E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇin yuanı devalüe etti---

Çin yuanı devalüe etti

Çin yuanı devalüe etti
11 Ağustos 2015 - 07:28 borsagundem.com

Çin Merkez Bankası yuanın günlük referans kurunu yüzde 1.9 ile rekor hızda düşürdü

Çin, ihracattaki sert düşüşün ardından, para birimi yuanda son 20 yılın en hızlı devalüasyonunu gerçekleştirdi ve Mart ayından bu yana fiili dolara endeksli seyri sonlandırdı. 

Çin merkez Bankası (PBOC)  yuanın günlük referans kurunu rekor yüzde 1.9 hızda düşürdü ve bunun sonucu yuan, resmi ve piyasa kurlarının birleştirildiği Ocak 1994'ten bu yana en hızlı bir günlük düşüşünü gerçekleştirdi. PBOC, açıklamasında, bunun bir defalık bir ayatlama olduğunu kaydetti ve yuanı "makul" bir seviyede tutmayı planladığını ve kur sabitlemesini belirlerken piyasanın rolünü güçlendireceğini kaydetti.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. stratejisti Khoon Goh, "Bu bildiğimiz şekliyle kur fiksinginin sonu gibi görünüyor," dedi ve "Fiksingin bir defalığına devalüasyonu ve belirlenmesinde piyasaya daha fazla ağırlık verilmesi bizi yeni bir kur rejimine götürür" şeklinde konuştuı.

PBOC, Çin'in Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) para birimine resmi rezerv statüsü kazandırmak için bastırmasıyla birlikte, sermaye çıkışlarını önlemek ve daha fazla küresel kullanımı teşvik etmek için yuanı destekliyordu. Bu müdahale ülkenin döviz rezervlerinde son dört çeyrekte 300 milyar dolar azalmaya neden oldu ve yuanu gelişem piyasa para birimleri arasında en iyi performans gösteren para haline getirdi. Bu durum Çin'in ihracatının rekabet gücünü düşürdü.

Yuan dolar karşısında yüzde 1.4 değer kaybederek, Şanghay saati ile 11:12'de 6.2980 seviyesine indi ve Hong Kong'da offshore işlemlerde yüzde 1.6 geriledi. Çin'de spot oran referans kur 6.2298'in yüzde 1.1 altındaydı ve merkez bankasının yüzde 2 hareket sınırının içindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)