E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıÇin-Japon rekabeti 'yen'i nasıl etkileyecek---

Çin-Japon rekabeti 'yen'i nasıl etkileyecek

Çin-Japon rekabeti 'yen'i nasıl etkileyecek
05 Nisan 2016 - 08:51 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler, sabah piyasa raporunda Çin-Japonya rekabetini değerlendirdi.

Japonya hükümeti ve Merkez Bankası son beş yıldır kur üzerinde önemli müdahaleler yaparak düşük seviyede tutmaya çalışıyor. Bunun en önemli sebebi ise Çin ile içine girmiş olduğu ticaret rekabeti. Çin’in ucuz iş gücü ve düşük maliyetinin etkisi ile Japonya’ya karşı ihracatta hep birkaç adım öne çıkıyor. Bu yüzden Japonya’da ihracat gelirlerini arttırabilmek ve Çin ile rekabet edebilmek için negatif faiz politikasını bile kullanmaya başladı. Ancak henüz istenilen seviyeye gelinebilmiş değiş. Geçen sene 125 seviyelerinde olan USDJPY kuru, belirsizliklerin ardından 110 seviyelerine kadar geri çekilme yaşadı. Hatta son FOMC toplantısında da FED Başkanı Yellen Japonya’daki risklerin arttığına vurgu yapmıştı. Bugün de Japonya tarafında açıklanan saatlik ücretlerde önemli bir artışın olduğunu görüyoruz. Beklenti %0.2 ve önceki rakamın %0 olmasına karşın açıklanan veri %0.9 olarak gerçekleşti. Bu veri enflasyonun toparlanması açısından olum görünüyor. Ancak Yen olumlu veriye tepki veremedi. Negatif faiz politikasının ardından Yen’ e olan güven biraz daha azalmaya başlamış görünüyor. Buna rağmen Japonya Merkez Bankası bu durumu düzeltmek için elinden geleni yapmaya çalışacağı görüntüsünü vermeye devam ediyor. Kuroda’nın bugün yapmış olduğu açıklamalara bakarsak, gerekirse ek teşvik adımlarını atmaktan çekinmeyiz dediğini de belirtelim. Japonya’da enflasyon toparlansa bile kur konusunda hem hükümet hem de merkez bankası oldukça hassas.

Teknik olarak USDJPY kritik bir bölgede hareketini sürdürüyor. Yaklaşık iki aylık bir süre içerisinde 111-114 aralığında dalgalanan USDJPY kurunda son birkaç gündür devam eden düşüşle birlikte zayıflama işaretleri artıyor.Haftalık grafiklere baktığımızda MACD güçlü sat sinyali üretmeye devam ederken, 200 haftalık üssel ortalama olan 108 seviyesi öne çıkıyor. Bu bölge 2012’ den beri devam eden trend için ana destek seviyesi sayılabilecek bir öneme sahip. Fiyatların yükseliş trendine geçebilmesi için 114 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması gerekiyor. Aksi taktirde 108 seviyesine doğru ana destek noktasını test etmeye yönelik hareketin devam etmesini bekleyebiliriz.

İkon Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)