E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDalgalanmanın sonu mu?---

Dalgalanmanın sonu mu?

Dalgalanmanın sonu mu?
22 Nisan 2021 - 08:50 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende "küresel hisse senetlerinde gözlenen sert dalgalanmanın dün itibarıyla soluklandığı belirtiliyor

Hafta başlangıcındaki ilk 2 günlük süreçte küresel hisse senetlerinde gözlenen sert dalgalanma dün itibarıyla soluklanma gösterdi. Avrupa kıtasından Amerika işlemlerine dek toparlanma eğilimi bir adım öne çıktı. Amerikan doları işlemleri gösterge DXY fiyatlamalarında 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin oluştuğu 91.00 seviyesi etrafında şekillenirken, zayıf kalma isteği değer kazancının önüne geçiyor. Faiz hadlerindeki sakinlik de devam ediyor.

Her ne kadar kısa soluklu yükselişler Amerikan 10y tahvili cephesinde söz konusu olsa da Asya'da karşımıza çıkan seviyeler %1.53 bölgesini işaret ediyor ki %1.50-1.75 bandının alt kısmına ciddi şekilde yakınsama demek. Hal böyle olunca reel faizlerdeki sakinlemenin de etkisiyle değerli metaller, özellikle de ons altın cephesinde $1800 sınırına dek toparlanma yaşandı. Düşüncemiz, bir miktar daha yukarı yönde oyun alanının mümkün olduğu şeklinde. Dikkat çekmek istediğimiz diğer önemli gelişme ise dün itibarıyla Kanada Merkez Bankası (BOC)'nin haftalık varlık alım programında 1 milyar CAD azaltıma gittiğini duyurması oldu. Yani, pandemi sonrasının ilk tapering adımından bahsediyoruz.

Küresel işlemler açısından nette ciddi bir etkisi olmasa da yılın ikinci yarısı için benzer riskin Fed cephesinde de yaşanabileceğini hatırlamamız açısından bize göre önemli bir sinyal. BIST fiyatlamaları için kısa vadeli dalgalanmaların devam etme riskini göz ardı etmemekle birlikte orta-uzun vadeli düşünen yatırımcılar açısından mevcut seviyelerin gayet cazip olduğu kanaatindeyiz. Kısa vadeli işlemlerde ise bilanço sezonunun başlayacak olması nedeniyle pozitif ayrışma riski taşıyan otomotiv, petrokimya, perakende, cam üreticisi ve ihracatçı konumundaki şirketleri avantajlı görüyoruz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.90 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-2.55 performansla 1330 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +20bp ile %18.43 olurken, ülke risk primi %0.6 yükselişle 406bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.91, FTSE 100 %0.52, DAX %0.44 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.60 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri %1'li seviyelerde değer kazançları ortaya koydu. Nasdaq fiyatlamaları %1.19 ile dikkat çekerken, işlem hacimler her 3 endeks için de son 5 gün ortalamasının aşağısında oluştu. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.72, Merval ise %1.54 performans sergiledi.

Asya seansında yeni gün işlemleri devralınan olumlu resmin korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %2.05, Hang Seng %0.31, CSI 300 %-0.24 ve KOSPI %0.21 ile fiyatlanırken, USDCNH 6.4852 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Günün önemli şirket haberleri 22/04/2021

 

Verusa Holding ve Çimentaş sorusu

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)