E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCredit Suisse son düşen domino taşı olmayabilir---

Credit Suisse son düşen domino taşı olmayabilir

Credit Suisse son düşen domino taşı olmayabilir
04 Nisan 2023 - 15:59 borsagundem.com

ABD’de başlayan ve Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizinde son düşen domino taşı Credit Suisse olmayabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Silicon Valley Bank’in iflasıyla başlayan ve Credit Suisse’in UBS’e devriyle Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizinde son perde henüz oynanmamış olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bankacılık krizinin sona erdiğini düşünen hisse senedi yatırımcılarının daha dikkatli olması gerekebilir. Bu durum ABD ekonomisinin ve borsaların bir süre daha ortalamanın altında performans gösterebileceğine işaret eden araştırmalar tarafından da doğrulanıyor.

Düzenleyicilerin kararları, krizin ciddiyetini gösteriyor

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, S&P 500, Silicon Valley Bank'in geçen ayki iflasından bu yana yükseliyor ancak hisse senedi yatırımcıları bankacılık krizinin bittiğini düşünüyorlarsa kendilerini kandırıyor olabilirler.

Aslında, mevcut kriz sanıldığından çok daha ciddi görünüyor. Bu uyarı, 800 yıllık bankacılık krizleriyle ilgili yeni yayınlanan bir çalışmadan geliyor. Bu, hem ABD ekonomisinin hem de borsanın bir süre daha ortalamanın altında performans göstereceğini gösteriyor.

'Uzun Vadeli Bağlamda Mart 2023 Banka Müdahaleleri' (The March 2023 Bank Interventions in Long-Run Context) başlıklı çalışma, Yale's School of Management'tan Andrew Metrick ve Boston College ve Stanford's Hoover Enstitüsü'nden Paul Schmelzing tarafından yürütüldü. Araştırmacılar sonuçlarını, 13. yüzyıla kadar 138 ülkede gerçekleşen 2.000'e yakın bankacılık sektörü müdahalesini kapsayan, muazzam bir veri tabanıyla mevcut krizin karşılaştırmasına dayandırıyor. Veritabanı, yalnızca her bir krizin ciddiyetine ilişkin verileri değil, aynı zamanda bankacılık düzenleyicilerinin yanıt olarak aldığı politika eylemleri yelpazesini de içeriyor.

Veri tabanı, profesörlerin mevcut krizin ciddiyeti hakkında bir sonuca varmak için tersine mühendislik yapmasına izin veriyor. Schmelzing, “Şu anda bankacılık sisteminde işlerin gerçekte ne kadar kötü olduğunu doğrudan bilemiyoruz. Ancak, ne kadar kötü olduğunu anlamak için, muhtemelen bizden çok daha fazlasını bilen düzenleyicilerin davranışlarına bakabiliyoruz. Ve yanıtlarının modeli, ortalamadan daha şiddetli olma eğiliminde olan önceki 57 krizinkiyle çok yakından eşleşiyor” diyor.

GSYİH’nın yüzde 25’inin üzerinde

Mevcut krizin ciddiyeti hakkında özellikle aydınlatıcı olan en önemli veri noktası, bankacılık düzenleyicilerinin son müdahalelerinin büyüklüğünde yatıyor. Örneğin, İsviçre Merkez Bankası’nın (Swiss National Bank) Credit Suisse’e ve Credit Suisse’i satın alan UBS’e verdiği acil durum kredisinin birleşik değerinin o ülkenin GSYİH’sının yüzde 25’inin üzerinde olduğu görülüyor. Bu, söz konusu krize, profesörlerin tüm veritabanındaki en büyük müdahalelerden biri olma özelliği katıyor. Bu zamana kadar yapılan müdahalelerde ortalama büyüklüğün yalnızca yüzde 1,5 olduğu görülüyor.

ABD bankacılık düzenleyicilerinin mevduatları garanti altına almak için şimdiye kadar yaptığı müdahaleler, ABD GSYİH'sının çok daha küçük bir bölümünü kapsıyor. Ancak yine de bu kriz, ABD tarihindeki en büyük ikinci müdahale niteliği taşıyor; ilki ise bilindiği üzere 2008 Finans Krizi sırasında gerçekleşiyor. 250.000 dolarlık FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) limitini aşan mevduat garantilerinin tasarlandığı gibi daha geniş bir şekilde ABD bankacılık sektörüne yayıldığı varsayıldığında ise, bu krizdeki müdahalenin kolaylıkla ABD tarihindeki en büyük garanti operasyonu haline gelmesi muhtemel gözüküyor.

Kriz yıllarca olmasa da aylarca sürebilir

Araştırmayı gerçekleştiren profesörler, bankacılık krizi zaten ‘sistemsel’ bir olay olarak adlandırdıkları durumun ilk aşamalarında olmasaydı, bu büyüklükteki müdahalelerin üstlenilmesinin çok olası olmadığına inanıyor.

Yine de elbette mevcut krizin özellikle şiddetli olduğunu bilmek bize krizin bundan sonra nasıl seyredeceğini söylemiyor ancak Schmelzing'e göre “Ciddi bankacılık krizleri ‘yıllarca değilse bile aylarca’ sürebiliyor. Yatırımcıların krizin bittiğini söylemesi için henüz çok erken.”

Banka hisseleri için dipten alma zamanı mı?

 

Wall Street stratejistleri banka krizini öngöremedi

 

Yardeni: Banka krizi borsaları zirveye taşıyacak

 

Bankacılık krizi Pandora’nın kutusunu açtı

 

Fitch: Banka iflasları, denetimleri hızlandıracak

 

Banka krizi korkuları azalıyor ve yerini enflasyona bırakıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)