırlanmak, Toprak Enerji markasıyla yenilenebilir enerji sektörünün öncü girişimcisi olmak, satış ve büyüme vizyonu doğrultusunda ilerledikleri belirtilen açıklamada, yenilenebilir enerji, elektrik depolanması, çöp madenciliği ve atık geri dönüşümü, gıda lojistiği, sağlık ekipmanları gibi sektörlerde de fırsatların değerlendirildiği vurgulandı.

“Yeni insan yeni yaşam’’ sloganıyla değişen yaşam biçimlerimize uyum sağlayan yeni sektörlerde girişimler yapmayı misyon edinen Derlüks Deri Sanayi ve Ticaret, mali yapısını da güçlendirmeye devam ediyor. Özkaynaklar halka açılma öncesine göre 2020 yılında yüzde 190 oranında artıran şirketin borçları yüzde 60 oranında geriledi.

HOLDİNG OLMA HEDEFİ

Şirket 2021 yılı hedeflerini ise şöyle sıraladı:

➢ Şirket 2019 yılında halka açılmış, 2020 yılında ticaret savaşları ve pandemi sonrası meydana çıkan yeni ekonomik ortamda stratejik kararlar almıştır.

➢ Bu kararlardan en önemlisi bağlı ortaklıklar ve iştirakler vasıtasıyla büyümek ve bir holding yapısına kavuşmaktır. Bu yönde adımlar atılmış Sermaye Piyasası Kurulu ve Ticaret Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınmıştır. Söz konusu karar 11 Mart 2021’de Genel Kurul onayına sunulacaktır. Stratejik olarak en önemli beklenti bir ‘’yatırım holding’’ çatısı altında toplanarak kaynakları en iyi şekilde kullanmaktır.

➢ 2019 ve 2020 yılları Şirketin değişim ve yeniden doğum yılları olmuştur. 2021 ve hemen akabindeki yılların ise özümseme ve büyüme yılları olması beklenmektedir.

➢ Bu nedenle kurumsal yapının güçlendirilmesi için, bağlı ortaklık ve iştiraklerin solo bilanço açıklamaları, faaliyet raporları düzenlemeleri ve yönetim kurullarının güçlendirilmeleri çalışmaları
yapılmıştır. 2021 yılında yönetim ve icranın ayrıştırılma çalışmalarına hız verilecek, profesyonel yapı desteklenecek, bağlı ortaklık ve iştiraklerde de kurumsal yönetim komiteleri kurulacaktır.

➢ Holdingleşme sonrası, deri bölümünün faaliyetlerini %100 bağlı ortaklık statüsünde olan ayrı bir şirket vasıtasıyla sürdürmesi planlanmaktadır.

➢ Toprak Yenilenebilir Enerji A.Ş.’nin satın aldığı Fortuna 3-4-5-6-7-8 Enerji A.Ş.’lerin Toprak Enerji altında birleşmesi planlanmaktadır.

➢ Özellikle yenilenebilir enerji, otomotiv ticareti, gıda ve gıda dışı tüketim malzemesi dağıtımı ve deri konfeksiyon sektörlerinde faaliyetler devam edecek, öte yandan yeni dönemde öne çıkan sektörlerde
yatırım olanakları araştırılacaktır.

➢ Büyüme ve yatırımların yüksek faiz ortamında sekteye uğramaması ve finansman giderlerinin en az indirgenebilmesi için özsermayenin kuvvetlendirilmesine çalışılacaktır.

Derlüks’ün deri bölümü satışlarının, aşının başarılı olması halinde ertelenmiş talebin devreye girmesi, turist sayısının artmasına bağlı olarak 2021 yılında %17,93 artışla 50 milyon TL olması beklenmektedir.

➢ Vizyon Pazarlama’nın satışlarının, kapalı olan restoran ve kafelerin açılması, devreye giren yeni bölgeler ve yeni ürünlerle birlikte % 29,14 artışla 160 milyon TL olması beklenmektedir.

