E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDemir sektörü kurda artış talep etti---

Demir sektörü kurda artış talep etti

Demir sektörü kurda artış talep etti
10 Ocak 2024 - 16:14 borsagundem.com

İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Artan maliyetlerimiz karşısında kur politikaları maalesef enflasyonla aynı paralellikte gitmiyor ve rekabetçi politikalar izlemekte şu an sıkıntı yaşıyoruz." diyerek kurda artış talep etti.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, artan maliyetler ve enflasyon ile paralel gitmeyen kur seviyesinin etkisiyle rekabet gücünü kaybeden sektör ihracatının 2023'te yüzde 13 gerilediğini belirterek, enerji kaleminde sektöre destek sağlayacak özel fiyat tarifesi istediklerini söyledi.

Tecdelioğlu, bu yıl sektör ihracatında geçen yılki seviyelerin üzerine çıkılmasının da başarı sayılacağını söyledi.

Demir ve demir dışı metaller sektörünün görünümü ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de yaşanan deprem, Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Filistin savaşı ve küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin etkisiyle 2023'te ihracatta düşüş yaşadıklarını belirten Tecdelioğlu şöyle konuştu:

"Kur seviyesi enflasyonla aynı paralellikte yükselmediği için rekabetçi gücümüzü kaybetmiş olduk. Artan maliyetlerimiz karşısında kur politikaları maalesef enflasyonla aynı paralellikte gitmiyor ve rekabetçi politikalar izlemekte şu an sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlandırmalarda yüksek kalıyoruz ve fiyat rekabetçiliğimizi kaybetmiş durumdayız. Seçim sonrası hükümetimizden beklediğimiz bundan sonraki süreçte kur politikalarında enflasyonla paralel giden bir çalışmanın olması ile 2024 yılı son iki çeyreğe umutla bakmaya devam etmekteyiz."

Tecdelioğlu'nun verdiği bilgiye göre, 2023 yılında sektör ihracatı değer olarak yüzde 13,3 azalışla 12,7 milyar dolar, miktar olarak da yüzde 10,5 azalışla 2,84 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Sektörde birim ihraç fiyatı da 2022 yılına göre yüzde 3 gerileyerek kilogram başı 4,47 dolar oldu.

Demir ve demir dışı metaller sektörü altında alüminyum, armatür, bakır, hırdavat, döküm, yapı ve mutfak sektörleri bulunuyor.

Bu yıla ilişkin beklentilerle ilgili yaptığı değerlendirmede ise Tecdelioğlu, ihracatta yılı geçen yılın biraz üstünde rakamlarla tamamlamanın başarı olacağını dile getirdi.

TALEPTE DÜŞÜŞÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR

İDDMİB tarafından hazırlanan Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi'ne göre, 2024'ün ilk çeyreğinde pazarlarda yavaşlama ve talepte düşüşün sürmesi bekleniyor.

İsrail-Filistin savaşının yayılması riskinin bir tehdit olacağını ve bu durumdan kaygılı olduklarını belirten Tecdelioğlu, "Ülkemiz ekonomisinin geçtiği dar boğazdan sonra otoriteden, yeni dönemde ciddi anlamda faizlerde gerileme, kur politikalarında iyileşme beklemekteyiz" dedi ve ekledi:

İŞVEREN KATKI PAYINDA TEŞVİK BEKLENTİSİ

"Elektrik ve doğalgaz tüketiminin en fazla olduğu sektörlerden biriyiz... Enerji politikalarıyla ilgili metal sektörüne yönelik özel fiyat tarifesiyle enerji fiyatlarında destek istemekteyiz. Asgari ücrette yapılan yüzde 50'ye yakın zam sonrası özellikle deprem bölgesindeki coğrafyada zor koşullar altında hala üretim yapma çabasında olan, işçi çalıştıran, kurum ve kuruluşlara işveren katkı payında teşvik beklemekteyiz."

Demir ve demir dışı metaller sektörü 2023 yılında en fazla ihracatı 1,66 milyar dolar ile Almanya’ya yaparken, bu ülkeyi 764 milyon dolar ile İtalya ve 648 milyon Dolar ile ABD izledi. En fazla ihracat artışı yaşanan Suudi Arabistan’a ise yüzde 275 artışla 185 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

En önemli projelerinden birinin hammadde ve hammaddeye ulaşım olduğunu belirten Tecdelioğlu, "Bununla ilgili Londra Metal Borsası’na kote depoların Türkiye'de açılması ve bu depoların da firmalarımızın daha hızlı ham maddeye ulaşması, stok miktarlarını azaltarak daha az finansmana ihtiyacının doğmasıyla ilgili çalışmalarımız devam etmekte" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)