➢ Havana Motor’un satışlarının, yeni ÖTV zammı olmaması, çevre dostu elektrikli araç bilincinin artması ve yerli elektrikli otomobilin üretiminin yaklaşmasına bağlı olarak %218,30 artışla 120 milyon TL olması beklenmektedir.

➢ Toprak Enerji’nin Amerikan Doları’nda oluşabilecek devalüasyona bağlı olarak mevcut yatırımlarıyla 10 milyon TL ciro yapması beklenmektedir.

➢ Toplamda ise Derlüks olarak 2020 yılına göre %66,67 artışla 340 milyon TL ciro hedeflenmektedir.
Derlüks’ün deri bölümünün brüt kâr marjı %15,09’dur. Bu yılda, kâr marjında hammadde girdisi veya diğer üretim maliyetlerine bağlı olarak negatif bir durum beklenmemektedir. Bu nedenle 7,5 milyon TL civarında brüt kâr hedeflenmektedir.

➢ Vizyon Pazarlama’nın brüt kâr marjı %6,30’dur. 10 milyon TL brüt kâr beklenmektedir.

➢ Havana Motor’un brüt kâr marjı %2,52’dir. 3 milyon TL brüt kâr beklenmektedir. Kâr marjının artırabilmesi durumunda pozitif sapmalar olabilir.

➢ Toprak Enerji’nin brüt kâr marjı %74’dür. 7,5 milyon TL brüt kâr beklenmektedir.

➢ Toplamda ise Derlüks olarak 2020 yılına göre %84,82 artışla 28 milyon TL brüt kâr hedeflenmektedir.

➢ Amerikan Doları, Rus Rublesi ve Euro’nun olağan dışı hareketlerinin bağlı ortaklık ve iştirak gelir tabloları üzerinde önemli oranda etkisi olabilmektedir. Ayrıca, enflasyon ve faiz oranlarının, vergi hadlerinin mali tablolar üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Brüt kârın, esas faaliyet kârı olarak algılanmaması yerinde olacaktır.

➢ Şirket 4 Temmuz 2019 tarihinde 2,66 TL baz fiyatla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Başlangıç fiyatına göre 26 Şubat 2021 tarihine itibariyle %217,30 primlidir. Aynı dönemde Endeks-100, %48,14 artmıştır.

➢ Pay senedi, 2021 başına göre ise %3,67 negatif performans göstermiştir.

➢ Bu sunuş, Şirket hakkında bilgi ve finansal tabloların analizinin yanı sıra Şirket Yönetimi'nin gelecekte olmasını öngördüğü olaylar doğrultusunda ileriye yönelik beklentilerini içeren
görüşlerini de yansıtmaktadır.

➢ Verilen bilgilerin ve analizlerin doğruluğu ve beklentilerin gerçeğe uygun olduğuna
inanılmasına rağmen, öngörülerin altında yatan faktörlerin değişmesine bağlı olarak geleceğe
yönelik sonuçlar burada verilen öngörülerden sapma gösterebilir. Çeşitli bilinen ve bilinmeyen
riskler, belirsizlikler ve diğer faktörler, Şirketin gelecekteki fiili sonuçları, mali durumu, gelişimi
veya performansı ile burada verilen tahminler arasında önemli farklılıklara yol açabilir.

➢ Bu sunuş yalnızca bilgi amaçlı yayınlanmıştır. ‘’Yatırım tavsiyesi’’ olarak değerlendirilmemeli,
herhangi bir menkul kıymet alım-satımı için temel oluşturması amaçlanmamalı ve herhangi
bir kişinin söz konusu hisseyi satın alması, elinde tutması veya elden çıkarması yönünde bir
tavsiye olarak değerlendirilmemelidir.

➢ Derlüks Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş., yönetimi, çalışanları veya diğer ilgili şahıslar bu sunuştaki
bilgilerin kullanımı nedeniyle doğabilecek zararlardan sorumlu tutulamazlar.

➢ Bu sunumdaki belirli sayısal veriler, mali bilgiler ve piyasa verileri (yüzdeler dahil) yerleşik
ticari standartlara göre yuvarlanmıştır. Bu nedenle daha önce yayınlanan verilerle uyuşmayabilirler. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)